Αντιδράσεις έχουν προκληθεί στην ιεραρχία, καθώς η πλειοψηφία των ιεραρχών, αλλά και πολλοί πιστοί θεωρούν αυστηρά τα μέτρα που έθεσε η κυβέρνηση για να ανοίξουν οι εκκλησίες για πιστούς μονό ανήμερα των Χριστουγέννων και τα Θεοφάνεια.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου που θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης την Τρίτη και την Τετάρτη, οι ιεράρχες θα θέσουν την δική τους συμβιβαστική πρόταση προς την κυβέρνηση, προκειμένου να εκτονωθεί η κρίση.
Στη… συμβιβαστική πρόταση οι ιερείς ζητούν άλλη μια ημέρα λειτουργίας, δηλαδή την 1η Ιανουαρίου του Αγίου Βασιλείου να ανοίξουν οι εκκλησίες στους πιστούς.
Επίσης, ζητούν να διεξαχθούν κυλιόμενες λειτουργίες ώστε να εξυπηρετηθούν περισσότεροι πιστοί και να επιτρέπεται η ατομική προσευχή από τις 21 Δεκέμβριου έως τις 6 Ιανουαρίου
Τέλος, η ιεραρχία επιθυμεί να αυξηθεί ο αριθμός των πιστών που θα μπορούν να εισέλθουν στους ναούς και αυτό αν συνδεθεί με τα τετραγωνικά μέτρα (πχ 1 πιστός ανά 10 τετραγωνικά μέτρα), ενώ η εκκλησία θα διασφαλίσει ότι θα τηρηθούν ευλαβικά όλα τα μέτρα προστασίας, μάσκες, αποστάσεις και αντίδωρα σε συσκευασία.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο μητροπολίτης Σερρών Θεολόγος ανέφερε:
«Δικαίως θα πει ο λαός αυτός, σεβασμιότατε, άγιοι πατέρες, πώς εμένα με αποκλείετε; Με ποιο κριτήριο με αποκλείετε και θα μπουν μόνο εννέα; Ενώ αν υπήρχε μία μεγαλύτερη ελαστικότητα, η Εκκλησία έχει τον τρόπο, όπως το έχει αποδείξει έμπρακτα 10 μήνες τώρα, και τα μέτρα να διασφαλίσει, αλλά και τις πνευματικές ανάγκες του λαού. Παρακαλούμε να αφουγκραστούν οι υπεύθυνοι τις πνευματικές ανάγκες του λαού. Έσπευσε κατά κάποιο τρόπο η πολιτεία να προκαταλάβει με την απόφασή της αυτή την απόφαση της Εκκλησίας. Δημιουργούνται πολύ περισσότερα προβλήματα. Θα το δει αυτό η Ιερά Σύνοδος και θα το εκφράσει επισήμως, να υπάρχει μία ελαστικότητα» ανέφερε.
Ο μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός, ζητά ανοιχτούς ναούς, με επιστολή του προς την Ιερά Σύνοδο. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Eνώ επιτρέπεται να βγαίνει ο καθένας μας για περπάτημα, για γυμναστική, για να παίξει ποδόσφαιρο ή μπάσκετ, δεν επιτρέπεται στον Χριστιανό να πάει στην Εκκλησία να προσκυνήσει, να εκκλησιασθεί και να κοινωνήσει.»
Ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος καλεί σε αναμονή, εν όψει της συνεδρίαση της ΔΙΣ: «Η Εκκλησία μέχρι σήμερα, με εκκλησιαστική αγάπη για κάθε άνθρωπο και σε συνεργασία με την πολιτεία, μέσα από τους διακριτούς ρόλους τους, έχει πράξει στο έπακρο το χρέος της. Αναμένουμε και πάλι αυτή την εβδομάδα τις αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου».
Τι προτείνει η ακραία μερίδα των ιερέων
Βεβαία στην Σύνοδο θα εκφραστούν και οι Ιεράρχες, που ζητούν να μην νομιμοποιήσει η εκκλησία την κυβερνητική απόφαση αν δεν υπάρξει συμβιβαστική λύση.
Αυτοί οι ιεράρχες θα ζητήσουν να μην ανοίξουν καθόλου οι εκκλησίες για πιστούς, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για την συμπεριφορά της και διατάσσοντας τους ιερείς να κρατήσουν κλειστούς του ναούς σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Στην πρόταση αυτή προστίθενται από ορισμένους κι άλλες ιδέες όπως πένθιμες κωδωνοκρουσίες, μήνυμα του Αρχιεπισκόπου προς τον λαό και άλλες αντίστοιχου συμβολισμού ενέργειες οι οποίες θα εξωτερικεύσουν μεν την ενόχληση της Εκκλησίας, δεν θα την θέσουν δε σε πρακτικούς και νομικούς κινδύνους.
