Νέες πρωτοποριακές τεχνικές θεραπείας ασθενειών του νευρικού συστήματος προσφέρει η ανακάλυψη της ηχογενετικής, μιας νέας τεχνικής που χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για τον έλεγχο των εγκεφαλικών κυττάρων.
Η ηχογενετική αποτελεί ένα βήμα πέρα από την οπτογενετική, την αντίστοιχη μέθοδο που εδώ και μία δεκαετία χρησιμοποιεί τους παλμούς του φωτός λέιζερ για να κάνει κάτι ανάλογο.
Οι ερευνητές του Εργαστηρίου Μοριακής Νευροβιολογίας του Ινστιτούτου Βιολογικών Μελετών Salk της Καλιφόρνια, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Σρικάνθ Τσαλαζανί, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Nature Communications”, χρησιμοποίησαν υπερήχους για να ενεργοποιήσουν με επιλεκτικό τρόπο κύτταρα του εγκεφάλου.
Οι νηματώδεις σκώληκες στον εγκέφαλο, όταν δέχονται τους υπέρηχους (που οι άνθρωποι δεν μπορούν να ακούσουν), αλλάζουν κατεύθυνση. Οι κινητικοί νευρώνες στον εγκέφαλο των σκωλήκων ενεργοποιούνται κατάλληλα, αφού το νευρικό τους σύστημα έχει προηγουμένως τροποποιηθεί, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται πλέον στα ερεθίσματα των υπερήχων.
Η οπτογενετική είναι μια πολλά υποσχόμενη τεχνολογία, όμως έχει τις δικές της δυσκολίες, καθώς οι επιστήμονες συνήθως πρέπει να κάνουν νευροχειρουργική επέμβαση για να εισάγουν βαθιά στον εγκέφαλο μια οπτική ίνα που θα διοχετεύει το φως. Αντίθετα, στην περίπτωση της ηχογενετικής τέτοια επέμβαση δεν χρειάζεται, καθώς οι υπέρηχοι «τρυπώνουν» παντού με μη επεμβατικό τρόπο.
Υπάρχει η ελπίδα πως αυτή η μέθοδος θα μπορέσει να εφαρμοστεί και σε κύτταρα της καρδιάς και των μυών για τη θεραπεία και άλλων ασθενειών.
Πηγή – ΑΠΕ-ΜΠΕ