Σε κοινή προμήθεια φυσικού αερίου, υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και υδρογόνου ενόψει του επόμενου χειμώνα θα προχωρήσουν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Ενόψει του επόμενου χειμώνα, τα κράτη μέλη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεργαστούν επειγόντως για από κοινού προμήθεια φυσικού αερίου, LNG και υδρογόνου», αναφέρουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, σύμφωνα με το Reuters το οποίο είχε πρόσβαση στο προσχέδιο της προσεχούς Συνόδου Κορυφής στις 24 και 25 Μαρτίου.
Η εισβολή στην Ουκρανία της Ρωσίας, του κορυφαίου προμηθευτή φυσικού αερίου της Ευρώπης, έχει προκαλέσει εκτίναξη των τιμών της ενέργειας σε ύψη ρεκόρ και αναγκάζει την Ε.Ε. να διακόψει την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου αυτόν τον χρόνο, μία κίνηση που θα απαιτήσει εκτόξευση των εισαγωγών από άλλους προμηθευτές, όπως το Κατάρ και οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει πέρσι σύστημα για την κοινή προμήθεια στρατηγικών αποθεμάτων φυσικού αερίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, λύση που είχε προταθεί από ορισμένα κράτη-μέλη ως τρόπος για την δημιουργία αποθέματος ασφαλείας κατά πιθανής διατάραξης των προμηθειών.
Οι Βρυξέλλες έχουν δηλώσει ότι θα βοηθήσουν τις χώρες της Ενωσης να ξεκινήσουν την από κοινού προμήθεια φυσικού αερίου φέτος και αναμένεται να προτείνουν αυτήν την εβδομάδα κανόνες, σύμφωνα με τους οποίους τα ευρωπαϊκά κράτη θα πρέπει να καλύπτουν το 90% των αποθεμάτων φυσικού αερίου πριν από τον χειμώνα κάθε χρόνο. Τα σημερινά αποθέματα φυσικού αερίου βρίσκονται στο 26%.
Το σχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος αναφέρει ακόμη ότι οι ευρωπαϊκές χώρες συμφώνησαν να συντονίσουν τις ενέργειές του για την κάλυψη των αποθεμάτων και αυτό θα γίνει «το συντομότερο δυνατόν».
Οι Eυρωπαίοι ηγέτες θα εξετάσουν νέα μέτρα για την προστασία των καταναλωτών από την εκτόξευση των τιμών της ενέργειας και θα συζητήσουν με ποιον τρόπο θα βελτιστοποιήσουν την λειτουργία των αγορών ενέργειας. Επιπλέον, θα ζητήσουν από την Κομισιόν να αναλάβει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για να παράσχουν αυτήν την προστασία, σύμφωνα με το σχέδιο.
Η Ελλάδα, όπως επίσης και η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία και το Βέλγιο, είναι ανάμεσα στις χώρες που ζητούν άνωθεν παρέμβαση στις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας, είτε με πλαφόν στις τιμές είτε με αποσύνδεση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας από αυτές του φυσικού αερίου.
Από την άλλη, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Δανία είναι αντίθετες σε ένα τέτοιο μέτρο, προειδοποιώντας ότι θα προκαλέσει τριγμούς στις αγορές ενέργειας και θα υπονομεύσει τις επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια.
Δάνεια
Επιπροσθέτως, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συζητήσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες αν χρειάζεται να δανειστεί από κοινού περισσότερα χρήματα.
Όπως είπε ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, έχουν πέσει προτάσεις για επιπλέον δανεισμό από κάποιους Ευρωπαίους ηγέτες, αλλά οι όποιες αποφάσεις δεν θα παρθούν άμεσα.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
Διαβάστε επίσης:
Reuters: Η δύσκολη σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. – Διχασμένη η Ευρώπη στην ενέργεια
Το ρωσικό φυσικό αέριο διχάζει την Ε.Ε. ενόψει της Συνόδου Κορυφής
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News