Δηλώσεις Κλάπερ στη Γερουσία
Το καθεστώς της Βορείου Κορέας έχει θέσει εκ νέου σε λειτουργία αντιδραστήρα που μπορεί να παράγει πλουτώνιο για πυρηνικά όπλα, δηλώνει ο διευθυντής της υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ Τζέιμς Κλάπερ. Η Πιονγιάνγκ υλοποιεί παράλληλα πρόγραμμα για την ανάπτυξη διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων, αναφέρει ο ίδιος.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο η Βόρειος Κορέα είχε δηλώσει ότι θα ξανάρχιζαν οι δραστηριότητες στις κεντρικές πυρηνικές εγκαταστάσεις στην Γιονγκμπιόν. Ο αντιδραστήρας που βρίσκεται εκεί είναι η πηγή πλουτωνίου για το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων.
«Εκτιμούμε ότι η Βόρειος Κορέα έκανε πράξη την ανακοίνωσή της επεκτείνοντας τις εγκαταστάσεις εμπλουτισμού στην Γιονγκμπιόν και θέτοντας ξανά σε λειτουργία τον αντιδραστήρα παραγωγής πλουτωνίου» δήλωσε ο Κλάπτερ ενώπιον επιτροπής της αμερικανικής Γερουσίας.
«Εκτιμούμε, δε, ότι ο αντιδραστήρας λειτουργεί αρκετό καιρό ώστε να μπορεί η Βόρειος Κορέα να αρχίσει να ανακτά πλουτώνιο από τα εξαντλημένα πυρηνικά καύσιμα σε διάστημα εβδομάδων ή μηνών» συμπλήρωσε, όπως μεταδίδει το BBC.
Απαιτούνται περίπου 4 κιλά πλουτωνίου για την κατασκευή βόμβας ισχύος 20 κιλοτόνων TNT.
Το διεθνώς απομονωμένο κομμουνιστικό καθεστώς έχει δεσμευτεί αρκετές φορές στο παρελθόν να σταματήσει τις εργασίες στις εγκαταστάσεις της Γιονγκμπιόν, και κατέστρεψε μάλιστα τον πύργο ψύξης το 2008 στο πλαίσο συμφωνίας αφοπλισμού έναντι βοήθειας.
Ωστόσο, τον Μάρτιο του 2013, στη σκιά διαμάχης με τις ΗΠΑ και έπειτα από νέο γύρο κυρώσεων εξαιτίας τρίτης πυρηνικής δοκιμής, η Πιονγιάνγκ διαμήνυσε ότι θα θέσει εκ νέου σε λειτουργία τους αντιδραστήρες στην Γιονγκμπιόν.
Οι δηλώσεις Κλάπερ έρχονται στη σκιά της εκτόξευσης βαλλιστικού πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς που καταδικάστηκε σφοδρά από τη διεθνή κοινότητα.
Το βορειοκορεατικό καθεστώς προχώρησε στην δοκιμή αψηφώντας για μία ακόμη φορά τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, υποστηρίζοντας πως έθεσε σε τροχιά δορυφόρο.
Υπό το βάρος των γεγονότων το Συμβούλιο Ασφαλείας συνεδρίασε εκτάκτως καταδικάζοντας ομόφωνα την εκτόξευση.
Δεσμεύτηκε παράλληλα «να υιοθετήσει σύντομα νέα απόφαση», η οποία τελεί υπό επεξεργασία εδώ και πολλές εβδομάδες, για την ενίσχυση των κυρώσεων κατά της Πιονγιάνγκ, σε απάντηση τόσο της εκτόξευσης του πυραύλου, όσο και της πυρηνικής δοκιμής της 6ης Ιανουαρίου.
Εν τω μεταξύ, ο Μπαράκ Ομπάμα είχε την Τρίτη τηλεφωνική επικοινωνία με την πρόεδρο της Νοτίου Κορέας Παρκ Γκουν-χιέν και τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε διαβεβαιώντας για την αλληλεγγύη των ΗΠΑ στη σκιά της εκτόξευσης του βορειοκορεατικού πυραύλου.
Ο Αμερικανός πρόεδρος επέμεινε στην ανάγκη για διεθνή «ισχυρή και ενιαία» απάντηση στις «προκλήσεις» της Πιονγιάνγκ, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οικού.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ανακοινώσει τη Δευτέρα ότι επιθυμούν να αναπτύξουν «το συντομότερο δυνατό» στη Νότιο Κορέα το αντιπυραυλικό σύστημά τους THAAD.
Η Κίνα είναι κατηγορηματικά αντίθετη στην ανάπτυξη του συστήματος, την οποία θεωρεί απειλή για τη δική της δύναμη πυρηνικής αποτροπής. Εκφράζει φόβους ότι το πολύ ισχυρό ραντάρ του THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) θα χρησιμεύσει για να παρακολουθεί τις δικές της εκτοξεύσεις πυραύλων.
Οι ΗΠΑ διαβεβαιώνουν ότι το THAAD είναι αμυντικό σύστημα, αποκλειστικά προσανατολισμένο στην αντιμετώπιση της βορειοκορεατικής απειλής.
Newsroom ΔΟΛ