ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ελπίδες για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας γεννά η ανακοίνωση πως για πρώτη φορά φάρμακο αποδείχθηκε αποτελεσματικό για την αντιμετώπισή της, σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times. Πρόκειται για το αντιδιαβητικό φάρμακο σεμαγλουτίδη, το οποίο δοκιμάστηκε σε κλινική μελέτη σε 16 χώρες και οδήγησε σε 15% απώλεια βάρους κατά μέσον όρο.
Το φάρμακο παράγεται από την εταιρεία Novo Nordisk και ήδη κυκλοφορεί ως θεραπεία για τον διαβήτη τύπου 2. Στην κλινική δοκιμή, που παρουσιάστηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό New England Journal of Medicine, με επικεφαλής τον δρα Ρόμπερτ Κούσνερ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Νορθγουέστερν του Σικάγου, οι ερευνητές δοκίμασαν τη σεμαγλουτίδη σε μεγάλες δόσεις ως φάρμακο κατά της παχυσαρκίας.
Στη μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 129 ιατρικά κέντρα, οι σχεδόν 2.000 συμμετέχοντες λάμβαναν κάθε εβδομάδα είτε σεμαγλουτίδη είτε εικονικό φάρμακο επί 68 εβδομάδες.
Οσοι έπαιρναν το πραγματικό φάρμακο είχαν μέση απώλεια βάρους της τάξης του 15%, έναντι 2,4% της ομάδας ελέγχου του εικονικού. Πάνω από ένα τρίτο της ομάδας της σεμαγλουτίδης έχασαν περισσότερο από το 20% του βάρους τους, ενώ τα συμπτώματα διαβήτη και προδιαβήτη σε πολλούς ασθενείς βελτιώθηκαν. Σε αντίθεση με παλαιότερα φάρμακα, οι γαστρεντερικές παρενέργειες της σεμαγλουτίδης ήταν μικρές.
Το πιο αποτελεσματικό μέχρι σήμερα φάρμακο για την παχυσαρκία είναι η φεντερμίνη, που επιφέρει απώλεια βάρους 7,5% κατά μέσον όρο, αλλά μπορεί να χορηγηθεί για μικρό χρονικό διάστημα, ενώ μετά τη διακοπή της συνήθως το χαμένο βάρος ανακτάται.
Η σεμαγλουτίδη είναι η συνθετική εκδοχή φυσικής ορμόνης που δρα στα κέντρα της όρεξης στον εγκέφαλο και στο έντερο, δημιουργώντας αίσθηση κορεσμού. Η σεμαγλουτίδη πιθανώς θα είναι ακριβή λύση για την απώλεια βάρους, καθώς η χαμηλότερη δόση της για τη θεραπεία του διαβήτη έχει μέση τιμή 1.000 δολάρια τον μήνα.