Κινεζικά στρατεύματα εισήλθαν σε περιοχή στην πολιτεία Ουταράχαντ την προηγούμενη εβδομάδα και βρέθηκαν απέναντι σε Ινδούς συνοριοφύλακες, υποστήριξε η ινδική κυβέρνηση την Τετάρτη.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του ινδικού καναλιού NDTV, για 40 λεπτά οι δυνάμεις των δύο χωρών βρέθηκαν «πρόσωπο με πρόσωπο» και μετά αποσύρθηκαν.
Η περιοχή στην οποία σημειώθηκε το περιστατικό είναι μια έκταση περίπου 80 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο Μπαραχότι, στην επαρχία Τσαμόλι, την οποία διεκδικούν τόσο η Κίνα όσο και η Ινδία, σύμφωνα με αξιωματούχους. Οι Ινδοί στρατιώτες δεν φέρουν όπλα όταν εισέρχονται σε αυτήν, συνήθως φορώντας πολιτικά, όπως ανέφεραν κορυφαίες πηγές.
Εν αντιθέσει με τον ανατολικό τομέα (Αρουναχάλ Πραντές) και τον δυτικό (Λαντάκ), χάρτες της περιοχής αυτής (γνωστής ως κεντρικός τομέας) έχουν ανταλλαγεί μεταξύ Ινδίας και Κίνας.
Το Ουταράχαντ έχει σύνορα 350 χλμ με την Κίνα, και στο παρελθόν είχαν γίνει γνωστά περιστατικά στα οποία Κινέζοι στρατιώτες πέρασαν τα σύνορα και έγραψαν «Κίνα» σε βράχους, ενώ το 2014 και το 2014 σημειώθηκαν παραβιάσεις από αεροσκάφη και πεζές περιπόλους.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του The Hindu, η συνοριοφυλακή απέστειλε αναφορά για το περιστατικό στις 19 Ιουλίου. Ο αρμόδιος υπουργός για το Ουταράχαντ, Χαρίς Ραουάτ, επιβεβαίωσε πως κινεζικές δυνάμεις μπήκαν σε ινδικό έδαφος νωρίτερα μέσα στον μήνα.
Η είσοδος των κινεζικών δυνάμεων έγινε αντιληπτή όταν τοπικοί αξιωματούχοι του Τσαμόλι, που είχαν πάει στο Μπάρα Χότι για συλλογή δεδομένων για ακίνητες ιδιοκτησίες με συνοδεία συνοριοφυλάκων, αντιλήφθηκαν κινεζικές δυνάμεις στο έδαφος, καθώς και ένα επιθετικό ελικόπτερο. Οι Κινέζοι στρατιώτες, όπως αναφέρθηκε, είπαν στους Ινδούς αξιωματούχους να επιστρέψουν πίσω, καθώς η περιοχή , την οποία αναγνώριζαν ως «Γου-Τζε», ανήκε σε αυτούς.
Ωστόσο, οι Κινέζοι στρατιώτες δεν πέρασαν το κανάλι στο Μπάρα Χότι που αποτελεί την ανεπίσημη διαχωριστική γραμμή μεταξύ Ινδίας και Κίνας.
Σημειώνεται ότι οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών φαίνονται να κλιμακώνονται και αλλού, με τις ινδικές ένοπλες δυνάμεις να έχουν αποστείλει περίπου 100 άρματα μάχης κοντά στα σύνορα με την Κίνα, στο πλαίσιο μέτρων ενίσχυσης της παρουσίας τους στην περιοχή του Λαντάκ στο Κασμίρ- σε περιοχή όπου είχε λάβει χώρα πολεμική σύγκρουση το 1962, σε υψόμετρο 3.500 μέτρων.
πηγή : huffingtonpost.gr