Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη, και αυτή τώρα μας παρέχεται με τον εμβολιασμό μας έναντι της πανδημίας, υπενθυμίζει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (ΕΚΕ).
Όπως αναφέρει, οι καρδιαγγειακοί ασθενείς, ιδιαίτερα εκείνοι με καρδιακή ανεπάρκεια και πνευμονική υπέρταση, ανήκουν στις ιδιαίτερα ευπαθείς ομάδες και ως εκ τούτου είναι ψηλά στο κατάλογο προτεραιότητας εμβολιασμού. Συνήθως, πρόκειται για ηλικιωμένους με άλλα συνοδά νοσήματα (διαβήτης, νεφροπάθεια, πνευμονοπάθεια), ενώ συχνά πρόκειται για εύθραυστα άτομα.
Η ΕΚΕ σημειώνει ότι ο καρδιαγγειακός ασθενής έχει περισσότερες πιθανότητες από έναν μη καρδιαγγειακό να μολυνθεί λόγω συχνών νοσηλειών (τα νοσοκομεία μπορεί να αποτελέσουν εστία μόλυνσης) και εάν μολυνθεί έχει χειρότερη πρόγνωση (νοσηλεία ΜΕΘ, διασωλήνωση, θάνατος).
«Οι καρδιαγγειακοί ασθενείς έχουν αποκτήσει μακροχρόνια εμπειρία με το εμβόλιο της γρίπης που το κάνουν κάθε χρόνο και οφείλουν να δείξουν την ίδια συμμόρφωση και με τον καινούργιο ιό», τονίζει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία. Όπως επισημαίνει, «αυτός ο ιός προκαλεί 10πλάσιους θανάτους από τη γρίπη, μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα και έχει αναστατώσει ανθρώπους και συστήματα υγείας σε όλον τον κόσμο».
Δύο μήνες μετά την έναρξη του εμβολιασμού, η ΕΚΕ υπογραμμίζει ότι κάθε ένας που θα εμβολιάζεται δεν θα νοσήσει και δεν θα διστάζει να προσέρχεται στο νοσοκομείο για θέματα υγείας με τον φόβο μήπως μολυνθεί, όπως συμβαίνει μέχρι τώρα.
Επίσης, καλεί τους υγειονομικούς, με το παράδειγμά τους, να δώσουν «την πολυπόθητη λύση στην ανάκτηση της κοινωνικότητας και της κανονικότητας της ζωής μας» και καταλήγει: «Προστασία σε όλους, επομένως, για να μην πενθήσουμε άλλους συναδέλφους και συνανθρώπους μας».