Ο 63χρονος ύποπτος για την βομβιστική ενέργεια που συγκλόνισε το κέντρο της Νάσβιλ (Τενεσί), το πρωί των Χριστουγέννων σκοτώθηκε όταν έγινε η έκρηξη που κονιορτοποίησε το τροχόσπιτό του και προκάλεσε ζημιές σε τουλάχιστον 40 επιχειρήσεις και δεκάδες σπίτια, ανακοίνωσαν χθες Κυριακή οι αρχές, δημοσιοποιώντας το όνομά του.
Ιατροδικαστικοί του Ομοσπονδιακού Γραφείου Έρευνας (FBI) συνέκριναν ανθρώπινους ιστούς που ανασύρθηκαν στον τόπο της καταστροφής με δείγματα DNA που συλλέχθηκαν στο σπίτι του Άντονι Γουόρνερ στην κοντινή πόλη Άντιοκ το Σάββατο και επαλήθευσαν ότι επρόκειτο για το ίδιο πρόσωπο.
«Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι ένας άνδρας που ονομαζόταν Άντονι Γουόρνερ ήταν ο βομβιστής, ότι ήταν παρών όταν εξερράγη η βόμβα και σκοτώθηκε», ανέφερε ο Ντόναλντ Κόχραν, ομοσπονδιακός εισαγγελέας στο Τενεσί.
Αστυνομικοί και δικαστικοί τόνισαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου πως είναι ακόμη νωρίς για να μιλήσουν σχετικά με τα κίνητρά του.
Από την πλευρά του ένας πράκτορας του FBI, ο Νταγκ Κορνέσκι, σημείωσε ότι προς το παρόν «δεν υπάρχει καμιά ένδειξη πως ενεπλάκησαν άλλα πρόσωπα» στη βομβιστική ενέργεια, αν και πρόσθεσε πως εξετάζονται διάφορα σενάρια.
Οι αρχές δεν διευκρίνισαν αν ο Γουόρνερ είχε ποινικό μητρώο ή αν τις είχε απασχολήσει καθ’ οιοδήποτε τρόπο.
Η έκρηξη προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στο ιστορικό κέντρο της Νάσβιλ, της πρωτεύουσας της μουσικής κάντρι, το πρωί της Παρασκευής, ειδικά σε κτίριο της AT&T και τον τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό εγκατεστημένο σε αυτό. Εκεί λειτουργούσε κέντρο μεταγωγής.
Για περίπου 15 λεπτά πριν από την έκρηξη, ακουγόταν μαγνητοφωνημένο μήνυμα από μεγάφωνο στο αυτοκινούμενο τροχόσπιτο που καλούσε τους πάντες να απομακρυνθούν διότι επρόκειτο να εκραγεί βόμβα. Αυτό επέτρεψε στις αρχές να εκκενώσουν έγκαιρα κοντινά κτίρια. Έτσι, παρά την μεγάλη ισχύ της βόμβας, υπήρξαν μόνο τρεις τραυματισμοί.
Η Μάρσα Μπλάκμπερν, γερουσιάστρια του Τενεσί, ανέφερε μέσω Twitter ότι ζήτησε από τον αμερικανό απερχόμενο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να κηρύξει κατάσταση καταστροφής στη Νάσβιλ, κάτι που θα επέτρεπε να εκταμιευθούν ομοσπονδιακοί πόροι για την αποκατάσταση των ζημιών.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έδωσαν οι αρχές, η αστυνομία ειδοποιήθηκε στις 05:30 για πυρά στο κέντρο της Νάσβιλ και στελέχη της εντόπισαν 30′ αργότερα «ύποπτο» όχημα. Δεκαπέντε λεπτά μετά, άρχισαν να ακούνε την προειδοποίηση, μια γυναικεία φωνή που έμοιαζε να έχει παραχθεί με τη χρήση υπολογιστή.
Οι ζημιές στις εγκαταστάσεις της AT&T ήταν εκτενείς και προκάλεσαν πολλά προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες στο Τενεσί, σε περιοχές στην Αλαμπάμα και στο Κεντάκι. Το αεροδρόμιο της Νάσβιλ αναγκάστηκε να διακόψει τη λειτουργία του για ώρες.
Ο Γουόρνερ ήταν πληροφορικός και δούλευε ως εξωτερικός συνεργάτης σε κτηματομεσιτική εταιρεία. Ο ιδιοκτήτης της κτηματομεσιτικής, ο Στιβ Φρίντριχ, είπε στην εφημερίδα Tennessean ότι ο άνδρας πήγαινε στα γραφεία της τα τελευταία τέσσερα ή πέντε χρόνια μια φορά τον μήνα μέχρι τον Νοέμβριο, όταν ενημέρωσε τα στελέχη της πως θα πάψει να δουλεύει για αυτή. Δεν εξήγησε το γιατί.
«Μας φαινόταν πολύ ευχάριστος — δεν θα περιμέναμε ποτέ κάτι τέτοιο από αυτόν, νομίζω», διαβεβαίωσε ο Φρίντριχ.
Ο δήμαρχος της Νάσβιλ, ο Τζον Κούπερ, δήλωσε στο CBS News χθες ότι αξιωματούχοι στην πόλη θεωρούν πως η βομβιστική ενέργεια πρέπει να σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με την AT&T.