Σε πτώση επέστρεψαν οι ευρωπαϊκές μετοχές στη σημερινή συνεδρίαση, παρασυρόμενες από τον ιδιαίτερα ασταθή και ευαίσθητο στις επιτοκιακές αυξήσεις τεχνολογικό κλάδο, αλλά και τις μετοχές της βαριάς βιομηχανίας, αφότου η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας αποσταθεροποίησε τις αγορές με μία ξαφνική στροφή πολιτικής που επιτρέπει στις μακροπρόθεσμες ομολογιακές αποδόσεις να ακολουθήσουν μεγαλύτερο εύρος διακύμανσης.
Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με πτώση 0,4%. Η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας επέτρεψε στην απόδοση του ιαπωνικού 10ετούς να κινηθεί σε ένα εύρος διακύμανσης 50 μονάδων βάσης προς οιαδήποτε κατεύθυνση από το μηδέν, περισσότερο από τις 25 μονάδες βάσης που ίσχυε έως τώρα, σε μία προσπάθεια να περιορίσει εν μέρει το κόστος των παρατεταμένων μέτρων στήριξης.
Η στροφή αυτή ερμηνεύθηκε ως η αρχή μίας σταδιακής άρσης της υπερβολικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής της Ιαπωνίας, τη στιγμή που όλες οι υπόλοιπες κορυφαίες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη εξακολουθούν να αυξάνουν τα επιτόκια.
Ο δείκτης DAX στην Φρανκφούρτη έκλεισε με πτώση 0,4%, καθώς η απόδοση του γερμανικού 10ετούς εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια περίπου μηνός. Τα τελευταία στοιχεία που έδειξαν ότι οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία παρουσίασνα αποκλιμάκωση για δεύτερο διαδοχικό μήνα δεν φαίνεται να είχαν και μεγάλο αντίκτυπο στην αγορά.
Οι μετοχές τεχνολογίας υποχώρησαν 1,2%, ενώ στη βαριά βιομηχανία κατέγραψαν απώλειες 0,8%. Ο κλάδος του real estate σημείωσε πτώση 2,2%, αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια μεγαλύτερη των έξι εβδομάδων.
Ωστόσο, τις απώλειες του STOXX 600 συγκράτησαν οι τράπεζες, οι οποίες ενισχύθηκαν 2,5%, καθώς έχουν ευνοηθεί ιδιαίτερα από τις αυξανόμενες αποδόσεις.
Από τα υπόλοιπα ταμπλό των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, ο δείκτης FTSE MIB έκλεισε με άνοδο 0,15%, ενώ ο IBEX στη Μαδρίτη έκλεισε χωρίς μεταβολή. Ο CAC 40 στο Παρίσι υποχώρησε 0,35%, ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε με οριακή άνοδο 0,13%.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News