Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν κατά την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης μιας δύσκολης χρονιάς που σημαδεύτηκε από γεωπολιτικές εντάσεις και φόβους για ύφεση καθώς οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια, ενώ οι μετοχές του Λονδίνου υπεραπέδωσαν τις αντίστοιχες της ηπείρου, λόγω της μεγάλης έκθεσης σε εμπορεύματα.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε την τελευταία ημέρα του 2022 με πτώση 1,3% σημειώνοντας ισχνές συναλλαγές την Παρασκευή, καθώς η εκτίναξη των κρουσμάτων COVID-19 στην Κίνα αναζωπύρωσε τις ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης σημείωσε πτώση 12,9% για το έτος, στη χειρότερη επίδοσή του από την ετήσια πτώση 13,24% το 2018. Ο ευρωπαϊκός δείκτης των blue-chip απολάμβανε ένα εξαιρετικό 2021, σημειώνοντας άλμα 22,25% σε ετήσια βάση.
Οι εκτεθειμένες στην Κίνα εταιρείες πολυτελείας, όπως η LVMH και η Hermes International, υποχώρησαν 2,4% και 2,7% αντίστοιχα.
Οι βιομηχανικές μετοχές και οι τράπεζες επιβάρυναν τον δείκτη, ενώ οι τεχνολογικές μετοχές διολίσθησαν κατά 1,8%, εγκαταλείποντας μέρος των κερδών της προηγούμενης συνεδρίασης.
Ο ευαίσθητος στα επιτόκια τεχνολογικός κλάδος είχε σημειώσει ράλι την Πέμπτη, ακολουθώντας τα κέρδη των ομολόγων του στη Wall Street, καθώς τα στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ υποδήλωναν ότι οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ μπορεί να έχουν αρχίσει να πλήττουν την ισχύ της αγοράς εργασίας.
Οι μετοχές τεχνολογίας συγκαταλέγονται μεταξύ αυτών με τις χειρότερες επιδόσεις φέτος, με πτώση 28,4%, καθώς οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες αύξησαν τα επιτόκια.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χαλάρωσε τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων της νωρίτερα αυτό το μήνα, αλλά τόνισε ότι η σημαντική σύσφιξη παραμένει μπροστά μας και παρουσίασε σχέδια για την άντληση μετρητών από το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
«Αυτή είναι η αρχή μιας νέας εποχής, όπου οι κεντρικές τράπεζες θα παίζουν πιο μετριοπαθή ρόλο στις αγορές, με λιγότερη ρευστότητα διαθέσιμη για να διορθώσουν τα προβλήματα, μια κίνηση περισσότερο από αναγκαία που ήρθε ίσως πολύ αργά και πολύ οδυνηρά», δήλωσε ο Ipek Ozkardeskaya, ανώτερος αναλυτής της Swissquote Bank.
Οι ενεργειακές μετοχές αντιστάθηκαν στην πτωτική τάση φέτος, καθώς οι τιμές του αργού σημείωσαν άνοδο λόγω των περιορισμένων προμηθειών λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Τα απότομα κέρδη που συνδέονται με τα εμπορεύματα και η αδύναμη στερλίνα βοήθησαν επίσης τον FTSE 100 της Βρετανίας να υπεραποδώσει φέτος έναντι των ανταγωνιστών του εν μέσω πολιτικής και οικονομικής αναταραχής. Ο δείκτης σημείωσε άνοδο 1,2% το 2022.
Την Παρασκευή, ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε με πτώση 1,5% και ο γερμανικός DAX ήταν χαμηλότερα κατά 1,1% -με τα δύο χρηματιστήρια να καταγράφουν ετήσιες απώλειες 9,5% και 12,5%, αντίστοιχα.
Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100, ο οποίος ήταν ανοιχτός για μισή ημέρα την Παρασκευή, έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,8% και σημείωσε ετήσια κέρδη 1,2%. Ο πιο εστιασμένος στην εγχώρια αγορά FTSE 250 έχασε 19,5% το 2022, τη μεγαλύτερη ετήσια απώλειά του από το 2008.
Το Ηνωμένο Βασίλειο είδε τον θάνατο του μακροβιότερου μονάρχη του το 2022 και τρεις πρωθυπουργούς να καταλαμβάνουν την Downing Street το δεύτερο εξάμηνο του έτους εν μέσω μιας επιδεινούμενης κρίσης κόστους ζωής που προκάλεσε απεργίες και διαμαρτυρίες σε όλη την Ευρώπη.
Σε μια αισιόδοξη νότα, τα στοιχεία έδειξαν ότι οι ισπανικές τιμές καταναλωτή τον Δεκέμβριο αυξήθηκαν κατά 5,8%, με τον βραδύτερο ετήσιο ρυθμό τους φέτος, χάρη στις χαμηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.
Η Telecom Italia σημείωσε πτώση 3,8%, αφού η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι επανέλαβε την Πέμπτη ότι η κυβέρνηση θέλει να αναλάβει τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων του πρώην μονοπωλιακού τηλεπικοινωνιακού σταθερού δικτύου και να διασφαλίσει τα επίπεδα απασχόλησης.
moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters και cnbc
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News