Στο Κάιρο πριν τη Λευκωσία
Ο έλληνας ΥΠΕΞ θα γίνει την Τετάρτη δεκτός από αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντελφατάχ αλ Σίσι και στη συνέχεια από τον πρωθυπουργό Σερίφ Ισμαΐλ.
Θα ακολουθήσει συνάντηση του Ν.Κοτζιά με τον αιγύπτιο ομόλογό του Σαμέχ Σούκρι, μετά την οποία έχει προγραμματιστεί κοινή συνέντευξη Τύπου ενώ η επίσκεψη στην Αίγυπτο θα ολοκληρωθεί με επαφές εκπροσώπους της ομογένειας και του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.
Μετά την Αίγυπτο, ο Ν.Κοτζιάς θα μεταβεί απευθείας στην Κύπρο για την διάσκεψη των Μεσογειακών Κρατών της ΕΕ (MED Group) την Παρασκευή.
Κατά την επίσκεψη του αιγύπτιου προέδρου στην Αθήνα τον Δεκέμβριο, είχαν συζητηθεί προγράμματα συνεργασίας μεταξύ άλλων και στον ενεργειακό τομέα, με το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που έχει αναπτυχθεί, αλλά και στον τουριστικό, τον εμπορικό, τον ναυτιλιακό και στον τομέα των μεταφορών, μεταξύ λιμένων των δύο χωρών.
Ενδεικτικό της σημασίας του Καΐρου για την Αθήνα είναι ότι το 2015 (στοιχεία εντεκάμηνου) είχαν αυξηθεί κατά 33,5% οι ελληνικές εξαγωγές προς την Αίγυπτο -κυριότερο προορισμό των ελληνικών εξαγωγών στις χώρες Μέσης Ανατολής-B.Αφρικής-Κόλπου και τον 6ο προορισμό παγκοσμίως.
Βασικός πυλώνας εδώ και ενάμιση χρόνο είναι η τριμερής συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, μέσω της οποίας εκφράζεται η βούληση να διαδραματίσουν οι τρεις χώρες σταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή βάσει ενός κοινού πολιτικού, αναπτυξιακού και διπλωματικού παρονομαστή. Τον περασμένο Δεκέμβριο πραγματοποιήθηκε η τρίτη σύνοδος κορυφής, αυτή των Αθηνών, μετά την πρώτη τον Νοέμβρη του 2014 στο Κάιρο και τη δεύτερη, τον περασμένο Απρίλιο στη Λευκωσία, ενώ αναναμένεται η επόμενη μέσα στο καλοκαίρι.
Η πρόσφατη ανακάλυψη του κοιτάσματος Zohr από την ιταλική εταιρία ΕΝΙ, στην ΑΟΖ της Αιγύπτου, τον περασμένο Αύγουστο, αποτελεί κινητήρια δύναμη για την από κοινού προώθηση των συμφερόντων των τριών χωρών στην περιοχή και την οριοθέτηση της μεταξύ τους Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