«Εμβόλιο» για τη θεραπεία του «αντιΣΥΡΙΖΑ» κλίματος ψάχνει η Κουμουνδούρου καθώς αποχαιρετώντας σε λίγες ώρες το 2020 παραμένει ένας ιός χωρίς γιατρειά το χάσμα που παρατηρείται ανάμεσα στη φθορά της κυβέρνησης από τη μια και από την άλλη στην αδυναμία της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καρπωθεί και να εισπράξει πολιτικά αυτή την κυβερνητική φθορά.
Δεν μπορεί να καρπωθεί την κυβερνητική φθορά
Μάλιστα αυτό το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ το παραδέχτηκε ανοιχτά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Πάνος Σκουρλέτης δηλώνοντας ότι η «ραγδαία πτώση της απήχησης και εμπιστοσύνης» κυβέρνησης και πολιτών σε σχέση με το κλίμα του περασμένου Απριλίου-Μαΐου, ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν μπορεί να καρπωθεί αυτή την φθορά» παρά τη «μικρή ανάκαμψη» των τελευταίων μηνών.
Στο πλαίσιο αυτό η ανάλυση του Πάνου Σκουρλέτη συνοψίζεται στο ότι η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τη φθορά της θέτει ως προτεραιότητα να αναπαράγει και να διατηρεί «ένα αντιΣΥΡΙΖΑ κλίμα, ρεύμα και μέτωπο, που ήταν και η αιτία που χάσαμε τις εκλογές του 2019». Και προς την κατεύθυνση αυτή, κατά τον τέως γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πρέπει να καταθέσει εναλλακτικές και αποτελεσματικές προτάσεις για τα προβλήματα των πολλών.
Αποδόμηση
Η μέχρι τώρα στρατηγική που ακολουθεί η Κουμουνδούρου συνίσταται στην προσπάθεια να αποδομήσει την κυβερνητική στρατηγική της αναπαραγωγής του «αντιΣΥΡΙΖΑ κλίματος» μέσω της συνεχούς καταγγελίας για «φιάσκο», «διασυρμό», «αποτυχία», «αδιαφάνεια», «ρουσφέτια», «δώρα» σε «ιδιωτικά συμφέροντα» κλπ.
Το σύνολο των παρεμβάσεων τόσο του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα όσο και συνολικά του κεντρικού λόγου που εκπέμπει η Κουμουνδούρου και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κινούνται σε αυτή τη λογική και έχουν ανάλογη ρητορική. Είτε πρόκειται για την παρέλαση των κυβερνητικών που εμβολιάζονται, είτε πρόκειται για την τροπολογία για τα κολέγια, είτε πρόκειται για τα φάρμακα των χαμηλοσυνταξιούχων, είτε πρόκειται για την καμπάνια για τον εμβολιασμό, είτε πρόκειται για τα σχολεία κλπ.
Η στόχευση σε παλινωδίες, κενά και ζητήματα που πλήττουν την «έξωθεν καλή μαρτυρία» (υπαρκτή ή κατασκευασμένη) της κυβέρνησης είναι κατά πολλούς στο ΣΥΡΙΖΑ το φάρμακο που θα οδηγήσει σταδιακά στην ανατροπή του «αντιΣΥΡΙΖΑ» κλίματος που θέλει να συντηρεί η κυβέρνηση.
Εσωκομματική συζήτηση για την περίοδο 2015-2019
Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε η πρωτοβουλία με την οποία θα υποδεχτεί το 2021 να είναι το αίτημά του για διεξαγωγή προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για φαινόμενα αδιαφάνειας, αυθαιρεσίας και αντιδημοκρατικών πρακτικών στην άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής, αίτημα που υπέβαλε με επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής παραμονές των Χριστουγέννων.
Το τελευταίο διάστημα μέσα στο παραπάνω πλαίσιο στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν φροντίσει να μην τροφοδοτούν την ειδησεογραφία όπως συνηθιζόταν με τις εσωκομματικές έριδες.
Πάντως, σύμφωνα με το Βήμα, η επιδίωξη του Αλέξη Τσίπρα να ξανακάνει το ΣΥΡΙΖΑ ελκυστικό και να υπερβεί την αρνητική δημοσκοπική εικόνα, ανοίγει εσωκομματικά τη συζήτηση για μια περισσότερο ουσιαστική αυτοκριτική για την περίοδο 2015-2019.