Λιγότερες από τις αναμενόμενες δόσεις του εμβολίου κατά του κοροναϊού θα λάβει η Ελλάδα, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα αναφορικά με τον εμβολιασμό στη χώρα μας, ο οποίος θα ξεκινήσει στις 27 Δεκεμβρίου.
Οι πρώτες 9.750 δόσεις θα φτάσουν στην Ελλάδα μια μέρα νωρίτερα, δηλαδή στις 26 Δεκεμβρίου. Όπως ανακοινώθηκε, έως τα τέλη Μαρτίου, η Ελλάδα θα έχει λάβει 1.265.550 δόσεις του εμβολίου. Στις δόσεις αυτές θα προστεθούν, εφόσον λάβουν έγκριση μέσα στον Ιανουάριο, δόσεις και από το εμβόλιο της Moderna και από το αντίστοιχο της AstraZeneca.
Ωστόσο, εφόσον προτεραιότητα έχουν οι υγειονομικοί, «οι μαχητές της πρώτης γραμμής», όπως τους αποκάλεσε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και στη συνέχεια τα άτομα μεγάλης ηλικίας που φιλοξενούνται σε δομές, και τα άτομα ηλικίας άνω των 85 ετών, το ερώτημα είναι πότε θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού.
Πότε θα μπορούμε να κλείσουμε ραντεβού για εμβολιασμό;
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, η πλατφόρμα για τα ραντεβού αναμένεται να ανοίξει μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.
Ωστόσο, δεν έγινε γνωστό πότε θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στον γενικό πληθυσμό, κάτι που λογικά θα ανακοινωθεί στις επόμενες ενημερώσεις, μιας και θα πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα στις 18:00.
Πώς θα κλείνουμε ραντεβού
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ραντεβού θα μπορούμε να κλείνουμε, είτε μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr, είτε από φυσικά σημεία (π.χ. με ραντεβού σε φαρμακεία).
Στον «αέρα» από αύριο η πλατφόρμα emvolio.gov.gr
Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε, η πλατφόρμα emvolio.gov.gr αναμένεται να είναι στον «αέρα» από αύριο, Τρίτη.
Από την πλατφόρμα αυτή όλοι οι πολίτες θα μπορούν να αντλούν πληροφορίες για τον εμβολιασμό, καθώς και για ότι σχετικό με το εμβολιαστικό πρόγραμμα στη χώρα μας.
1.265.550 δόσεις του εμβολίου έως τα τέλη Μαρτίου
Σύμφωνα λοιπόν με τον προγραμματισμό, έως τις 30 Δεκεμβρίου η Ελλάδα, εκτός απροόπτου, θα παραλάβει την πρώτη πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων της Pfizer/BioNTech, με 83.850 δόσεις.
Οι παραδόσεις των συγκεκριμένων εμβολίων που αντιστοιχούν στον πληθυσμό της χώρας μας, με βάση την κεντρική ευρωπαϊκή συμφωνία, είναι να παραδοθούν έως το τέλος Ιανουαρίου του 2021 429.000 δόσεις κι άλλες 333.450 δόσεις έως τέλος Φεβρουαρίου.
Μέχρι το τέλος του Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει μόνο από την Pfizer/BioNTech συνολικά 1.265.550 δόσεις του εμβολίου. Στις δόσεις αυτές θα προστεθούν, εφόσον λάβουν έγκριση μέσα στον Ιανουάριο, δόσεις και από το εμβόλιο της Moderna και από το αντίστοιχο της AstraZeneca.
Η κατανομή των δόσεων θα γίνει υπό την καθοδήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.
Πώς θα γίνεται η αποθήκευση και η διανομή
Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, η επιχείρηση «Ελευθερία» αφορά την ορθή αποθήκευση και διανομή του εμβολίου σε όλα τα σημεία της πατρίδας, ενώ οι φορείς που εμπλέκονται έχουν εγκατασταθεί ήδη στο υπουργείο για την καλύτερη συνεργασία τους.
Όσον αφορά στα βήματα της επιχείρησης, τα εμβόλια θα αποθηκευτούν σε ειδικούς χώρους που τηρούν όλες τις προδιαγραφές, ενώ η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει ήδη κατάλληλα ψυγεία, έχοντας επίσης μεριμνήσει και για τους χώρους αποθήκευσης, οι οποίοι θα είναι μυστικοί.
Υπεύθυνο για την αποθήκευση είναι το υπουργείο Εθνικής Αμύνης. Από εκεί και πέρα, για όλα τα θέματα που αφορούν την ασφάλεια της φύλαξης σε όλα τα στάδια, υπεύθυνα είναι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.
Παράλληλα, η διαδικασία εμβολιασμών για τους πολίτες θα οριστεί από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Θεοδωρίδου: Τα τρία στοιχεία που πρέπει να έχει ένα εμβόλιο
Από την πλευρά της η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου χαρακτήρισε το εμβόλιο «ελπίδα», επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως ο λόγος που έχουμε γρήγορα εμβόλιο οφείλεται στην εξέλιξη της βιοτεχνολογίας και την πλουσιοπάροχη χρηματοδότηση.
Όπως είπε «τα εμβόλια αξιολογούνται από ανεξάρτητες διεθνείς ομάδες και οργανώσεις που βάσει ορισμένων κριτηρίων δίνουν την έγκριση».
