Την αναστολή κάθε νομοθετικού έργου που σχετίζεται με το Κατάρ ζήτησε –με φόντο το Qatargate– το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την πρόεδρο του Ε.Κ. Ρομπέρτα Μέτσολα να προαναγγέλλει ένα ευρύ πακέτο μεταρρυθμίσεων για διαφάνεια και λογοδοσία.
Την ίδια ώρα, από την Οικονομική Εισαγγελία διατάχθηκε ποινική έρευνα και στην Ελλάδα για την Εύα Καϊλή, ο σύζυγός της οποίας, κατά τον ιταλικό και βελγικό Τύπο, ομολόγησε την εμπλοκή του στην υπόθεση, ζητώντας να αφεθεί ελεύθερη η σύζυγός του.
Qatargate: Ομολόγησε ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι
Σύμφωνα με τις εφημερίδες Le Soir και La Repubblica, κατά τη χθεσινή του ακρόαση, ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι, σύζυγός της Εύας Καϊλή, ομολόγησε ενώπιον του επικεφαλής της έρευνας, του εισαγγελέα διαφθοράς Μισέλ Κλεζ, ότι ήταν μέλος οργάνωσης η οποία είχε διασυνδέσεις τόσο με το Μαρόκο όσο και με το Κατάρ για να επηρεάσουν τις σχέσεις τους με την Ευρώπη. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι ο πρώην ευρωβουλευτής Πιερ Αντόνιο Παντσέρι ήταν επικεφαλής αυτής της «οργάνωσης».
H ιταλική Repubblica μετέδωσε ότι «ο Τζιόρτζι κατέρρευσε μπροστά από τον εισαγγελέα, ομολόγησε ότι λειτούργησε παρανόμως και ζήτησε συγγνώμη». Μάλιστα, φέρεται να ζήτησε να αφεθεί ελεύθερη η σύζυγός του, Εύα Καϊλή.
«Πρέπει να είναι κοντά στην κόρη μας», δήλωσε σύμφωνα με το ιταλικό δημοσίευμα. Yπενθυμίζεται ότι η απόφαση για την Ελληνίδα ευρωβουλευτή θα ληφθεί στις 22 Δεκεμβρίου.
Όσον αφορά στους λόγους της εμπλοκής του, ο 35χρονος Τζιόρτζι φέρεται να είπε απλά: «Το έκανα για χρήματα, που δεν τα είχα ανάγκη».
Ο δικηγόρος του Π. Παντσέρι ωστόσο, Λοράν Κενς, ερωτηθείς από τη «Soir», απάντησε ότι «δεν έχει αυτές τις πληροφορίες» και καταγγέλλει την «παραβίαση του απορρήτου» σε δικαστικά έγγραφα, στα οποία κανείς δεν πρέπει να έχει πρόσβαση.
Ποια άλλα πρόσωπα «δείχνει» ο Τζιόρτζι
Οι ομολογίες του Τζιόρτζι φέρεται ότι «καίνε» δύο ακόμα εν ενεργεία ευρωβουλευτές που ανήκουν στην ομάδα των Ευρωπαίων σοσιαλιστών: τον Βέλγο Μάρκ Ταραμπέλα, το σπίτι του οποίου ερεύνησε η βελγική αστυνομία με την παρουσία της ίδιας της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και τον Ιταλό Αντρέα Κοζολίνο, στον οποίο εργαζόταν ως βοηθός ο Τζιόρτζι.
Ο ευρωβουλευτής Ταραμπέλα αρνείται κάθε κατηγορία. Ο δικηγόρος του δήλωσε στη Le Soir ότι ο πελάτης του «δεν σκοπεύει να σχολιάσει υποτιθέμενα στοιχεία της έρευνας», ότι «δεν έχει λάβει ποτέ και από κανέναν την παραμικρή προσφορά και χρηματικό ποσό» και ότι παραμένει στη διάθεση της δικαιοσύνης. Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής Κοζολίνο αρνήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση αν έλαβε δώρα ή χρήματα.
Τέλος, ως προς τη Βελγίδα ευρωβουλευτή Μαρί Αρενά, ο Τζιόρτζι φέρεται να δήλωσε ότι πιστεύει στην ακεραιότητά της και δεν γνωρίζει αν έχει λάβει χρήματα από τον Παντσέρι.
