«Η κυβέρνηση ψήφισε χθες έναν προϋπολογισμό που δεν πατάει στην πραγματικότητα», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha 9.89».
Και πρόσθεσε: «Σε καιρό πανδημίας, έχοντας θρηνήσει μέσα σε ενάμισι μήνα 3.244 απώλειες, η κυβέρνηση έρχεται να περάσει έναν προϋπολογισμό που μειώνει τις δαπάνες για την υγεία κατά 600 εκατ. ευρώ!».
Αναφέρθηκε στο σχέδιο της κυβέρνησης για τον εμβολιασμό του πληθυσμού λέγοντας: «Η κυβέρνηση ποντάρει τα πάντα στο εμβόλιο, αλλά φάνηκε σήμερα πόσο λάθος είναι αυτό…Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πριν από μερικές μέρες δήλωνε ότι ο σχεδιασμός ήταν να πάρουμε 2 εκατ. εμβόλια με στόχο να εμβολιάζονται περίπου 1 εκατ. πολίτες το μήνα. Σήμερα, λέει ότι τελικά η χώρα θα πάρει 300.000 εμβόλια τον Ιανουάριο. Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να χρησιμοποιεί το εμβόλιο ως άλλοθι για να μη στηρίξει το δημόσιο σύστημα υγείας».
Συνεχίζοντας την κριτική στην κυβέρνηση υπογράμμισε: «Δεν γίνεται η κυβέρνηση να μην προχωρά στη συνταγογράφηση των τεστ και να υπάρχουν μέρες, στην κορύφωση της πανδημίας, που γίνονται μόνο 6.000 μοριακά τεστ…Πρέπει να γίνει επίταξη των ιδιωτικών δομών υγείας εκεί που χρειάζεται, όπως στη Βόρεια Ελλάδα που το υγειονομικό προσωπικό είναι στα όρια της κατάρρευσης…Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι για να χτίσουμε τη συλλογική ανοσία μέσω του εμβολιασμού, θα φτάσουμε στο καλοκαίρι. Επομένως, δεν μπορούμε στο μεσοδιάστημα να μην πάρουμε τα υπόλοιπα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας».
Αναφέρθηκε στην οικονομία λέγοντας: «Στο πρώτο εννιάμηνο του 2020 έχουμε την τέταρτη χειρότερη ύφεση στην ευρωζώνη…Την ίδια στιγμή, η υπεραισιόδοξη πρόβλεψη του κυβερνητικού προϋπολογισμού μιλά για 4,5% ανάπτυξη το 2021, ενώ ο ΟΟΣΑ προβλέπει ανάπτυξη 0,9%…Γνωρίζουμε ότι 1 εκατ. εργαζόμενοι περίπου θα κάνουν Χριστούγεννα με κομμένο δώρο, γιατί το δώρο που θα πάρουν θα υπολογιστεί στα 534 ευρώ της αναστολής σύμβασης και όχι στον κανονικό τους μισθό». Τέλος επανέλαβε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την διευθέτηση του ιδιωτικού χρέους: «Η επιστρεπτέα προκαταβολή που δίνει η κυβέρνηση, πρέπει να γίνει μη επιστρεπτέα ενίσχυση, ώστε να μην επιβαρύνονται οι επιχειρήσεις με ένα ακόμα δάνειο…Χρειάζεται, ακόμα, να εφαρμοστεί ένα σχήμα ρύθμισης οφειλών που θα περιλαμβάνει και κούρεμα ενός κομματιού του χρέους, όπως το είχε κάνει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τις 120 δόσεις στα ασφαλιστικά ταμεία».