Οι ηλεκτρονικές εφαρμογές που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, και οδηγούν στη φορολογική συμμόρφωση και στον περιορισμό της φοροδιαφυγής, έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον ευρωπαϊκών χωρών αλλά και χωρών που μέχρι σήμερα ουδείς θα πίστευε ότι θα ήθελαν να ενημερωθούν από τις ελληνικές αρχές γι’ αυτά καθώς και για τα αποτελέσματά τους.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Προκόπη Χατζηνικολάου στην Καθημερινή, τα ηλεκτρονικά βιβλία (MyDATA), οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις, η εφαρμογή timologio, μέσω της οποίας οι επιχειρήσεις μπορούν να εκδίδουν τα παραστατικά, αλλά και η νέα εφαρμογή appodixi, με την οποία οι φορολογούμενοι μπορούν να ελέγχουν εάν μια απόδειξη είναι αυθεντική καθώς και εάν έχουν διαβιβαστεί τα δεδομένα στη φορολογική διοίκηση, κέντρισαν το ενδιαφέρον της αμερικανικής εφορίας (IRS).
Οι Αμερικανοί εντυπωσιάστηκαν από την ηλεκτρονική τιμολόγηση που διενεργείται μέσω των 12 παροχών που υπάρχουν σήμερα από τις επιχειρήσεις αλλά και την εφαρμογή timologio που παρέχεται από την ελληνική εφορία στις επιχειρήσεις. Βέβαια, στις ΗΠΑ δεν υπάρχει η ανάγκη οι επιχειρήσεις να ενημερώνουν το IRS σε βάθος, όπως γίνεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Και αυτό καθώς δεν υπάρχει ΦΠΑ σε κεντρικό επίπεδο και αντιστοίχως η ανάγκη δήλωσης των ποσών που πρέπει να καταβληθούν. Μάλιστα, ο VAT στις ΗΠΑ επιβάλλεται στο τελικό στάδιο στη λιανική πώληση μόνο και όχι μεταξύ των επιχειρήσεων. Παράλληλα, στις ΗΠΑ η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων είναι προαιρετική. Δηλαδή ακόμα και σήμερα όποιος επιθυμεί μπορεί να υποβάλει χειρογράφως τη φορολογική του δήλωση. Αντίθετα, η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες που έχουν πλήρως ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα φυσικά πρόσωπα.
Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν υπάρχει φοροδιαφυγή στις ΗΠΑ. Γι’ αυτόν τον λόγο άλλωστε επιθυμούν οι αμερικανικές αρχές να ενημερώνονται διαρκώς για όλες τις τεχνολογικές εφαρμογές που αναπτύσσονται. Η εφαρμογή, ωστόσο, που εντυπωσίασε τους Αμερικανούς ήταν αυτή που ουσιαστικά βάζει τους φορολογουμένους σε ρόλο ελεγκτή. Βέβαια, στις ΗΠΑ τα gadget και οι εφαρμογές mobile είναι μέρος της ζωής τους και ασχολούνται σε σημαντικό βαθμό με αυτές. Τους κίνησε λοιπόν το ενδιαφέρον η διαδικασία που οι πολίτες σκανάρουν αποδείξεις για να διαπιστώσουν εάν αυτά που πληρώνουν δηλώνονται στην εφορία. Εάν δηλαδή οι αποδείξεις που εκδίδονται είναι αυθεντικές ή πλαστές. Μάλιστα, το γεγονός ότι η Ελλάδα θα θεσμοθετήσει τις προσεχείς ημέρες κίνητρα για όσους εντοπίζουν μέσω του σκαναρίσματος των αποδείξεων «πειραγμένες» αποδείξεις και επί της ουσίας φοροδιαφυγή δημιούργησε έκπληξη στο IRS. Δηλαδή το ότι ήδη έχουν ριχτεί στη μάχη για τη φοροδιαφυγή περισσότεροι από 150.000 πολίτες εξέπληξε τους Αμερικανούς. Μάλιστα, η ελληνική αποστολή σκάναρε αποδείξεις για να τους δείξει πώς ακριβώς λειτουργεί η εφαρμογή και γίνεται η καταγγελία στην ΑΑΔΕ.
Από την πλευρά της η ΑΑΔΕ ήθελε να έχει μια πρώτη ενημέρωση από τον Acting Commissioner του IRS, Douglas O’Donnell, για τον έλεγχο των συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα και ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία (digital assets). Η αμερικανική φορολογική διοίκηση έχει τεχνογνωσία στον έλεγχο κρυπτονομισμάτων, κάτι που επιδιώκει να αξιοποιήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και να μεταφερθεί στην Ελλάδα η εμπειρία σε συγκεκριμένους τομείς παρακολούθησης των κρυπτονομισμάτων και των ευρύτερων ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, όπως:
Εργαλεία εντοπισμού συναλλαγών και κατόχων digital assets.
Δραστηριότητες στο dark web.
Εκπαίδευση προσωπικού.
Προετοιμασία κανονιστικού πλαισίου.
Στόχος της ελληνικής φορολογικής διοίκησης είναι να μεταφερθεί τεχνογνωσία στην Ελλάδα για τα κρυπτονομίσματα αλλά και τα ψηφιακά έργα τέχνης. Δύο είδη «επενδύσεων» που αποφέρουν τεράστια κέρδη και μένουν στο απυρόβλητο της φορολογικής νομοθεσίας αλλά και των ελεγκτών. Μάλιστα, το προσεχές διάστημα αναμένεται ομάδα από την ΑΑΔΕ να επισκεφθεί την αμερικανική εφορία και να εκπαιδευθεί πάνω στην τεχνολογία blockchain. Βέβαια, οι Αμερικανοί έχουν εστιάσει στον έλεγχο των κρυπτονομισμάτων και των ψηφιακών έργων τέχνης κυρίως για να διαπιστώσουν και να ελέγχουν εάν μέσω αυτών των τεχνολογιών χρηματοδοτείται η τρομοκρατία.
Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, σε πρώτη φάση αυτό που θα πρέπει να επιτευχθεί είναι ο έλεγχος όσων παράγουν ή όπως αναφέρεται στο Διαδίκτυο όσων ασχολούνται με την «εξόρυξη» κρυπτονομισμάτων αλλά και των ψηφιακών έργων τέχνης (NFTs), που η αξία τους ανέρχεται σε εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, αυτό που γίνεται αντιληπτό από τις ελληνικές αρχές, τόσο από το υπουργείο Οικονομικών όσο και από τη φορολογική διοίκηση, είναι η δυσκολία να μπορέσει να παρακολουθήσει και να εντάξει στη φορολογία όλα αυτά τα ψηφιακά επενδυτικά προϊόντα.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Οφειλές: To 0,2% των οφειλετών προς το Δημόσιο χρωστάει το 80% του χρέους
Εφορία: Θα δέχεται πληρωμές φόρων με κάρτες εξωτερικού
ΑΑΔΕ: Πώς αποκαλύφθηκε φοροδιαφυγή εκατομμυρίων σε γνωστό ενεχυροδανειστήριο
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News