Home / GREEN ECONOMY / Ηλεκτρική ενέργεια: Από ανανεώσιμες πηγές το 39% της ζήτησης φέτος

Ηλεκτρική ενέργεια: Από ανανεώσιμες πηγές το 39% της ζήτησης φέτος

Σημαντική ανάπτυξη των ΑΠΕ και περαιτέρω ενίσχυση το 2023 μαζί με διατήρηση του πλεονάσματος στον λογαριασμό χρηματοδότησης ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) παρά τις μεγάλες εκροές για τις επιδοτήσεις προς τους καταναλωτές ρεύματος. Αυτά προκύπτουν μεταξύ άλλων από το μηνιαίο δελτίο ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ.
Συγκεκριμένα, η παραγωγή των ΑΠΕ το 2022 αναμένεται να κλείσει στις 19 TWh που αντιστοιχεί σε 39% της ζήτησης, ενώ το 2021 ήταν 16 TWh και με προοπτική να φτάσει το 2023 στις 21,3 TWh. Επίσης, η εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ πλησίασε τα 10 GW με πρόβλεψη να φτάσει στα 12 στο τέλος του 2023.

«Έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον»
«Είναι πλέον κοινώς αποδεκτό ότι ο Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ κινείται σε θετική πορεία και έχει καταστήσει σαφές το κλίμα αισιοδοξίας που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια. Ένα κλίμα αισιοδοξίας που μεταφράζεται σε έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον στον χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών ενέργειας», τόνισε σχετικά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών και Εγγυήσεων Προέλευσης, Γιάννης Γιαρέντης. Ο ίδιος προσέθεσε:
Το 2022 θα κλείσει με ένα συνολικό πλεόνασμα 347,87 εκατ. των οποίων τα 256,46 εκατ. αφορούν τον Υπολογαριασμό των παλαιών έργων και τα 91,4 εκατ. τον Υπολογαριασμό των νέων έργων, δηλαδή αυτών που ενεργοποιήθηκαν μετά το 2021. Η ίδια αισιόδοξη εικόνα εμφανίζεται και στην πρόβλεψη για το 2023, όπου το συνολικό πλεόνασμα θα ανέλθει στα 128,7 εκατ. με τον Υπολογαριασμό των παλαιών έργων να είναι ισοσκελισμένος και τον Υπολογαριασμό των νέων έργων να κλείνει με 131,25 εκατ. πλεόνασμα. «Τα αποτελέσματα του 2022, αλλά και οι προβλέψεις για το 2023, έχουν σαν βάση την εφαρμογή του προσωρινού μηχανισμού και του πλαφόν. Εάν και εφόσον η ενεργειακή κρίση επιτρέψει την διακοπή του, τότε τα πλεονάσματα του ΕΛΑΠΕ θα μεγεθυνθούν», σημειώνει ο κ Γιαρέντης και καταλήγει:

«Η συνεισφορά των ΑΠΕ προς το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης εξακολουθεί να είναι η σημαντικότερη όλων των ενεργειακών πόρων και τεχνολογιών και όχι μόνο μέσα από την καθαρή μεταφορά του 1,1 δισ. ευρώ από τα πλεονάσματα του ΕΛΑΠΕ, αλλά και μέσα από τον προσωρινό μηχανισμό Ανάκτησης εσόδων από το Χρηματιστήριο Ενέργειας. Από τα 2,8, περίπου, δισ. που μεταφέρθηκαν στο ΤΕΜ, τα 1,7 δισ. προέρχονται από την παραγωγή των ΑΠΕ. Τα συνολικά στοιχεία του προσωρινού μηχανισμού Ανάκτησης Εσόδων δείχνουν ότι εκ των 2,8 δισ. ευρώ, τα 2,6 προέρχονται από τους μεγάλους συμμετέχοντες της αγοράς, δηλαδή τον ΔΑΠΕΕΠ, την ΔΕΗ, τον ΗΡΩΝΑ, τον Μυτιληναίο, την Elpedison. Τα έσοδα από τον εκπλειστηριασμό των δικαιωμάτων εκπομπών (Χρηματιστηρίου Ρύπων) αναμένονται να κλείσουν στα 1,328 δισ. ευρώ».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε επίσης:
Valorem: Κατασκευάζει το πρώτο της αιολικό πάρκο στην Ελλάδα
Νεο ρεκόρ για τις ΑΠΕ στην Ελλάδα: Από ανανεώσιμες πηγές η μισή ηλεκτρική ενέργεια
Ενέργεια: Πέφτουν οι θερμοκρασίες, ανεβαίνουν οι τιμές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview