Σοβαρές ελλείψεις στα δημόσια έγγραφα και κενά σε νομικές διαδικασίες έχει η καταστροφή εγγράφων, σημειώσεων και άλλων απόρρητων πληροφοριών κατά τη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, το κοινό δεν θα έχει δυστυχώς για πολλά χρόνια πρόσβαση σε πολλά αρχεία του Λευκού Οίκου από την περίοδο της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ, εγείροντας ανησυχία ότι η πλήρης ανάκτησή τους δεν θα ολοκληρωθεί με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κενό στην ιστορία μιας περιόδου γεμάτης από ταραχές και σκάνδαλα.
Μάλιστα, εναπόκειται στον αμερικανό πρόεδρο αν θα διατηρήσει αρχεία που εξωτερικοί παράγοντες, όπως αξιωματούχοι επιβολής του νόμου, δημοσιογράφοι και ιστορικοί, θα ήθελαν πολύ να δουν. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά δε, ο Τραμπ είχε τη συνήθεια να σκίζει έγγραφα πριν τα πετάξει, αναγκάζοντας τους εργαζόμενους του Λευκού Οίκου να περνούν πολλές ώρες προσπαθώντας να τα μαζέψουν.
Η απαξίωση του Τραμπ
Το προσωπικό του Λευκού Οίκου συνήθισε την αδιαφορία του Τραμπ ως προς την αξία των εγγράφων, καθώς τον έβλεπαν να τα κάνει κομμάτια ή να τα καταστρέφει.
Μάλιστα, ο αμερικανός πρόεδρος κατάσχεσε τις σημειώσεις του διερμηνέα μετά από συνομιλία με τον ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν. Σε αυτή τη συνομιλία, συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι κατηγορίες για ανάμειξη της Ρωσίας στις εκλογές του 2016.
Ο Τραμπ επέπληξε τον σύμβουλό του στον Λευκό Οίκο επειδή κράτησε σημειώσεις από συνάντηση κατά τη διάρκεια της εν λόγω έρευνας με τον ειδικό σύμβουλο Robert Mueller. Πολλοί συνεργάτες και ανώτεροι αξιωματούχοι είχαν την οδηγία να μην εμπιστεύονται τις συνομιλίες μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή γραπτών μηνυμάτων.
Σε πρώτη ανάγνωση, ο Λευκός Οίκος φέρεται να ανησυχούσε για τυχόν διαρροές, ωστόσο το προσωπικό του Ντοναλντ Τραμπ ασχολήθηκε με αμφισβητούμενες πρακτικές χρησιμοποιώντας ιδιωτικά email και εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων.
Ο πρώην σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Don McGahn, τον Φεβρουάριο του 2017 έστειλε σημείωμα όπου έδινε οδηγίες στους υπαλλήλους του να μην χρησιμοποιούν ανεπίσημες εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων ή ιδιωτικούς λογαριασμούς email. Αν το έκαναν, είπε, έπρεπε να κρατήσουν αντίγραφα σε επίσημους λογαριασμούς.
Κατά τη θητεία του Τραμπ, στον Λευκό Οίκο «όχι μόνο δεν ήταν προτεραιότητα η τήρηση αρχείων, αλλά έχουμε πολλά παραδείγματα ότι επεδίωκε να αποκρύψει ή να καταστρέψει υλικό από το αρχείο» δήλωσε στον Guardian ο Richard Immerman από την Αμερικάνικη Εταιρεία Ιστορικών Εξωτερικών Σχέσεων.
Επιπλέον, ο ισχυρισμός του Τραμπ για εκλογική απάτη – που ανέβαλε για εβδομάδες της αναγνώριση της νίκης του Τζο Μπάιντεν – καθυστέρησε μεταξύ άλλων και τη μεταφορά εγγράφων στην Εθνική Αρχή Αρχείων αυξάνοντας περαιτέρω την ανησυχία για την ακεραιότητα του αρχειακού υλικού.
Τώρα, η έλλειψη εγγράφων μπορεί να εμποδίσει τις έρευνες για τον Τραμπ, καθώς και άλλες ομοσπονδιακές έρευνες. Πάντως ακόμη και αν προσφύγουν στη δικαιοσύνη για το ζήτημα ομάδες που προασπίζονται τη Διαφάνεια, η μη συμμόρφωση με τον νόμο για την ασφάλεια των αρχείων δεν θα έχει καμία συνέπεια για τον Τραμπ.
Ο δικαστής David Tatel σχολίασε ότι τα δικαστήρια δεν έχουν την δικαιοδοσία για το συγκεκριμένο ζήτημα.