Ο δήμος του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία, έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου ένα χρόνο ένα πιλοτικό πρόγραμμα, σύμφωνα με το οποίο οι εργαζόμενοι κάποιων επιχειρήσεων της πόλης εργάζονται έξι ώρες την ημέρα, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους που εργάζονται για το κανονικό οκτάωρο ημερησίως.
Το πείραμα ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Ματς Πίλχεμ, αντιδημάρχου του Γκέτεμποργκ, με την ελπίδα ότι οι εργαζόμενοι θα έχουν καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία, ενώ θα αυξήσουν την παραγωγικότητα τους.
Βασίστηκε σε έρευνες που έχουν δείξει πως με μειωμένο ωράριο βελτιώνεται η απόδοση, καθώς οι εργαζόμενοι νιώθουν κουρασμένοι μετά από έξι ώρες εργασίας, γεγονός που επηρεάζει σωρευτικά την παραγωγικότητα τους.
«Πιστεύουμε ότι έχει έρθει η ώρα να το δοκιμάσουμε αυτό στη Σουηδία. Θα συγκρίνουμε τις δύο ομάδες και θα δούμε ποιες διαφορές να ανακύψουν. Ελπίζουμε να καταφέρουμε να μειωθούν οι αναρρωτικές άδειες που παίρνει το προσωπικό και να αισθάνονται καλύτερα τόσο σωματικά, όσο και ψυχικά» είχε δηλώσει ο Πίλχεμ, από τον συνασπισμό των Κοκκινοπράσινων (Αριστεροί-Σοσιαλδημοκράτες–Πράσινοι), ανακοινώνοντας την εφαρμογή του προγράμματος.
Σχεδόν 12 μήνες αργότερα, ήλθε η ώρα να γίνει η αποτίμηση της αποτελεσματικότητας του πειράματος.
Σε πολλές περιπτώσεις, όπως στην αυτοκινητοβιομηχανία Toyota ή σε έναν μεγάλο οίκο ευγηρίας, παρατηρήθηκε αύξηση της απόδοσης, ενώ και οι εργαζόμενοι δήλωναν πιο ευτυχισμένοι από ποτέ, καθώς είχαν πλέον περισσότερο χρόνο να δουν τις οικογένειές τους ή να βγουν έξω για διασκέδαση.
«Το προσωπικό νιώθει καλύτερα, γίνονται ελάχιστα λάθη ενώ με τις εξάωρες βάρδιες προσλαμβάνουμε περισσότερο κόσμο, καταπολεμώντας την ανεργία. Και τα κέρδη μας αυξήθηκαν κατά 25%» λέει ο Μάρτιν Μπανκ, εις εκ των επικεφαλής της Toyota.
O 27χρονος μηχανικός Μάρτιν Γκέμποργκ συνεχίζει, όπως λέει, να εργάζεται στην Toyota με βασικό κίνητρο το 6ωρο που του δίνει τη δυνατότητα να βλέπει την οικογένεια του.
Ομοίως και η 25χρονη Σάντρα Αντερσον που δηλώνει πως «είναι τέλειο να ξεκινάω τη δουλειά μου στις 6 το πρωί και να την τελειώνω στις 12 το μεσημέρι. Γυρνάω σπίτι και περνάω όλη την ημέρα με το νεογέννητο μωρό μου».
Την ίδια άποψη έχουν και οι ιθύνοντες του οίκου ευγηρίας Σβάρτενταλενς.
«Παλιότερα, γυρνούσα σπίτι μετά τη δουλειά κι ήμουν εξουθενωμένη. Όμως πλέον έχω περισσότερη ενέργεια γυρνώντας στο σπίτι μου, ενώ μπορώ να αφοσιωθώ στην οικογένεια μου» τονίζει η 41χρονη νοσοκόμα Λίζε-Λότε Πέτερσον που αμείβεται με τα ίδια χρήματα για να δουλεύει δυο ώρες λιγότερο σε σχέση με το παρελθόν.
«Οι υπάλληλοι μας είναι ό,τι πιο πολύτιμο διαθέτουμε και θέλουμε να μην είναι δυσαρεστημένοι στην εργασία τους» επισημαίνει με τη σειρά της η Μαρία Μπραθ, διευθύντρια της startup εταιρείας Brath, η οποία απασχολεί 22 άτομα.
Η Μπραθ υποστηρίζει πως «οι εργαζόμενοι μας είναι απείρως πιο αποδοτικοί σε σχέση με άλλες εταιρείες κι ένας από τους λόγους που συμβαίνει αυτό είναι πως κανείς μας δεν εργάζεται παραπάνω από έξι ώρες την ημέρα».
«Από τη δεκαετία του 1990 είχαμε ολοένα και περισσότερη δουλειά και σε κάποιο σημείο είπαμε όλοι «δεν γίνεται άλλο αυτό, θα πάθουμε κατάθλιψη» συνοψίζει η διευθύντρια του οίκου ευγηρίας Αν-Σάρλοτ Ντάλμπομ Λάρσον, καταλήγοντας με νόημα πως «έπρεπε να βρεθεί αυτή η ισορροπία ανάμεσα στην δουλειά μας και την προσωπική μας ζωή, προκειμένου να μην είμαστε εξουθενωμένοι και μίζεροι».
Πηγή: in.gr