Σε τρεις παραγωγικούς τομείς θα κατευθυνθούν τα προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης των αγροτών στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας την επόμενη εκπαιδευτική χρονιά σύμφωνα με τον σχεδιασμό που γίνεται από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος μέσα από το πρόγραμμα «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά».
Συγκεκριμένα η πρόταση αφορά την Ελαιοκομία, την Αμπελουργία και την Τυροκομία τρείς σημαντικοί κλάδοι που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του αγροτικού πληθυσμού της Περιφέρειας όπως τονίστηκε στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 14 Δεκεμβρίου 2020 με πρωτοβουλία της διοίκησης του ΕΛΓΟ και στην οποία τοποθετήθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Δυτ. Ελλάδας Θεόδωρος Βασιλόπουλος.
Το πρόγραμμα «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά» δίνει τη δυνατότητα σε νέους 18-45 ετών να παρακολουθήσουν δωρεάν προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης με στόχο την ενίσχυση των γνώσεων και των δεξιοτήτων τους σε τομείς κλειδιά για την ανάκαμψη της τοπικής και της εθνικής οικονομίας.
Όπως τονίστηκε είναι ένα μακροχρόνιο και φιλόδοξο έργο, το οποίο έχει ως κύριο στόχο την αναζωογόνηση της Ελληνικής Γεωργίας και του τομέα των τροφίμων, μέσω της επανεκκίνησης των νέων.
Ο αντιπεριφερειάρχης στην τοποθέτησή του εξήρε την σημαντική προσφορά του οργανισμού και πρόσθεσε ότι μόνο ο καταρτισμένος αγροκτηνοτρόφος θα έχει σίγουρο επαγγελματικό μέλλον: « Οι νέοι αγρότες και κυρίως οι καταρτισμένοι και εκπαιδευμένοι αγρότες μας βρίσκονται πλέον στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής κοινής γεωργικής πολιτικής. Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες επιτυχίες της μεταρρύθμισης που υιοθετήθηκε το 2013. Η Ευρωπαϊκή Ένωση καθιέρωσε ένα ισχυρό μέσο, μια σύγχρονη και προσανατολισμένη στο μέλλον γεωργική πολιτική, η οποία εφαρμόζεται σ? ολόκληρη την Ευρώπη. Ένας από τους σαφείς στόχους της είναι η τόνωση της ανάπτυξης, με τη διατήρηση ή ακόμη και με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε αγροτικές περιοχές. Αναμένουμε την συνεργασία με τον ΕΛΓΟ Δήμητρα μέσα στο επόμενο διάστημα ενώ σημαντική είναι και η συμβολή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος σε αυτή την προσπάθεια, χρειάζονται τέτοιες πρωτοβουλίες για την ουσιαστική ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στην Δυτική Ελλάδα.»