Ερωτηματικά για την απόφαση της κυβέρνησης να εξαιρεθεί τελικά από τη σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΠ η παράκτια έκταση της Δραπετσώνας, εγείρει σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα.
Την αφαίρεση της περιοχής των πρώην Λιπασμάτων από τη σύμβαση παραχώρησης για την πώληση του 51% του ΟΛΠ, ανακοίνωσε την Παρασκευή από το βήμα της Βουλής ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα ωστόσο με κάποιες πληροφορίες, οι θεσμοί προτίθενται να ζητήσουν εξηγήσεις για το σκεπτικό που οδήγησε στη συγκεκριμένη απόφαση.
Λέγεται μάλιστα πως οι όποιες ενστάσεις αναμένεται να εκφραστούν στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ που έχει συγκληθεί για μεθαύριο, Τετάρτη. Σε αυτό, οι δύο παρατηρητές της τρόικας που συμμετέχουν στο Δ.Σ., ο Κύπριος Ζ.Κοντολαίμης, και ο Γάλλος Φιλιπ Ντιμπουά, δεν αποκλείεται να θέσουν το θέμα, με το σκεπτικό ότι το “ξήλωμα” μέρους της περιουσίας του ΟΛΠ από τη παραχώρηση, συνιστά αλλαγή σε ουσιώδεις όρους ενός εν εξελίξει διαγωνισμού, και κινείται σε αντίθεση με τα όσα υπαγορεύει το Μνημόνιο που ψήφισε η κυβέρνηση στη Βουλή.
Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που το ΤΑΙΠΕΔ δεν ανήρτησε τελικά τη Παρασκευή στο “virtual data room” – ένα διαδικτυακό χώρο ο οποίος παρέχει στους συμμετέχοντες σε κάθε διαγωνισμό όλες τις τελευταίες πληροφορίες- το σχέδιο της σύμβασης παραχώρησης, ώστε οι υποψήφιοι επενδυτές να εκφράσουν την άποψή τους. Αυτό αναμένεται να συμβεί τελικά την Τετάρτη, αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ.
Από εκεί και πέρα, κάποιοι δεν αποκλείουν ακόμη και αγωγές από μετόχους του ΟΛΠ (ξένους θεσμικούς, funds, Ασφαλιστικά Ταμεία), με το σκεπτικό ότι με την εξαίρεση της έκτασης και την παραχώρησή της στους Δήμους, απομειώνεται η περιουσία τους.
Αλλά εκτός από τη λογική των αριθμών, υπάρχει και η πολιτική λογική. Αυτή λέει, ότι εφόσον μετά από παλινωδίες τόσων μηνών, η κυβέρνηση δείχνει επιτέλους αποφασισμένη να ξεκλειδώσει τις αποκρατικοποιήσεις, η τρόικα μπορεί τελικά να κάνει τα… στραβά μάτια σε κάποια πράγματα (βλεπε Δραπετσώνα). Το ποια λογική τελικά θα επικρατήσει, θα φανεί πολύ σύντομα.
Ενδιαφέρον πάντως έχει και η εικόνα της μετοχής του ΟΛΠ, που το τελευταίο διάστημα, ακριβώς ενόψει της ιδιωτικοποιήσής του, έχει αποφύγει τα μεγάλα σκαμπανεβάσματα άλλων εισηγμένων. Σύμφωνα με την αγορά, η αξία της εισηγμένης αποτιμούνταν στα μέσα της περασμένης εβδομάδας στα επίπεδα των 400 εκατ. ευρώ.
Συγκρικτικά με τις αρχές του 2015, η αξία της μετοχής εμφανίζεται αυξημένη κατά 53% όταν ο Γενικός Δείκτης έχει χάσει 18% στο ίδιο διάστημα. Αν μάλιστα η σύγκριση γίνει σε ετήσια βάση, η μετοχή του ΟΛΠ παρουσιάζει αύξηση 8% έναντι πτώσης 28% του Γενικού Δείκτη.
Με άλλα λόγια, τους τελευταίους μήνες, η μετοχή του ΟΛΠ έχει ανακάμψει θεαματικά σε σύγκριση με ότι συνέβαινε στις αρχές του 2015, οπότε και είχε δεχθεί έντονες πιέσεις καθώς η προοπτική ολοκλήρωσης της αποκρατικοποίησης εμφανιζόταν ως εξαιρετικά αμφίβολη.
πηγή:http://news.in.gr/economy/article/?aid=1500033515#ref=latestarticles