Ο Αλεχάντρο Μαγιόρκας, ο οποίος έχει προταθεί από τον Τζο Μπάιντεν να αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, δήλωσε σήμερα ότι θα εξουσιοδοτήσει το προσωπικό να συγκεντρώνει πληροφορίες για «εξτρεμιστικές απειλές» με «απολιτικό, μη κομματικό τρόπο», μετά τη βίαιη κατάληψη του Καπιτωλίου, στις 6 Ιανουαρίου.
«Η απειλή του εγχώριου εξτρεμισμού είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας», είπε ο Μαγιόρκας στην Επιτροπή Εσωτερικής Ασφάλειας της Γερουσίας, κατά την ακρόαση για την έγκριση του διορισμού του.
Ο Μαγιόρκας ήταν υφυπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας επί προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα. Εφόσον εγκριθεί ο διορισμός του, θα αναλάβει ένα πολύ διευρυμένο χαρτοφυλάκιο, στο οποίο υπάγονται 240.000 δημόσιοι υπάλληλοι, αρμόδιοι για τη φύλαξη των συνόρων, τη μετανάστευση, την κυβερνοασφάλεια, την αντιμετώπιση καταστροφών. Για να εγκριθεί ο διορισμός ο Μαγιόρκας χρειάζεται να λάβει τη θετική ψήφο της πλειοψηφίας στην Επιτροπή και κατόπιν της ολομέλειας της Γερουσίας. Δεδομένου ότι Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι διαθέτουν από 50 γερουσιαστές, την καθοριστική ψήφο αναμένεται να δώσει η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις.
Μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις για τον Μαγιόρκας θα είναι να αντιστρέψει τη μεταναστευτική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ, όπως έχει υποσχεθεί ο Τζο Μπάιντεν ότι θα κάνει. Ενδέχεται επίσης να αντιμετωπίσει και το πρόβλημα των «καραβανιών» των μεταναστών που θα φτάσουν ενδεχομένως από χώρες της Κεντρικής Αμερικής στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.
Κατά την ακρόασή του είπε ότι οι αλλαγές στη μεθοριακή πολιτική του Τραμπ «δεν γίνονταν με το γύρισμα ενός διακόπτη μέσα σε μια μέρα, θα χρειαστεί χρόνος για να οικοδομήσουμε τις υποδομές ώστε να εφαρμόσουμε τους νόμους μας». Πρόσθεσε ότι δεν θα καταργήσει την υπηρεσία Μετανάστευσης και Τελωνείων (ICE), θα εξετάσει όμως τους περιορισμούς που εφαρμόστηκαν από την κυβέρνηση Τραμπ με αφορμή την πανδημία και επιτρέπουν στις κυβερνητικές υπηρεσίες να απελαύνουν τους περισσότερους από τους μετανάστες που φτάνουν στα νοτιοδυτικά σύνορα των ΗΠΑ.
Αν εγκριθεί ο διορισμός του ο 61χρονος Μαγιόρκας θα γίνει ο πρώτος Λατινοαμερικάνος υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας που δεν έχει γεννηθεί στις ΗΠΑ.
Στην ομιλία του τόνισε ο ίδιος την κουβανική κληρονομιά του λέγοντας ότι «ο πατέρας και η μητέρα του τον έφεραν σε αυτή τη χώρα για να γλιτώσουν από τον κομμουνισμό». Δεσμευόμενος να καταπολεμήσει τον αντισημιτισμό, επικαλέστηκε και πάλι την οικογένειά του, εξηγώντας ότι η μητέρα του έχασε συγγενείς της στο Ολοκαύτωμα.