Home / ΜΟΥΣΕΙΑ / Εκπλήξεις πολιτισμού μέσω του ψηφιακού κόσμου

Εκπλήξεις πολιτισμού μέσω του ψηφιακού κόσμου

«Συνήθως ο χρόνος τρέχει σαν νερό στα εικαστικά εργαστήρια», λέει η εικαστικός Μάρω Μιχαλακάκου. «Μέσω του Διαδικτύου όλα είναι διαφορετικά και στην αρχή πιο δύσκολα. Ομως εντέλει οι άνθρωποι μας δέχονται στα σπίτια τους. Αισθανόμαστε ευπρόσδεκτοι, κι ακόμη περισσότερο, νιώθουμε “πολύτιμοι”, ιδίως για όσους ζουν μακριά από την Αθήνα ή την Ελλάδα». 

Η συζήτηση αφορά το «Εργαστήριο Κολάζ και Λογοτεχνίας: Από σελίδα σε σελίδα, από το ποίημα στο κολάζ» του ΚΠΙΣΝ, στο οποίο είναι εισηγήτρια η κ. Μιχαλακάκου και η ποιήτρια Μυρσίνη Γκανά κάνει τη λογοτεχνική υποστήριξη. Η ιδέα του webinar είναι συνθετική, ο καλύτερος τρόπος για να «μπει η μια τέχνη μέσα στην άλλη και να καταλήξει σε μια δημιουργική ζύμωση», όπως σχολιάζει η κ. Μιχαλακάκου. 
Το εργαστήριο έκανε από την αρχή του 2021 δύο συναντήσεις και η επόμενη προγραμματίζεται για τον Μάρτιο (www.snfcc.org/ekdiloseis). Ο αριθμός των συμμετεχόντων –έως 20 άτομα– συνήθως καλύπτεται πλήρως και το ίδιο συμβαίνει με την πλειονότητα των δράσεων των οργανισμών και των μουσείων που συμβαίνουν διαδικτυακά, όπως μας πληροφορούν οι αρμόδιοι. Υπάρχει προσφορά που αυξάνεται, υπάρχει κοινό όλων των ηλικιών που περιμένει και πλέον διοργανώνονται όλο και περισσότερες πρωτότυπες πολιτιστικές δραστηριότητες. 
Ανακαλύπτουμε τη δημιουργική γλώσσα του σύγχρονου χορού μέσα από το εργαστήριο «Ancient Future Solo», που εμψύχωσε η χορεύτρια και χορογράφος Μαριάννα Καβαλλιεράτου για το Φεστιβάλ Αθηνών. 
Αν θέλει κανείς να νιώσει πραγματικά τη δημιουργική γλώσσα του σύγχρονου χορού, μπορεί να το κάνει μέσα από το «Ancient Future Solo» (greekfestival.gr), το εργαστήριο που εμψύχωσε για λογαριασμό του Φεστιβάλ Αθηνών η χορεύτρια και χορογράφος Μαριάννα Καβαλλιεράτου με τους συνεργάτες της. Στα σύντομα βίντεο που παρουσιάζονται στην πλατφόρμα OPEN PLAN, 8 έφηβοι μαθητές 13-17 ετών που συμμετείχαν στη δράση ανακαλύπτουν μέσω του σώματος και της κίνησης το αρχαίο δράμα. Ο ενθουσιασμός και η αίσθηση της ελευθερίας που μεταδίδουν αποδεικνύουν πως το κοινό και ειδικά οι νέοι διψούν για επαφή μέσα από την τέχνη, ιδιαίτερα αυτή τη δύσκολη περίοδο.

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης μπαίνει στα σπίτια μας μέσω των online εργαστηρίων για την οικογένεια (αριστερά).
«Το ταξίδι του Ηρωα» είναι το προσεχές διαθέσιμο οnline εργαστήριο (28/2) για παιδιά 7-10 ετών που διοργανώνει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (cycladic.gr). Μέσα από μια ψηφιακή περιήγηση στον πρώτο όροφο του μουσείου, τα παιδιά καλούνται να ανακαλύψουν έναν ήρωα διάσημο στους αρχαίους Κυκλαδίτες και να τον κάνουν να ζωντανέψει στα χέρια τους μέσα από απλά υλικά που βρίσκονται στο σπίτι. Κάθε παιδί θα δημιουργήσει την προσωπική του περιπέτεια και τον δικό του ήρωα που θα πρωταγωνιστεί σε αυτή.  Στο πλαίσιο της δράσης «Ψηφιακό παιχνίδι για μεγάλους», η οποία είναι ειδικά σχεδιασμένη για άτομα άνω των 65 ετών, το Ιδρυμα Β&Ε Γουλανδρή (goulandris.gr) παρουσιάζει τη δεύτερη θεματική ενότητα των εβδομαδιαίων διαδικτυακών ξεναγήσεων με τίτλο «Ορίζοντας το σώμα». Λαμβάνοντας ως ερέθισμα επιλεγμένα έργα της συλλογής του μουσείου –για τη συγκεκριμένη δράση το βλέμμα επικεντρώνεται στα έργα 10 καλλιτεχνών του 20ού αιώνα–, oι συμμετέχοντες εξοικειώνονται βιωματικά με τον κόσμο της τέχνης μέσα από μια διαδικασία που θυμίζει παιχνίδι. 
Ενα πουκάμισο από την Κάρπαθο, ο «Αρχάγγελος» του Νικολάου Γύζη, βυζαντινά κοσμήματα ή ένα οθωμανικό ραντιστήρι: Το Μουσείο Μπενάκη έχει δημιουργήσει μια σειρά βίντεο με τον τίτλο «Close Ups», επιδιώκοντας να παραμείνει συνδεδεμένο με το κοινό του ακόμη κι όταν αυτό λείπει από τις αίθουσες. Η σειρά ρίχνει φως σε αντικείμενα του μουσείου μέσα τόσο από τις ιστορίες που τα ίδια αφηγούνται όσο και από τις ιστορίες ανθρώπων που συνδέονται με αυτά. Τα επεισόδια είναι διαθέσιμα στον σύνδεσμο benaki.org/closeups.
Σε παιδιά και εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης απευθύνονται τα προγράμματα της Ωνασείου Βιβλιοθήκης (www.onassis.org) με θέμα τη Χάρτα του Ρήγα. «Ο Ρήγας Βελεστινλής, αυτός που έγραψε τον “Θούριο” ύμνο και προετοίμασε τους Ελληνες για την Επανάσταση του 1821, κατάφερε έξυπνα να “κρύψει” το όνειρό του για μια Ελλάδα ανεξάρτητη μέσα σε ένα χάρτη», σχολιάζουν οι υπεύθυνοι του προγράμματος. Με αφορμή ένα αντίτυπο της «Χάρτας της Ελλάδας» που βρίσκεται στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη, μικροί και μεγάλοι θα ταξιδέψουν μέσα στον χάρτη, ακολουθώντας μια διαδρομή γεμάτη άγνωστες ιστορίες νομισμάτων, αρχαίων μνημείων, ιστορικών μαχών, και θα εμπνευστούν για να δημιουργήσουν τα δικά τους σύμβολα.

Πηγή

About kathimerini