Με εξαίρεση το κοινό και ομόθυμο μήνυμα του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών προς τους πολίτες να εμβολιαστούν, το πρόγραμμα του εμβολιασμού και ιδίως η αδυναμία άμεσης εξεύρεσης των επαρκών δόσεων για να οδηγηθούμε το συντομότερο δυνατό στο αναγκαίο τείχος ανοσίας ώστε να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα αποτελούν πεδίο οξείας πολιτικής αντιπαράθεσης κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Οι 8.000 εμβολιασμοί αναζωπυρώνουν την αντιπαράθεση

Πέραν των σποραδικών το προηγούμενο διάστημα διαξιφισμών για το θέμα του εμβολιασμού, όπου κοινή συνισταμένη της κριτικής που δεχόταν η κυβέρνηση είναι πως χρησιμοποιεί επικοινωνιακά το εμβόλιο για να μην θωρακίσει το δημόσιο σύστημα Υγείας, η τελευταία δήλωση του κ. Μητσοτάκη για 8.000 εμβολιασμούς ημερησίως αναζωπύρωσε την αντιπαράθεση.

Με αφορμή τη συνάντηση που θα έχει αύριο Δευτέρα στη Λισαβώνα ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Πορτογάλο ομόλογό του και προεδρεύοντα της ΕΕ Αντόνιο Κόστα όπου σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι δύο άνδρες θα ανταλλάξουν απόψεις για τις προκλήσεις της πανδημίας και στο πλαίσιο αυτό θα μιλήσουν και για την μεγάλη ευρωπαϊκή εκστρατεία εμβολιασμού, η αντιπολίτευση ζητάει να ενταθούν οι πιέσεις προς την ΕΕ ώστε να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες δόσεις σύντομα για κάθε κράτος μέλος.

Βεβαίως η γκάμα της συζήτησης μεταξύ των κ.κ. Μητσοτάκη και Κόστα δεν θα περιοριστεί στο θέμα της πανδημίας και των εμβολίων αλλά θα είναι ευρύτερη και θα αφορά από το Ταμείο Ανάκαμψης και την μετάβαση στην πράσινη ανάπτυξη και την ψηφιακή οικονομία μέχρι τα κοινωνικά δικαιώματα, το προσφυγικό-μεταναστευτικό και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Φόβοι μήπως χαθεί το 2021

Ωστόσο επειδή και η ίδια η ελληνική κυβέρνηση έχει αναγάγει το ζήτημα του εμβολιασμού σε κεντρικό ζητούμενο για την αντιμετώπιση της πανδημίας και με δεδομένο ότι αφενός είμασε στη φάση του εμβολιασμού των υγειονομικών και των εργαζομένων-φιλοξενούμενων στις κλειστές δομές ενώ αύριο κάνει πρεμιέρα το πρόγραμμα εμβολιασμού για τους άνω των 85 ετών η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για έλλειψη σχεδίου στην εξεύρεση των απαραίτητων δόσεων ώστε να εμβολιαστεί μέσα στο επόμενο εξάμηνο το 60-70% του πληθυσμού, όπως είχε εξαγελθεί τις προηγούμενες εβδομάδες.

Πλέον ο φόβος να χαθεί και το 2021 είναι ορατός καθώς από τους 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς το μήνα όπως είχε εξαγγελθεί, οι 8.000 ημερήσιοι εμβολιασμοί που είναι ο νέος στόχος που τέθηκε από τον πρωθυπουργό απομακρύνει από τον αρχικό στόχο.

Πατέντες και διμερείς συμφωνίες

Στο πλαίσιο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη για 8.000 εμβολιασμούς ημερησίως κάνει λόγο για «νέο φιάσκο» και ζητάει από τον Έλληνα πρωθυπουργό να θέσει αύριο στον προεδρεύοντα της ΕΕ θέμα άρσης του καθεστώτος των πατεντών προκειμένου να εξασφαλιστεί αυξημένη παραγωγή εμβολίων.

Στο πλαίσιο πλαίσιο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προχωρήσει σε διμερείς συμφωνίες για την προμήθεια εμβολίων.

«Δεν υπάρχει χρόνος ούτε για χάσιμο ούτε για ψέματα. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επιβεβαίωσε την προσπάθειά του να προμηθευτεί εμβόλια από το Ισραήλ και η Γερμανία ήδη έχει εξασφαλίσει 30 εκ. περισσότερα εμβόλια» ανέφερε η Κουμουνδούρου προσθέτοντας:

«Τι πρωτοβουλίες θα ακολουθήσει λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης; Θα θέσει στην αυριανή του επίσκεψη στην Πορτογαλία το θέμα για άρση του καθεστώς των πατεντών στον προεδρεύοντα της ΕΕ, Πορτογάλο πρωθυπουργό; Θα υπάρξει σχεδιασμός από την Ελληνική κυβέρνηση για διμερείς συμφωνίες όπου αυτό είναι δυνατόν όπως απαιτεί η κρίσιμη κατάσταση που ζει η χώρα μας; Την απουσία σχεδιασμού της κυβέρνησης την πληρώνει πολύ ακριβά η κοινωνία, έστω και τώρα απαιτείται σχέδιο και δράση».

