Της Χαράς Καλημέρη
Ελληνικό… Baccalaureate στα δημόσια Λύκεια και εισαγωγή στα Πανεπιστήμια με βάση τον βαθμό του Απολυτηρίου σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας. Για τα τμηματα υψηλης ζητησης εξετάζεται να καθιερωθούν εξετάσεις τυπου PISA ή άλλα κριτήρια που αφορούν, π.χ. τη γλωσσομάθεια, ενώ για τα τμήματα που δεν εχουν μεγαλη ζητηση οι υποψήφιοι θα μπορούν να εισάγονται «ελεύθερα».
Η πρόταση για αλλαγή του συστήματος πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που βεβαίως προϋποθέτει να επιτευχθεί το δύσκολο εγχείρημα της αναδιοργάνωσης της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε 4 χρόνια Γυμνάσιο και 2 χρόνια Λύκειο, βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, ενώ οι όποιες αποφάσεις ληφθούν δεν θα εφαρμοστούν άμεσα για να μην αιφνιδιαστούν οι μαθητές και οι οικογένειές τους.
«Θα υπάρξει σύντομα μια πρόταση -ελπίζω μέσα στη χρονιά- που θα είναι πάνω στην εντολή που έχουμε από τον υπουργό. Θα πάμε δηλαδή, μέσω του σχολικού συστήματος, να μπαίνουν τα παιδιά στα Πανεπιστήμια. Δεν θα χρειάζεται παράλληλο σύστημα. Θα αναβαθμιστεί ο ρόλος του Λυκείου. Με το Απολυτήριο του Λυκείου και τον βαθμό ουσιαστικά θα μπορεί κάποιος να εισάγεται στις σχολές εκείνες που θα έχει τη δυνατότητα λόγω του βαθμού να μπει» δήλωσε χθες ο γ.γ. του υπουργείου Παιδείας κ. Γιάννης Παντής, προσθέτοντας ότι σήμερα η Γ΄ Λυκείου ουσιαστικά δεν λειτουργεί αφού οι μαθητές εξαντλούν τις απουσίες για να πηγαίνουν στα φροντιστήρια.
Για τις αλλαγές στο σύστημα προϊδέασε ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε την ημέρα ανακοίνωσης των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ. «Εργαζόμαστε για να υπάρξει, χωρίς βιασύνη, αλλά και χωρίς μεγάλες αναβολές, ένα νέο σύστημα επιλογής για την τριτοβάθμια εκπαίδευση που προϋποθέτει μια αναμόρφωση του Λυκείου και κυρίως των δύο μεγαλυτέρων τάξεων», είπε «φωτογραφίζοντας» το μοντέλο International Baccalaureate που ήδη παρακολουθούν πολλοί μαθητές σε ιδιωτικά λύκεια της Ελλάδας. Σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχουν ήδη προτάσεις που διαμορφώθηκαν στο πλαίσιο του εθνικού διαλόγου και προβλέπουν τα εξής:
Η Δ΄ Γυμνασίου θα αποτελεί την τάξη όπου θα οριστικοποιείται η απόφαση των μαθητών για τη συνέχεια της πορείας τους στο Λύκειο.
Η διαδικασία στην Α΄ και Β΄ Λυκείου θα είναι ενιαία. Δεν θα υπάρχουν εξετάσεις στην Α΄ Λυκείου, ούτε απορρίψεις ούτε μετεξεταστέοι.
Το Εθνικό Απολυτήριο θα χορηγείται ύστερα από γραπτές εξετάσεις στο τέλος της Β΄ Λυκείου. Στον βαθμό του Απολυτηρίου θα έχουν βάρος η επίδοση των μαθητών σε εκτεταμένο δοκίμιο και η αξιολόγηση εργασιών τους.
Πηγή: http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26510&subid=2&pubid=114109722