Με τη συμμετοχή επιστημόνων από όλο τον κόσμο πραγματοποιήθηκε πριν από κάποιες μέρες το 3o Επιστημονικό Συνέδριο για τη Μείωση της Βλάβης από το Κάπνισμα.
Στο επίκεντρο των φετινών εργασιών βρέθηκε ο ρόλος των εναλλακτικών προϊόντων, καθώς και οι πολιτικές της Υγείας.
Επιδημία δίχως τέλος: 1 δισ. καπνιστές και 7 εκατ. θάνατοι κάθε χρόνο
Η αδυναμία των μέχρι στιγμής πολιτικών Υγείας για τον περιορισμό του καπνίσματος υπήρξε στο επίκεντρο πολλών από των συζητήσεων του συνεδρίου.Αν και οι επιπτώσεις είναι γνωστές, σήμερα σε ολόκληρο τον κόσμο περισσότεροι από 1 δισ. άνθρωποι συνεχίζουν να καπνίζουν, ενώ κάθε χρόνο 7 εκατ. καπνιστές χάνουν τη ζωή τους από νοσήματα που σχετίζονται με το κάπνισμα.
Οι προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι δυσοίωνες.
“Αν και γνωρίζουμε εδώ και δεκαετίες ότι το τσιγάρο σκοτώνει, το κάπνισμα εξακολουθεί να αποτελεί την αιτία θανάτου για σχεδόν 2 στους 3 μακροχρόνιους καπνιστές” ανέφερε ο David T. Sweanor, Πρόεδρος του Κέντρου Ηθικής, Πολιτικών και Νομοθεσίας Υγείας του Πανεπιστημίου της Ottawa.
Σύμφωνα με τον κ. Sweanor η διέξοδος από τη σημερινή κατάσταση βρίσκεται στις νέες ιδέες και την τεχνολογία. “Έχουμε αυτή τη μια εκπληκτική ευκαιρία. Διαθέτουμε όλα όσα χρειάζονται και πλέον κατανοούμε την επιστήμη, την αγορά, αλλά και τη συμπεριφορά των καταναλωτών. Έχουμε τη δυνατότητα να μετασχηματίσουμε τη διεθνή Βιομηχανία Καπνού σε κάτι εντελώς διαφορετικό και μάλιστα πολύ σύντομα”, είπε ο κ. Sweanor, συμπληρώνοντας πως μπροστά μας υπάρχει η προοπτική ενός από τα σημαντικότερα επιτεύγματα για τη Δημόσια Υγεία.
Η μείωση της βλάβης στη μάχη κατά του καπνίσματος
Σύμφωνα με τον Γάλλο καθηγητή ογκολογίας, David Khayat, η αποτυχία των κρατών να περιορίσουν το κάπνισμα οφείλεται στην αρχή “ή το κόβεις ή πεθαίνεις ” η οποία κυριαρχούσε για αρκετά χρόνια στις πολιτικές Υγείας, αναφέροντας πως σήμερα αυτή η λογική δεν είναι ευρέως αποδεκτή. Σύμφωνα με τον κ. Khayat, υπάρχουν πολλές χώρες οι οποίες έχουν αλλάξει στάση σχετικά με τον έλεγχο του καπνίσματος, αναγνωρίζοντας πως η καινοτομία προσφέρει εναλλακτικές επιλογές, όπως το ηλεκτρονικό τσιγάρο και τα προϊόντα θέρμανσης καπνού, που μπορούν να οδηγήσουν στη μείωση της βλάβης. Παράλληλα, παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι χώρες με τη μικρότερη κατανάλωση τσιγάρων έχουν κάτι κοινό: Έχουν υιοθετήσει στρατηγικές για τη μείωση της βλάβης από τον καπνό.
Ο κ. Μιχάλης Τουμπής, πνευμονολόγος και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για το Κάπνισμα στην Κύπρο, σημείωσε την ανάγκη η προσέγγιση της μείωσης της βλάβης να γίνει μέρος της στρατηγικής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. “Οι στρατηγικές ελέγχου του καπνίσματος πρέπει να ενσωματώσουν την προσέγγιση της μείωσης της βλάβης”, ανέφερε ο κ. Τουμπής, υποστηρίζοντας, παράλληλα, πως η μείωση της βλάβης βασισμένη σε επιστημονικά δεδομένα, σε συνδυασμό με άλλες παρεμβάσεις μπορεί ταυτόχρονα να αποθαρρύνει τους νέους από το να ξεκινήσουν και να βοηθήσει τους καπνιστές να διακόψουν το κάπνισμα. “Πρόκειται για μια προσέγγιση που μπορεί να σώσει πολλές ζωές, πολύ πιο γρήγορα” σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τουμπής.
Το «κλειδί» βρίσκεται στην ενημέρωση
Αρκετοί εισηγητές στάθηκαν στη σημασία της πληροφόρησης των καπνιστών σχετικά με τις εναλλακτικές επιλογές του καπνίσματος, επισημαίνοντας το γεγονός πως όλο και περισσότερες ρυθμιστικές αρχές επιτρέπουν ή ενθαρρύνουν την ενημέρωση σχετικά με τα νεότερα καπνικά προϊόντα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιούλιο ο Αμερικανικός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ προχώρησε στην αδειοδότηση του ηλεκτρικά θερμαινόμενου συστήματος καπνού της Philip Morris International ως προϊόν καπνού διαφοροποιημένου κινδύνου, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι το συγκεκριμένο προϊόν αναμένεται να ωφελήσει την Υγεία του πληθυσμού στο σύνολό του.
Διεθνής εταιρεία για τον έλεγχο του καπνίσματος
Το φετινό συνέδριο δεν περιορίστηκε στην ανταλλαγή γνώσης και απόψεων ειδικών. Με στόχο την έναρξη ενός ανοικτού και εποικοδομητικού διαλόγου σχετικά με τη μείωση της βλάβης από το κάπνισμα, ιδρύθηκε Διεθνής Εταιρεία η οποία περιλαμβάνει επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων. Η Διεθνής Εταιρεία, με ιδρυτικά μέλη ερευνητές, κλινικούς ιατρούς και ειδικούς από περισσότερες από 20 χώρες, θα εστιάσει στη διαμόρφωση μιας ευρύτερης προσέγγισης σχετικά με τις πολιτικές ελέγχου του καπνίσματος.