Στη συνέχεια, ανέλυσε τα τρία κριτήρια που έχει ένα εμβόλιο το οποίο παίρνει το «πράσινο φως», ενώ επανέλαβε ότι τα εμβόλια mRNA δεν έχουν επίδραση στο DNA του κυττάρου.
Όπως εξήγησε, για να εγκριθεί ένα εμβόλιο χρειάζεται να τηρεί το κριτήριο της ασφάλειας, να μην έχει δηλαδή ανεπιθύμητες ενέργειες, δεύτερον να αυξάνει την ανοσία και τρίτον να αυξάνει την ασφάλεια του εμβολιαζόμενου όταν έρθει σε επαφή με τη νόσο.
Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, επειδή έχουν ακουστεί πολλά, «το mRNA δεν μεταφέρει τον ιό και δεν έχει καμιά επίδραση στο DNA του κυττάρου».
Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι
Όπως είπε, πρώτοι θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, «οι μαχητές της πρώτης γραμμής».
Θα ακολουθήσουν άτομα μεγάλης ηλικίας που φιλοξενούνται σε δομές, και στη συνέχεια οι ηλικίας άνω των 85 ετών.
Σύμφωνα με την ίδια πάντως, το πρόβλημα δεν τελειώνει με το εμβόλιο.
«Ναι» της Κομισιόν στο εμβόλιο των Pfizer/BioNTech
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το εμβόλιο των εταιρειών Pfizer/BioNTech, μετά τη θετική γνωμάτευση που έδωσε νωρίτερα σήμερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Υγείας (ΕΜΑ), ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Το εμβόλιο πήρε έτσι το τελικό πράσινο φως για διανομή σε όλες τις χώρες της ΕΕ.
Today we add an important chapter to a European success story, by making available the 1st #COVID19 vaccine for Europeans.
More will come.
It will be available to all EU countries at the same time, on the same conditions #EUvaccinationdays https://t.co/4Xa17PQkMv
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) December 21, 2020
Η ανακοίνωση της Κομισιόν έρχεται λίγες ώρες μετά την έγκριση του εμβολίου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.
«Η επιστημονική αξιολόγηση του EMA βασίζεται στη δύναμη των επιστημονικών στοιχείων σχετικά με την ασφάλεια, την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και τίποτα άλλο. Τα στοιχεία δείχνουν πειστικά ότι τα οφέλη είναι μεγαλύτερα από τους κινδύνους», ανέφερε η επικεφαλής του EMA.
Τα δεδομένα των κλινικών δοκιμών Φάσης ΙΙΙ έδειξαν ότι το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech αποτρέπει το 95% των κρουσμάτων κοροναϊού μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης.
Παραμένει ωστόσο ασαφές αν ο εμβολιασμός αποτρέπει και την ασυμπτωματική λοίμωξη -αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν εμβολιαστοί δεν αποκλείεται να μολύνονται από τον ιό και να τον μεταδίδουν σε άλλους χωρίς ποτέ να εκδηλώνουν συμπτώματα.
Ασαφές παραμένει επίσης για πόσο χρόνο διαρκεί η προστατευτική δράση του εμβολίου.
Το εμβόλιο της Pfizer και το αντίστοιχο εμβόλιο της Moderna, του οποίου η έγκριση εκκρεμεί, βασίζονται σε συνθετικά μόρια RNA που περιέχουν ένα γονίδιο του ίδιου του SARS-CoV-2. Το γονίδιο δίνει τις κατασκευαστικές οδηγίες για τη σύνθεση της λεγόμενης ακίδας, μιας επιφανειακής πρωτεΐνης του ιού που του επιτρέπει να εισέρχεται στα ανθρώπινα κύτταρα.
Το συνθετικό μόριο mRNA απορροφάται από τα ανθρώπινα κύτταρα και τα αναγκάζει να παράγουν αντίγραφα της πρωτεΐνης-ακίδας, τα οποία αναγνωρίζονται ως στόχος από το ανοσοποιητικό σύστημα για την παραγωγή αντισωμάτων.
Στην Ελλάδα, οι εμβολιασμοί προγραμματίζεται να αρχίσουν την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου με προτεραιότητα στο υγειονομικό προσωπικό και τους ηλικιωμένους. Η πρώτη παρτίδα αναμένεται να περιλαμβάνει 300.000 δόσεις, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα.
Η τιμή ανά δόση που συμφώνησε να πληρώσει η ΕΕ
Σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο της Ε.Ε. στο οποίο απέκτησε πρόσβαση το Reuters, η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να καταβάλει 15,5 ευρώ (18,9 δολάρια) ανά δόση για το εμβόλιο που ανέπτυξαν οι Pfizer και BioNTech κατά του κοροναϊού.
Η τιμή, η οποία θεωρείται εμπιστευτική και αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης για συνολικά 300 εκατ. δόσεις, είναι λίγο χαμηλότερη από τα 19,5 δολάρια ανά εμβόλιο (περίπου 16 ευρώ) που συμφώνησαν να καταβάλουν οι ΗΠΑ για την πρώτη παρτίδα 100 εκατ. δόσεων του ίδιου εμβολίου.
Το έγγραφο της Ε.Ε. με ημερομηνία 18 Νοεμβρίου κυκλοφόρησε εσωτερικά αφού οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν τη συμφωνία προμήθειας με τις Pfizer και BioNTech στις 11 Νοεμβρίου.