H Μισέλ Φλουρνόι, μία από τις βασικές υποψηφιότητες για διορισμό στην ηγεσία του υπουργείου Άμυνας από τον εκλεγμένο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, έλαβε χθες μία σειρά δημόσιων σχολίων υποστήριξης του διορισμού της από Δημοκρατικούς που είναι μέλη του Κογκρέσου και υποστηρίζουν την προοδευτική πτέρυγα, καθώς και από υπέρμαχους του αφοπλισμού, αναφέρει το POLITICO.
Ωστόσο η βετεράνος αξιωματούχος της αμερικανικής εθνικής ασφάλειας βρίσκεται αντιμέτωπη με την αντίδραση άλλων, που βρίσκονται στην αριστερή πτέρυγα των Δημοκρατικών και είναι επικριτικοί για θέσεις, που έχει εκφράσει στο παρελθόν, αλλά και για τις σχέσεις της με την αμερικανική αμυντική βιομηχανία.
«Γνωρίζουμε ότι υπάρχει ανάγκη για έναν επικεφαλής με την εμπειρία της Φλορνόι σε πολύπλοκα ζητήματα εθνικής ασφάλειας», ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι Δημοκρατικοί βουλευτές Τζιμ Λάνγκεβιν και Τζάκι Σπίερ, που προεδρεύουν σε δύο υποεπιτροπές της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής των Αντιπροσώπων.
«Η άριστη πολιτική εμπειρία της κυρίας Φλορνόι θα είναι σημαντική για να εξασφαλίσει δυναμική πολιτική εποπτεία στις ένοπλες δυνάμεις, τον επαγγελματισμό και τη δεοντολογία στις δυνάμεις μας ειδικών επιχειρήσεων, την διαφορετικότητα στο προσωπικό, αλλά και τις δραστηριότητες για την ενίσχυση της τεχνολογικής υπεροχής μας, μέσω της επιστήμης και της καινοτομίας», επισήμαναν οι ίδιοι βουλευτές.
Ένα άλλο προοδευτικό μέλος της επιτροπής, ο Δημοκρατικός βουλευτής Σεθ Μόλτον, βετεράνος του Πολέμου στο Ιράκ, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter: “Η Μισέλ Φλορνόι έχει βαθιά κατανόηση της υπάρχουσας γραφειοκρατίας στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αλλά και του μέλλοντος της άμυνας μας. Πρόκειται για έναν σπάνιο συνδυασμό». «Θα επιθυμούσα να τη δω στη θέση του υπουργού Άμυνας» πρόσθεσε ο ίδιος.
Η Φλορνόι, πρώην υφυπουργός για θέματα αμυντικής πολιτικής, έλαβε επίσης θετικά σχόλια από μια σειρά πρώην υψηλόβαθμων αξιωματούχων στον τομέα της άμυνας, από διπλωμάτες και ειδικούς στον έλεγχο των όπλων, που έδωσαν έμφαση στο γεγονός ότι υποστηρίζει την τήρηση των διεθνών συμφωνιών και τις προσπάθειες για μείωση του αριθμού και του ρόλου των πυρηνικών όπλων στο σχεδιασμό των πολεμικών επιχειρήσεων.
Η Φλορνόι «γνωρίζει πως μία υψηλή προτεραιότητα της κυβέρνησης Μπάιντεν πρέπει να είναι η αποκατάσταση της ηγεσίας των ΗΠΑ σε μία σειρά από ζητήματα. Μεταξύ αυτών, η μείωση του κινδύνου πυρηνικής σύγκρουσης», αναφέρεται σε ανοιχτή επιστολή, με τις υπογραφές του πρώην υπουργού Άμυνας Ουίλιαμ Πέρι και της πρώην υφυπουργού Εξωτερικών για Θέματα Ελέγχου Εξοπλισμών και αναπληρώτριας Γενικής Γραμματέα του ΝΑΤΟ Ρόουζ Γκοτμέλερ.
Η Φλορνόι εδώ και πολύ καιρό έχει συμπεριληφθεί στη βραχεία λίστα των υποψηφίων που έχουν καταρτίσει οι Δημοκρατικοί για την ηγεσία του Πενταγώνου ενώ, στην περίπτωση που διοριστεί, θα είναι η πρώτη γυναίκα που θα υπηρετήσει στην κορυφή της πολιτικής ηγεσίας των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.
Ο εκλεγμένος πρόεδρος Μπάιντεν και η Φλορνόι έχουν διαφωνήσει στο παρελθόν, ειδικότερα για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν. Η ίδια είχε ηγετικό ρόλο στην αύξηση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην αναφερόμενη χώρα το 2009, όταν ο –τότε- αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν ήταν αντίθετος στην χρονική παράταση της δέσμευσης των Αμερικανών στρατιωτών.