«Είμαστε αντίθετοι στις προσπάθειες εγκλωβισμού της χώρας μας στις ακτές της μέσω μαξιμαλιστικών χαρτών που δεν έχουν καμία ισχύ».
Αυτό τόνισε μιλώντας στους πρεσβευτές των χωρών μελών της ΕΕ, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν. Παράλληλα υπογράμμισε πως «κρύβονται πίσω από το πρόσχημα της κοινοτικής αλληλεγγύης κάνοντας κατάχρηση στην ατζέντα Τουρκίας- ΕΕ».
Και πρόσθεσε:
«Αυτή η προσέγγιση από τη μια αιχμαλωτίζει τις σχέσεις μας που έχουν ρίζες και από την άλλη αποδυναμώνουν την αξίωση της Ένωσης να γίνει περιφερειακή και παγκόσμια δύναμη. Πρέπει να μετατρέψουμε την Ανατολική Μεσόγειο από ένα πεδίο ανταγωνισμού σε μια λεκάνη συνεργασίας που θα εξυπηρετήσει τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα μας.
«Καλούμε την Ελλάδα να εγκαταλείψει τις δραστηριότητες που κλιμακώνουν την ένταση», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι διερευνητικές συνομιλίες θα είναι προάγγελος μιας νέας εποχής», κατέληξε.
ΕΕ – Κύπρος: Δεν θα υπάρξει ειρήνη στη Μεσόγειο αν δεν συμμετέχουν η Τουρκία και η Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου
«Πως μπορεί να διαδραματίσει η ΕΕ έναν διαμεσολαβητικό ρόλο στην επίλυση του Κυπριακού ζητήματος; Έχει γίνει πλέον κατανοητό ότι δεν θα υπάρξει ειρήνη στη Μεσόγειο από καμία εξίσωση στην οποία δεν συμμετέχουν η Τουρκία και η Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου. Αντί να μιλάμε ξανά και ξανά για τα μοντέλα που έχουν αποτύχει στην Κύπρο, πρέπει να συζητήσουμε για νέες και ρεαλιστικές εναλλακτικές.»
Σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ: Είμαστε έτοιμοι για θετική ατζέντα
«Ως χώρα είμαστε έτοιμοι να δημιουργήσουμε μια θετική ατζέντα και να βάλουμε τις σχέσεις ξανά σε σωστή τροχιά με μια μακροπρόθεσμη οπτική.
Ακριβώς όπως η σχεδόν 60ετης διαδικασία ένταξης της χώρας μας αποτελεί μια στρατηγική επιλογή για μας, η αποδοχή της πλήρους ένταξης της χώρας μας από την ΕΕ θα είναι μια οντολογική επιλογή για το μέλλον της Ένωσης.
Η αβεβαιότητα που αυξήθηκε με το Brexit θα ξεπεραστεί μόνο όταν η Τουρκία πάρει τη θέση που της αξίζει στην ευρωπαϊκή οικογένεια»
Επικαιροποίηση Τελωνειακής Ένωσης: Να ληφθεί υπόψιν η μετανάστευση
«Πρέπει να γίνει με τρόπο που θα λαμβάνει υπόψη τις μεταβαλλόμενες πραγματικότητες στη μετανάστευση και θα παρέχει εμπιστοσύνη και επιτάχυνση στις σχέσεις μας», υπογράμμισε.
Τρομοκρατία: Δεν αφήνουμε κανένα μέλος του ΝΑΤΟ μόνο, γιατί αφήνουν εμάς;
«Τουρκία δεν αφήνει μόνο του κανένα νατοϊκό κράτος στο θέμα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, διερωτώμενος «Γιατί άραγε τα υπόλοιπα νατοϊκά κράτη μας αφήνουν μόνους»