Λιγότερο απόλυτος στο θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών εμφανίζεται πλέον ο Αλέξης Τσίπρας. Όπως προέκυψε από τη συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Πέμπτης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αφήνει ανοιχτό παράθυρο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, υπό κάποιους όρους.
Στη συνέντευξη που έδωσε στο Kontra Channel, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε εκ νέου «καθαρή εντολή πλειοψηφίας» ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να σχηματίσει μια ισχυρή κυβέρνηση την οποία χρειάζεται η χώρα, σε συνεργασία «με έντιμες δυνάμεις στη Βουλή».
Απευθυνόμενος στους «πολίτες που ταλαντεύονται», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι για να υπάρξει μια ισχυρή κυβέρνηση, απαιτείται μια ισχυρή πλειοψηφία ή ένα ποσοστό το οποίο δεν θα αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης της δυνατότητας διακυβέρνησης.
«Στόχος μας είναι το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό που θα δώσει την πλειοψηφία ει δυνατόν στη Βουλή, ή αν δεν δώσει την πλειοψηφία, θα καταστήσει δυνατή μια συνεργασία που θα έχει τους δικούς μας προγραμματικούς όρους» ανέφερε.
Ο πρών πρωθυπουργός, μάλιστα, τήρησε αποστάσεις από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, λέγοντας ότι αποτυπώνουν απλά την εικόνα της στιγμής και υπενθυμίζοντας ότι οι μετρήσεις έχουν πέσει έξω πολλές φορές κατά το παρελθόν, με πιο πρόσφατη και χαρακτηριστική περίπτωση αυτή του δημοψηφίσματος.
«Αυτές οι μετρήσεις δείχνουν χαμηλή συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι αποτέλεσμα του μεγάλου κουρνιαχτού που σηκώθηκε και συνεχίζει με τεχνητά μέσα, μετά την αποχώρηση μέρους στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Πηγαίνοντας προς τις κάλπες, η συσπείρωση θα αυξηθεί και θα δώσει μια ασφαλή διαφορά από τη ΝΔ» εκτίμησε, ενώ σε άλλο σημείο δήλωσε «απόλυτα βέβαιος» ότι αυτά τα ποσοστά που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις δεν θα υπάρχουν.
Ο Αλέξης Τσίπρας απέκλεισε για ακόμη μια φορά το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία, λέγοντας χαρακτηριστικά «πώς να συνεργαστούμε όταν ο πυρήνας της ιδεολογίας και της πολιτικής μας είναι εκ διαμέτρου αντίθετος;»
Ωστόσο, φάνηκε να ανοίγει υπό προϋποθέσεις παράθυρο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ. «Η κ. Γεννηματά μπορεί να μην επωμίζεται η ίδια τις αμαρτίες του παρελθόντος, κουβαλάει όμως πολλά βαρίδια στις πλάτες της» είπε και ζήτησε αυτά τα βαρίδια να απομονωθούν.
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τήρησε μια αναντίστοιχη στάση από αυτήν της ευρωπαϊκής σοσιαλιαλδημοκρατίας, παίρνοντας τη θέση της ΝΔ, και πρόσθεσε: «Εάν αυτό δεν αλλάξει δεν υπάρχει προοπτική συνεργασίας. Εγώ θα χαιρόμουν αυτό να αλλάξει. Αλλά αυτό προϋποθέτει να απομονωθούν τα βαρίδια».
Στο σημείο αυτό υπογράμμισε ότι ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει πως δεν μπορεί να συνεργαστεί με τον κ. Σαμαρά ή τον κ. Βενιζέλο και συμπλήρωσε: «Με το παλιό πολιτικό σύστημα, με το κόμμα του κ. Μεϊμαρακη, του Σαμαρά, του Άδωνι Γεωργιάδη, του Βορίδη, τον κ. Βενιζέλο, τον κ. Λοβέρδο δεν μπορώ να συνεργαστώ, εκφράζουν το χθες και είναι το πολιτικό προσωπικό που είναι ταγμένο να υπηρετεί το χθες».
Στο πλαίσιο της συνέντευξης που παραχώρησε, ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στον Παναγιώτη Λαφαζάνη και τη Λαϊκή Ενότητα, λέγοντας πως αυτό που δεν κατάφεραν 6-7 μήνες δυνάμεις εντός και εκτός της χώρας που ήθελαν να βάλουν τον ΣΥΡΙΖΑ στη γωνία και να ολοκληρώσουν το σχέδιο της αριστερής παρένθεσης επιχειρείται τώρα να επιτευχθεί μέσα από την απόφαση 30 και πλέον βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να ρίξουν την κυβέρνηση, για να τονίσει: «Έχω βαθιά εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό ότι δεν θα τα καταφέρουν».
Παρότι είπε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ -ένα κόμμα που λειτουργούσε πάντα πολυσυλλεκτικά, όπως ανέφερε- υπήρχε μια οργανωμένη μειοψηφία, της τάξης του 30%, που υποστήριζε σθεναρά την άποψη της εξόδου της χώρας από το ευρώ, ο ίδιος δεν μπορούσε ποτέ να φανταστεί ότι «λίγες μόνο μέρες μετά που εξασφαλίστηκε ότι η χώρα δεν θα οδηγηθεί σε μια μαζική καταστροφή, θα οδηγούσαν με αποφασιστικότητα και γοργά βήματα στη συγκρότηση άλλου κόμματος και στην πτώση της κυβέρνησης».
«Δεν λέω ότι το έκαναν συνειδητά. Συνειδητά ή ασυνείδητα, όμως, εκ των πραγμάτων τούτη την ώρα επιχειρείται η εκπλήρωση του σχεδίου της παρένθεσης» συμπλήρωσε. Άφησε, πάντως, να εννοηθεί ότι υπήρχε σχέδιο και προειλημμένες αποφάσεις.
«Ζήτησα την εξουσιοδότηση προκειμένου να φέρω συμφωνία από τη Βουλή πάνω σε ένα πλαίσιο συμβιβασμού πριν τη 12η Ιουλίου και δεν μου την έδωσαν, άρα η απόφασή τους ήταν δεδομένη από πριν» ανέφερε, ενώ πρόσθεσε πως όταν στις 14 Αυγούστου ζήτησε να υπάρξει ψήφος εμπιστοσύνης του ξεκαθάρισαν ότι δεν ήταν διατεθειμένοι να του τη δώσουν. «Αυτός ήταν ο λόγος που δεν μπορούσα να παραμείνω να παριστάνω τον πρωθυπουργό με την κάλπικη και υποκριτική στήριξη του κ. Μεϊμαράκη» επισήμανε.