Εύα Καϊλή: «Δεν θα γίνω Ιφιγένεια», δηλώνει μέσω του συνηγόρου της
Από την πλευρά της, η Εύα Καϊλή επιμένει να αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή με τα χρήματα που βρέθηκαν σπίτι της, επιρρίπτοντας κάθε ευθύνη στον σύζυγό της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι. Όπως ανέφερε ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, συνήγορος της Εύας Καϊλή και των άλλων μελών της οικογένειάς της, η ευρωβουλευτής εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι τα χρήματα που βρέθηκαν σπίτι της δεν είναι δικά της.
«Δεν φέρεται να έχει κάποια εμπλοκή με τα χρήματα που βρέθηκαν, εκτός από το ότι η ίδια ήταν στο σπίτι στο οποίο βρέθηκαν χρήματα», σημείωσε. «Η πολύμηνη παρακολούθηση δείχνει ότι δεν φέρεται να έχει σχέση με τα χρήματα ή ότι είχε ύποπτες συνομιλίες», υποστήριξε το πρωί στον ΑΝΤ1 ο δικηγόρος.
«Τα χρήματα τα έφερε στο σπίτι ο Τζιόρτζι»
Η κ. Καϊλή εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι τις 600.000 ευρώ τις έφερε στο σπίτι τους στις Βρυξέλλες ο σύζυγός της. «Τα χρήματα δεν είναι δικά της, ανήκουν σε πρόσωπο εκτός της οικογένειας της κ. Καϊλή και τα μετέφερε ο πατέρας της στο ξενοδοχείο για να τα παραλάβει ο πραγματικός κάτοχος τους. Τα χρήματα αυτά, τις 600.000 ευρώ, έπρεπε να τα παραδώσει ο σύντροφος της κ. Καϊλή στον πραγματικό κάτοχο τους. Ο σύντροφος της ήταν αυτός που έφερε τα χρήματα στο σπίτι».
«Η Εύα Καϊλή, όταν αντιλήφθηκε τα χρήματα, ρώτησε τι είναι και δεν πήρε πειστική απάντηση για την προέλευση τους, γι’ αυτό και ζήτησε άμεσα να φύγουν από το σπίτι. Ανέλαβε να είναι μεταφορέας ο πατέρας της, γιατί δεν υπήρχε κάποιος άλλος. Τα πήρε για να τα πάει στον κάτοχο τους, τον πρόλαβε όμως η Αστυνομία. Αυτά είπε και ο πατέρας της στις Αρχές και τον άφησαν ελεύθερο», ισχυρίστηκε ο δικηγόρος. Μάλιστα, ο κ. Δημητρακόπουλος υποστήριξε ότι και ο ίδιος ο κ. Τζιόρτζι επιβεβαιώνει όσα λέει η κ. Καϊλή για τα χρήματα.
Η δήλωση της Εύας Καϊλή για την καθαίρεσή της
Παράλληλα, ο δικηγόρος της Εύας Καϊλή και της οικογένειάς της, σημείωσε ότι για το σκάνδαλο Qatargate προηγήθηκε παρακολούθηση μηνών και δεν υπάρχει καταγραφή σε ηχητικό ντοκουμέντο ή σε κάμερα για την Εύα Καϊλή. «Η βαλίτσα με τα χρήματα στο σπίτι της, δεν έχει καμία σχέση με τις δηλώσεις για το Κατάρ», ανέφερε.
«Όλες οι ενέργειες και πρωτοβουλίες της κ. Καϊλή ήταν με έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Δεν υπήρχε προσωπική ατζέντα της κ. Καϊλή, όλα ήταν απόφαση πολιτική του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν και όχι μόνο της Ευρωβουλής και της κ. Μέτσολα», είπε ο κ. Δημητρακόπουλος.
Μετέφερε, δε, και μια δήλωση της Εύας Καϊλή σχετικά με την διαγραφή της και την καθαίρεση της από την θέση της Αντιπροέδρου της Ευρωβουλής: «Είπε ότι “αν ήμουν πρόεδρος, και εγώ αυτό θα έκανα μέχρι να ξεκαθαρίσει η υπόθεση”».
Σχετικά με το διαμέρισμα στο Ψυχικό κοντά στην πρεσβεία του Κατάρ, που η κ. Καϊλή αγόρασε σε τιμή πολύ χαμηλότερη από την εμπορική του αξία, ο κ. Δημητρακόπουλος επικαλέστηκε δήλωση της προηγούμενης ιδιοκτήτριας του για το χαμηλό τίμημα μεταβίβασης, η οποία φέρεται να είπε «προσπαθούσα 8 χρόνια να το πουλήσω, είναι πάνω στην Κηφισίας, δεν το έπαιρνε κανείς».
