Πιο ενδελεχώς να εξετάσει το πώς οι τράπεζες της Ευρωζώνης κάνουν διαχείριση του πιστωτικού κινδύνου και πώς διοχετεύουν τη χρηματοδότηση είναι διατεθειμένη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αυτό έκανε γνωστό με σημερινή της ανακοίνωση, στην οποία επίσης περιλαμβάνεται το περίγραμμα με τις προτεραιότητές της για το 2023 κι ενώ προ των πυλών της Ευρωζώνης έχει κάνει την εμφάνισή της η οικονομική ύφεση και το κόστος δανεισμού βρίσκεται στα ύψη.
Στην ανακοίνωσή της, η ΕΚΤ αναφέρει ότι θα προσέχει περισσότερο τις τράπεζες που έχουν μεγαλύτερη έκθεση σε κλάδους που είναι πιο ευάλωτοι όπως της ενέργειας, ενώ στραμμένη την προσοχή της θα έχει και στα στεγαστικά δάνεια όπως και σε αυτά για τα εμπορικά ακίνητα.
«Τα υψηλότερα επιτόκια και η πιθανότητα ύφεσης ενδεχομένως να επιφέρει δυσκολίες στην εξυπηρέτηση χρέους από τη μεριά των δανειοληπτών», αναφέρει η ΕΚΤ, η οποία έχει ανοίξει έναν κύκλο νομισματικής σύσφιγξης προκειμένου να χαλιναγωγήσει τον επίμονα ιπτάμενο πληθωρισμό.
Όπως επισημαίνεται, πρόσφατη αναθεώρηση επιβεβαίωσε την ύπαρξη ελλείψεων από μεριάς τραπεζών στη διαχείριση των κινδύνων και ιδιαίτερα στην παρακολούθηση των δανείων, στο πώς κατατάσσουν τους δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα και στις προβλέψεις τους.
«Αυτό καθιστά τις τράπεζες ευάλωτες σε απότομες διορθώσεις στις αγορές ακινήτων, ειδικότερα στον τομέα των κατοικιών, δεδομένου της δυναμικής των τιμών που καταγράφεται στα πρόσφατα χρόνια», τονίζεται στην ανακοίνωση.
Η ΕΚΤ είναι διατεθειμένη να πραγματοποιεί στοχευμένες επιθεωρήσεις στις τράπεζες ούτως ώστε να ενθαρρυνθεί η «δίκαιη και έγκαιρη» αναγνώριση των αναμενόμενων πιστωτικών ζημιών μέσω των υψηλότερων προβλέψεων.
«Επιπλέον, τα αυξανόμενα επιτόκια και το υψηλότερο κόστος στις κατασκευές είναι πιθανό να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην αγορά των εμπορικών ακινήτων, ειδικότερα στον τομέα των γραφείων, ο οποίος ήδη αντιμετωπίζει προκλήσεις από τις αλλαγές που συντελούνται στις εργασιακές πρακτικές, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε αναζήτηση μιας ποιοτικής ανάτασης μετά την πανδημία», επισημαίνει η ΕΚΤ. Άλλη μια πρόκληση που έχουν να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες είναι το πώς θα διαχειρισθούν το αυξανόμενο κόστος δανεισμού. Οι τράπεζες έχουν λάβει περισσότερα από 2 τρισ. ευρώ μέσω μιας εξόχως φθηνής χρηματοδότησης από την ΕΚΤ για πολλά χρόνια, όμως αυτή η διευκόλυνση πλέον καταργείται και οι τράπεζες οι οποίες έχουν επιστρέψει περί των 800 δισ. ευρώ σε μετρητά , πρέπει να συνεχίσουν να παρέχουν πίστωση.
Αυτή η συνθήκη ενδεχομένως να είναι πιο περίπλοκη καθώς το κόστος αυξάνεται και η διάθεση των επενδυτών για ανάληψη κινδύνων περιορίζεται, κάτι που πιθανώς θα επηρεάσει την κερδοφορία των τραπεζών και θα ορθώσει εμπόδια στην ικανότητά τους να διατηρήσουν τη ρευστότητα και τα επίπεδα χρηματοδότησης, καταλήγει η ΕΚΤ.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News