Με πτώση έκλεισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές, με τους τομείς που συνδέονται με τα εμπορεύματα να ασκούν τις μεγαλύτερες πιέσεις, καθώς οι ανησυχίες για τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού στην Κίνα έρχονται να προστεθούν στη νευρικότητα που γεννά η αναμενόμενη επιτοκιακή αύξηση στις ΗΠΑ.
Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε 0,3% αφού αυξήθηκε στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις, όταν οι ελπίδες για πρόοδο στις συνομιλίες Ρωσίας – Ουκρανίας συνέβαλαν στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος.
Οι ευρωπαϊκοί μεταλλευτικοί όμιλοι υποχώρησαν 2,1%, ενώ ο κλάδος πετρελαίου παρουσίασε οριακές απώλειες 0,1%, καθώς η τιμή αργού κατέγραψε επιπλέον πτώση 7% και τα βιομηχανικά μέταλλα κινήθηκαν στο «κόκκινο», εν μέσω ανησυχιών για τη ζήτηση από την κορυφαία καταναλώτρια, την Κίνα, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με νέο κύμα έξαρσης του κορωνοϊού.
«Οι τομείς που είναι περισσότερο εκτεθειμένοι στην Κίνα – βασικά μέταλλα, μεταλλευτικές εταιρείες, εμπορεύματα, κατασκευές και πολυτελή είδη – καθοδηγούνται αυτή τη στιγμή από τους περιορισμούς που τέθηκαν σε ορισμένες περιοχές της Κίνας λόγω κορωνοϊού», σημειώνει ο Νικ Νέλσον, στρατηγικός αναλυτής της UBS.
Η γαλλική εταιρεία πολυτελών ειδών LVMH, η οποία αντλεί το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της από την Κίνα, υποχώρησε 1,5%, ασκώντας τις μεγαλύτερες πιέσεις στο δείκτη STOXX 600. Επίσης, η ολλανδική τεχνολογική Prosus, που έχει μερίδιο στην κινεζική Tencent, υποχώρησε 6,6%, αγγίζοντας ιστορικό χαμηλό, εν μέσω συνεχιζόμενης εξασθένησης του κινεζικού τεχνολογικού κλάδου.
Ο γερμανικός DAX έκλεισε με μικρές απώλειες 0,1%, ενώ ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε 0,2%. Ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 0,25%. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κέρδισε 0,3%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε οριακά κέρδη 0,02%.
Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές περιμένουν τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της Fed αύριο, με τους αναλυτές να περιμένουν μια αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης. Θα ακολουθήσει την Πέμπτη η Τράπεζα της Αγγλίας η οποία επίσης αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια της κατά 25 μονάδες βάσης, πραγματοποιώντας την τρίτη διαδοχική αύξηση των επιτοκίων της, στο πλαίσιο της προσπάθειας της να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό.
Από τις μεμονωμένες μετοχές, η σουηδική αλυσίδα H&M, η δεύτερη μεγαλύτερη αλυσίδα λιανικής στον χώρο της ένδυσης, υποχώρησε 3,2% παρότι ανακοίνωσε αύξηση στις τριμηνιαίες πωλήσεις της που ήταν σύμφωνη με τις προσδοκίες των αναλυτών.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News