Για τη μη εμφάνιση της Εύας Καϊλή την Τετάρτη στο δικαστικό συμβούλιο των Βρυξελλών, ανέφερε ότι υπήρξε μια παρανόηση με την απεργία των υπαλλήλων, καθώς είχε ειδοποιηθεί πως δεν μπορεί να γίνει η μεταγωγή της σε αυτό και τελευταία στιγμή τής είπαν ότι θα μπορούσε να γίνει η μεταφορά της. Καταλήγοντας, ο συνήγορος της Εύας Καϊλή είπε ότι η ευρωβουλευτής τού μετέφερε ότι «δεν θα επιτρέψει να γίνει Ιφιγένεια».
Ποινική έρευνα και στην Ελλάδα
Ποινική έρευνα και στην Ελλάδα για την Εύα Καϊλή διατάχθηκε από την Οικονομική Εισαγγελία. Η έρευνα διατάχθηκε από τον επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας, εισαγγελέα εφετών Χρήστο Μπαρδάκη, με αντικείμενο αδικήματα όπως ξέπλυμα μαύρου χρήματος και δωροδοκία.
Ο οικονομικός εισαγγελέας ζήτησε ήδη άμεση συνεργασία με τις βελγικές αρχές, προκειμένου να έχει πλήρη εικόνα για το περιεχόμενο της δικογραφίας που έχει εκεί σχηματιστεί. Η ποινική προκαταρκτική έρευνα στην Ελλάδα επί της ουσίας θα αφορά πράξεις και αδικήματα για τα οποία δεν έχουν ήδη κινηθεί οι βελγικές αρχές, καθώς ισχύει η αρχή του διπλού αξιόποινου, όπως λέγεται στα νομικά, όπου ένας πολίτης δεν μπορεί να διώκεται ποινικά δύο φορές για το ίδιο ακριβώς πράγμα.
Ωστόσο, με βάση την κίνηση του οικονομικού εισαγγελέα για έρευνα στην Ελλάδα, η ποινική προκαταρκτική θα κινηθεί στην απόκτηση περιουσιακών στοιχείων από την ευρωβουλευτή και τον ενδελεχή έλεγχο κάθε οικονομικής δραστηριότητας.
Άλλωστε από την αρχή της εβδομάδας, η Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, επικεφαλής της οποίας είναι ο επίτιμος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης, έχει κινηθεί άμεσα με γενικευμένη δέσμευση κάθε περιουσιακού στοιχείου της ευρωβουλευτού, του συντρόφου της και των άμεσων συγγενικών της προσώπων.
Ήδη διενεργείται ενδελεχής έλεγχος σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα για ανεύρεση και διερεύνηση λογαριασμών, κινήσεων, θυρίδων ή άλλων χρηματοπιστωτικών προϊόντων αλλά και σε κτηματολογικά γραφεία για ακίνητη περιουσία και λοιπά. Tην έρευνα της Οικονομικής Εισαγγελίας θα διενεργήσουν δύο επίκουροι του κ. Μπαρδάκη εισαγγελείς.
Ευρύ πακέτο μεταρρύθμισης στο Ε.Κ. – Αναστέλλονται οι εργασίες που σχετίζονται με το Κατάρ
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα προανήγγειλε ένα ευρύ πακέτο μεταρρύθμισης το οποίο θα περιλαμβάνει πιο ισχυρή προστασία του Ε.Κ., απαγόρευση όλων των ανεπίσημων ομάδων φιλίας, επανεξέταση του ελέγχου του κώδικα συμπεριφοράς και «μία απόλυτη και σε βάθος» έρευνα σχετικά με την αλληλεπίδραση με τρίτες χώρες.
Την ίδια στιγμή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε να κλείσει προσωρινά η πόρτα σε κάθε αντιπρόσωπο των συμφερόντων του Κατάρ και αποφάσισε να αναστείλει κάθε νομοθετικό έργο που σχετίζεται με το εμιράτο, στο τέλος μιας πολυτάραχης εβδομάδας εξαιτίας του σκανδάλου διαφθοράς που πλήττει τον ευρωπαϊκό θεσμό.
Σχεδόν ομόφωνα (541 ψήφοι υπέρ, δύο ψήφοι κατά και τρεις αποχές), οι ευρωβουλευτές, «με βαθιά θλίψη» γι’ αυτές τις καταγγελλόμενες πράξεις διαφθοράς, ζητούν «επιμόνως την αναστολή των τίτλων πρόσβασης αντιπροσώπων συμφερόντων του Κατάρ» για όσο διαρκούν οι δικαστικές έρευνες. Η απόφαση πρέπει στη συνέχεια να ληφθεί από την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα.
Πηγή: kathimerini.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News