Νέο τοπίο στην ελληνική οικονομία και σε σειρά κλάδων, όπως η γεωργία και η κτηνοτροφία, θα δημιουργηθεί τα επόμενα χρόνια με τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Η Ελλάδα καλείται να προσαρμοστεί στα δεδομένα και να αλλάξει ριζικά το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, κάνοντας στροφή στις νέες τεχνολογίες και στην πράσινη ανάπτυξη.
Η ντιρεκτίβα της Κομισιόν λέει ότι τουλάχιστον το 57% των κοινοτικών κονδυλίων ύψους 750 δισ. ευρώ θα πρέπει να κατευθυνθεί σε επενδύσεις που σχετίζονται με την ψηφιακή επανάσταση αλλά και με το περιβάλλον.
«Βρισκόμαστε στην 4η βιομηχανική επανάσταση, η οποία δεν είναι ίδια με αυτές που ξέραμε. Στις προηγούμενες οι χώρες μπορούσαν να ζήσουν χωρίς εργοστάσια. Σήμερα χωρίς δεδομένα (data), χωρίς τεχνητή νοημοσύνη, δεν υπάρχει μέλλον. Γι’ αυτό η πρόσφατη συμφωνία με τη Microsoft για επένδυση 1 δισ. στην Ελλάδα είναι σημαντική» τονίζει ο βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ και πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ερευνας και Τεχνολογίας της Βουλής Ανδρέας Κατσανιώτης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα χρειάζεται οικοσύστηματα στοχευμένης ανάπτυξης, καινοτομίας και εφαρμοσμένης τεχνολογίας, είτε στην άμυνα και στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, είτε στην ελληνική γεωργία. «Από τη μόδα των startups περνάμε στην επιχειρηματικότητα της νέας γενιάς» αναφέρει.
Αγρότες – κτηνοτρόφοι
Ενας από τους τομείς που θα αλλάξουν ραγδαία τα επόμενα χρόνια είναι ο αγροτικός – κτηνοτροφικός. Η λεγόμενη και 4η βιομηχανική επανάσταση, η τεχνική νοημοσύνη, μπαίνει στα χωράφια και οι έλληνες αγρότες πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.
Η «ευφυής» ή «έξυπνη» γεωργία είναι το μέλλον της χώρας, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη τεχνολογιών αιχμής που μπορούν να συμβάλουν στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.
Οπως εξηγεί στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Κων. Μπαγινέτας, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει και τον ψηφιακό μετασχηματισμό στον αγροτικό τομέα, και ιδιαίτερα τη γεωργία ακριβείας, ως ένα από τα βασικότερα μέσα μείωσης του κόστους παραγωγής αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος.
Η εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών και τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ενθάρρυνση της υγιούς επιχειρηματικότητας και της οικονομικής προόδου στις αγροτικές περιοχές, εξασφαλίζοντας την καταλληλότερη ανταπόκριση στις νέες προκλήσεις, όπως η αύξηση των ακραίων κλιματολογικών συνθηκών, η τροφοδότηση με τρόφιμα του αυξανόμενου πληθυσμού και η εξασφάλιση ηλικιακής ανανέωσης του γεωργικού τομέα».
«Ευφυής» γεωργία
Τι είναι, όμως, «ευφυής» γεωργία και πώς αυτό μπορεί να εφαρμοστεί; Σύμφωνα με τον κ. Μπαγινέτα, υπάρχουν ήδη τεχνολογικά επιτεύγματα που είναι έτοιμα να χρησιμοποιηθούν.
Για παράδειγμα, ο αγρότης μπορεί να διαθέτει έναν αισθητήρα στο χωράφι του ώστε να ξέρει πότε αυτό χρειάζεται πότισμα και πόσο νερό.
Υπάρχουν, επίσης, drones τα οποία παρακολουθούν τα φύλλα των καλλιεργειών για να ξέρουν ποια είναι άρρωστα και πότε χρειάζονται φυτοφάρμακα.
Αλλά και μηχανήματα που «φυτεύονται» και κάνουν μετρήσεις για το ποιο σημείο της καλλιέργειας χρειάζεται λίπασμα ή φυτοφάρμακο. Αλλά και πόση είναι η παραγωγή, αν υπολείπεται από τον στόχο και τι χρειάζεται για να βελτιωθεί.
Υπάρχουν τρακτέρ με GPS που συνδέεται με δορυφόρο και μηχάνημα που κάνει ανάλυση στο χωράφι και σου προτείνει το «μείγμα» φωσφόρου, καλίου ή άλλου λιπάσματος που απαιτείται.
Στις «έξυπνες» λύσεις είναι και ο τοπικός μετεωρολογικός σταθμός, ώστε ο παραγωγός να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή τι καιρό θα κάνει πάνω από το χωράφι του.
Ενα εντυπωσιακό σύστημα που έχει δημιουργηθεί δίνει τη δυνατότητα, μέσω Wifi, στον γεωργό να… ρίχνει το λίπασμα από το σπίτι του, χωρίς καν να πηγαίνει στο χωράφι.
Ζώα με ταχυπαλμία. Υπάρχουν τέλος ειδικά βραχιόλια που φοριούνται στα ζώα και δείχνουν αν έχουν ταχυπαλμία ή αν είναι άρρωστα. Αυτά και άλλα πολλά τεχνολογικά «καλούδια» είναι διαθέσιμα και στην Ελλάδα ή είναι εύκολο να δημιουργηθούν στα τεχνολογικά ιδρύματα που διαθέτει η χώρα.
Ή σε clusters που θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν το επιστημονικό προσωπικό της χώρας, όπως το defence intelligence cluster για την ανάπτυξη «έξυπνων» συστημάτων για την άμυνα, όπως πρότεινε πρόσφατα ο κ. Κατσανιώτης.
Οπως μας εξηγεί ο κ. Μπαγινέτας, η εμπλοκή της τεχνολογίας στην αγροτική παραγωγή συνδέεται με την εκπαίδευση. Και για τον λόγο αυτόν ετοιμάζεται ο θεσμός των «γεωργικών συμβούλων» που θα δίνουν κατευθύνσεις ώστε και η παραγωγή να είναι καλύτερη και πιο αποδοτική, και να είναι περιβαλλοντικά πιο φιλική.
Ηδη οι νέοι αγρότες προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα, ωστόσο ακόμη περίπου 8 στους 10 αγρότες είναι άνω των 60 ετών.
«Απαιτείται χρηματοδότηση, κίνητρα στους νέους επιχειρηματίες σε όλους τους τομείς για να επενδύσουν» αναφέρει ο κ. Κατσανιώτης και τονίζει: «Η νέα ραχοκοκαλιά της οικονομίας δεν είναι η παλιά μικρή επιχείρηση αλλά μια σύγχρονη επιχείρηση παραγωγής ιδεών. Πλέον δεν ενοικιάζουμε χώρους σε έναν δρόμο, νοικιάζουμε… space στην παγκόσμια αγορά».
Ηδη, πάντως, υπάρχει πρόβλεψη ώστε να δίνονται μόρια στους επιχειρηματίες – κυρίως νέους αγρότες – που χρησιμοποιούν νέες τεχνολογίες.