Σημειώνεται ότι το θέμα της άρσης του καθεστώτος της πατέντας για την παραγωγή εμβολίων είχε θέσει ο Αλέξης Τσίπρας και στη συνάντησή του με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό μέγαρο.

Δεκάδες προβλήματα και καθυστερήσεις στην ΕΕ

Πυρά πάντως δέχεται η κυβέρνηση και από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης για το θέμα του εμβολιασμού και κυρίως για το κλίμα εφησυχασμού που όπως την κατηγορούν καλλιέργησε καθώς η διαδικασία αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων χρονοβόρα.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος κατηγόρησε την κυβέρνηση για παλινωδίες και ζήτησε η διάθεση των εμβολίων να γίνει με βάση τις ανάγκες των λαών και όχι τα κέρδη των φαρμακευτικών εταιρειών.

Ο κ. Νικολάου-Αλαβάνος μιλώντας στην ΕΡΤ1 επισήμανε ότι εμφανίζονται δεκάδες προβλήματα και καθυστερήσεις με τους εμβολιασμούς που έχουν οδηγήσει χώρες, κράτη-μέλη της ΕΕ «να ερμηνεύουν κατά πως θέλουν τα όρια και το χρονικό περιθώριο των εμβολιασμών γιατί δεν φθάνουν οι δόσεις».

Υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ «από τις 15 Νοέμβρη έχει καταθέσει αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να δημοσιοποιηθούν οι συμβάσεις και να γνωρίσουν οι λαοί τις ρήτρες, έτσι ώστε να ξέρουν τι γίνεται, για τα χρήματα που έχει πληρώσει η ΕΕ από το δικό τους υστέρημα για την ανάπτυξη του εμβολίου και του φαρμάκου και βεβαίως να γνωρίζουμε τι θα γίνει σε περίπτωση που υπάρχουν αρνητικές συνέπειες ή αβεβαιότητα, είτε δεν συνάδουν επιστημονικά δεδομένα, αν θα ξαναπληρώσουν ο ελληνικός λαός και οι υπόλοιποι λαοί από το δικό τους υστέρημα».

Κυνική η Κομισιόν

Ο Λ. Νικολάου – Αλαβάνος υπογράμμισε πως το πρόβλημα που δημιουργείται με τα εμβόλια είναι λόγω «και του τεράστιου κέρδους που θέλουν να εξασφαλίσουν οι φαρμακευτικές εταιρείες, έτσι ώστε να διαθέσουν το εμβόλιο έναντι της καλύτερης τιμής και όχι με βάση τις ανάγκες που προκύπτουν για τους λαούς».

Σημειώνεται δε ότι και ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σε παρέμβασή του μετά τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη για 8.000 εμβολιασμούς ημερησίως είχε υπογραμμίσει ότι λόγω των ανταγωνισμών των εταιρειών ο εμβολιασμός προχωράει πολύ αργά, είχε χαρακτηρίσει κυνική τη δήλωση της προέδρου της Κομισιόν ότι τα κράτη – μέλη δεν μπορούν να έχουν το δικό τους σχέδιο προμήθειας εμβολίων και επανέλαβε ότι το αίτημα του ΚΚΕ να δοθούν στη δημοσιότητα οι συμβάσεις που έχει υπογράψει η ΕΕ με τις διάφορες εταιρείες.

Έλλειψη σχεδίου

Πυρά πάντως κατά της κυβέρνησης εξαπολύει και η Φώφη Γεννηματά που έχει υποστηρίξει ότι τα πρώτα συμπεράσματα από τη διαδικασία του εμβολιασμού είναι αρνητικά και έχει κατηγορήσει την κυβέρνηση για έλλειψη σχεδίου.

Μισές δόσεις

Υπενθυμίζεται ότι η κα Γεννηματά σε προηγούμενες παρεμβάσεις της έχει αφήσει αιχμές κατά της ΕΕ και έχει ζητήσει από τον έλεγχο της σωστής κατανομής των δόσεων των εμβολίων στα κράτη μέλη της ΕΕ, ενώ το ΚΚΕ έχει καταγγελεί την Κομισιόν επειδή αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα τις συμβάσεις που έχει υπογράψει για τα εμβόλια με τις φαρμακευτικές εταιρείες, επικαλούμενη ρήτρες εμπιστευτικότητας.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25 επικαλούμενος το Politico, κατηγόρησε την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη ότι «εξασφάλισαν λιγότερες από τις μισές δόσεις εμβολίου που αναλογούσαν στην χώρα. Η αθλιότητα δεν έχει τελειωμό, το ίδιο και οι εγκληματικές ευθύνες που βαρύνουν αποκλειστικά την κυβέρνηση».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο