Από αναπηρικό αμαξίδιο, καρότσι σούπερ μάρκετ, προφυλακτήρες αυτοκινήτων, αστυνομικές ταυτότητες μέχρι και …πιστόλι έχουν περισυλλέξει οι υπηρεσίες Καθαριότητας των δήμων, που σε συνεργασία με εθελοντικές ομάδες και απλούς πολίτες, διενεργούν συχνά – πυκνά εκστρατείες καθαριότητας σε ελεύθερους, δημόσιους χώρους της Θεσσαλονίκης ακόμη και εν μέσω κορονοϊού.
Τα παραπάνω είναι ορισμένα μόνο από τα πιο «περίεργα» σκουπίδια που έχουν εντοπίσει οι συμμετέχοντες στις εκστρατείες καθαριότητας και δημιουργούν εύλογα το ερώτημα: «μα είναι δυνατόν να έχουν σκεφτεί να πετάξουν κάτι τέτοιο;». Μπορεί τα πλαστικά μπουκάλια, τα κουτάκια από μπύρα και αναψυκτικό, τα χαρτιά να είναι τα πιο συνηθισμένα, ωστόσο αρκετές φορές εντοπίζονται πεταμένα και αντικείμενα που προκαλούν ιδιαίτερη έκπληξη.
Σε πρόσφατη εκστρατεία καθαριότητας που έγινε στο Σέιχ Σου, μεταξύ στρωμάτων, ενός κρεβατιού, λόφων από μπάζα αλλά και μπόλικου πλαστικού, εντοπίστηκε πεταμένο ένα αναπηρικό αμαξίδιο, όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Καθαριότητας του δήμου Νεάπολης- Συκεών, Αντώνης Σαουλίδης. «Προκαλεί μεγάλη εντύπωση πως σε συγκεκριμένα σημεία, που δεν είναι εύκολα προσβάσιμα, πηγαίνει κάποιος για να πετάξει κάτι που δεν χρησιμοποιεί, όπως για παράδειγμα ένα αναπηρικό αμαξίδιο ή ένα καρότσι σούπερ μάρκετ. Δεν είναι ένα μπουκάλι νερό ή ένα ποτήρι καφές που μπορείς να δικαιολογήσεις ότι κάποιος το ξέχασε».
Ο κ. Σαουλίδης, συμμετέχοντας σε όλες αυτές τις δράσεις, θυμάται επίσης πως έχει βρεθεί κατά το παρελθόν μέχρι και σετ μπάνιου πεταμένο σε δύσβατη περιοχή του περιαστικού δάσος της Θεσσαλονίκης, ενώ έχουν εντοπιστεί επίσης προφυλακτήρες αυτοκινήτων, αστυνομικές ταυτότητες και διαβατήρια, ακόμη κι ένα πιστόλι, ενδεχομένως από κάποιους που θέλησαν ύστερα από παραβατικές συμπεριφορές να ξεφορτωθούν τα ίχνη.
Σκουπίδια που …ξυπνούν παιδικές αναμνήσεις
Ένα κουτάκι χυμού «Φλώρινα», απ’ αυτόν που αγόραζαν ως παιδιά οι γεννημένοι το 1980-1985 βρέθηκε σε πρόσφατη επιχείρηση καθαρισμού στο στρατόπεδο Κόδρα και «ξύπνησε» αναμνήσεις του παρελθόντος στον δήμαρχο Καλαμαριάς, Γιάννη Δαρδαμανέλη. «Μα τόσα χρόνια, δεν βρέθηκε κάποιος να το μαζέψει, να μετακινήσει το συγκεκριμένο σκουπίδι;», αναρωτήθηκε ο δήμαρχος, μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Πρόσθεσε δε, πως σε αυτές τις δράσεις μπορείς να βρεις «σχεδόν τα πάντα, γεγονός που σε κάνει να αναρωτιέσαι για τη συμπεριφορά ορισμένων συμπολιτών μας, που αφήνουν τα αποτυπώματα και τα αποφάγια τους σχεδόν παντού». Από τα πιο περίεργα, πάντως, που ο ίδιος ξεχωρίζει και του έκανε επίσης μεγάλη εντύπωση είναι ένα «σαγόνι αλόγου που βρήκαμε σε έναν από τους παλιούς στάβλους που υπάρχουν στο στρατόπεδο Κόδρα».
Χρειάζεται «κοινό μέτωπο» των δήμων για τη συμμόρφωση των πολιτών
Μεγάλη εντύπωση προκαλεί, όπως συμπληρώνει από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου του δήμου Παύλου Μελά Σάκης Λαζαρίδης, πως το πρωί της μιας ημέρας γίνεται μία επιχείρηση καθαρισμού και το ίδιο απόγευμα μπορεί ένας δημόσιος χώρος να έχει γεμίσει και πάλι από σκουπίδια ή από μπάζα.
Δίνει ένα πρόσφατο παράδειγμα, επισημαίνοντας πως λίγα 24ωρα πριν διοργανώθηκε εκστρατεία στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου, όπου εθελοντές κυριολεκτικά έκαναν «λαμπίκο» τον χώρο και συγκέντρωσαν περισσότερες από 70 σακούλες με κάθε λογής σκουπίδια και ογκώδη αντικείμενα. Το ίδιο απόγευμα, κατά τη διάρκεια επίσκεψης που έκανε στο χώρο, εντόπισε και πάλι πεταμένα δεξιά κι αριστερά διάφορα αντικείμενα.
«Υπάρχουν πολίτες που πραγματικά ενδιαφέρονται εθελοντικά να προσφέρουν στην προστασία του περιβάλλοντος και να καθαρίσουν ελεύθερους, δημόσιους χώρους. Από τη μία αναπτύσσεται ένα περιβαλλοντικό κίνημα μέσα από τον εθελοντισμό, από την άλλη όμως βλέπεις ότι υπάρχουν πολίτες που φέρονται τόσο ασυνείδητα. Εμείς βάζουμε ταμπέλες, ενημερώνουμε τους μαθητές στα σχολεία, όμως είναι κάποιοι που χαλούν όλη την προσπάθεια», τονίζει ο κ. Λαζαρίδης.
«Για την απόρριψη των μπαζών απαιτείται ένα κοινό μέτωπο των δήμων. Είναι ένα θέμα που θα πρέπει να λυθεί μητροπολιτικά και συντονισμένα με ελέγχους σε φορτηγά από την αστυνομία και τη δημοτική αστυνομία, ώστε όποιοι οδηγοί δεν έχουν σχέδιο διαχείρισης να τους επιβάλλονται πρόστιμα. Απαιτείται αυστηρή νομοθεσία και τήρηση των νόμων για να σταματήσει η ανεξέλεγκτη εναπόθεση των μπαζών σε δημόσιους χώρους», υποστηρίζει ο αντιδήμαρχος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