Το τρίτο και τελευταίο σενάριο που εκφράζουν σκληροπυρηνικοί ιεράρχες είναι η εκκλησία να αγνοήσει τα κυβερνητικά μέτρα και να προχωρήσει στην τέλεση των ιερών ακολουθιών και λειτουργιών κανονικά με ανοικτές θύρες και αυτό-οργάνωση εντός των ναών με τήρηση μέτρων και δυνατότητα εισόδου ενός πιστού ανά τ.μ. ναού.
Εκφραστής αυτής της άποψης είναι και ο μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ, ο οποίος μιλώντας στο Open δήλωσε: «Είναι ένας διωγμός! Το λέω με πόνο ψυχής. Δεν μπορεί κανείς να ανακόψει τη Θεία Λατρεία. Είναι πολύ φοβερό για εμάς. Είναι εντελώς απαράδεκτο».
Το σίγουρο είναι ότι τις ημέρες της Συνόδου θα συνεχιστούν οι επαφές μεταξύ της Εκκλησίας και της Πολιτείας. Δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος να ζητήσει και νέα επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό για το συγκεκριμένο θέμα.
Πρόστιμο 1.500 ευρώ σε εκκλησία στο Κορωπί
Πρόστιμο ύψους 1500 ευρώ στον ναό και 300 ευρώ στην νεωκόρο επέβαλε η Αστυνομία σε ναό στο Κορωπί που άνοιξε « για μία χούφτα ανθρώπους» , όπως λέει χαρακτηριστικά η Μητρόπολη Μεσογαίας σε αυστηρή ανακοίνωσή της που καταδικάζει το γεγονός.
Η Μητρόπολη αναφέρει ότι ο ιερέας και οι επίτροποι συνελήφθησαν εκτός του ναού και καταγγέλλει την κυβέρνηση για ασεβή μέτρα προς την Εκκλησίας. Μάλιστα, χαρακτηρίζει «ασεβέστατο» τον πολίτη που κατήγγειλε το γεγονός ότι η εκκλησία ήταν ανοιχτή.
Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι:
«Υστερα από επίμονες οχλήσεις και καταγγελία ασεβέστατου πολίτη για ναό του Κορωπίου, υποχρεώθηκε η Αστυνομία να επιβάλει πρόστιμο στον ναό 1500€ και στη νεωκόρο 300€, επειδή σε έναν χώρο 500 τ.μ. βρέθηκαν μια χούφτα άνθρωποι να λατρεύσουν, Κυριακή μέρα, τον Θεό.Η επέμβαση της Αστυνομίας έγινε μετά την τέλεση της θείας λειτουργίας. Ο ιερέας και οι Επίτροποι συνελήφθησαν εκτός του ναού.Κατανοούμε την ενέργεια της Αστυνομίας, η οποία υποχρεούται να εφαρμόσει τους όποιους νόμους και τις υπουργικές αποφάσεις. Δεν κατανοούμε καθόλου τον παραλογισμό με τον οποίο η Κυβέρνηση επιβάλλει ασύνετα, εξωφρενικά, αντιλαϊκά και εντελώς ασεβή και απαξιωτικά για τον άνθρωπο και την Εκκλησία μέτρα».
Η Μητρόπολη λέει ότι: «Το πρόστιμο έπρεπε να επιβληθεί σε αυτόν που έκανε την απαράδεκτη καταγγελία, χωρίς κανένα απολύτως έννομο συμφέρον, χωρίς κανέναν κίνδυνο της δημόσιας υγείας, μόνο από αντιεκκλησιαστική εμπάθεια, την οποία δυστυχώς νομιμοποιεί το Κράτος. Οι τέτοιου τύπου τύποι αποτελούν την απειλή της κοινωνίας και όχι οι απλοί πιστοί, που στρέφονται προς τον Θεό, σαν το έσχατο αποκούμπι τους, μάλιστα μέσα σε τόσο δύσκολες μέρες».
Και καταλήγει: «Δηλώνουμε ότι προς το παρόν οι ναοί μας θα εξακολουθούν να λειτουργούν σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας της υγείας που ισχύουν παντού και με απόλυτο σεβασμό στη λογική και στην κοινωνία, τα δε τυχόν επιβαλλόμενα πρόστιμα εξαιτίας των αμαρτωλών νομοθετικών μέτρων, θα επιβαρύνουν αποκλειστικά τα Φιλόπτωχα Ταμεία και το Ταμείο Στήριξης Πτωχών και Απόρων της Μητροπόλεώς μας. Ό,τι μαζέψαμε από τους εκκλησιαζόμενους πιστούς για τους φτωχούς, τώρα πρέπει να το δώσουμε σε πρόστιμα. Καιρός εκτός από τους πιστούς να τιμωρηθούν και οι φτωχοί… Εκεί φτάσαμε. Προτρέπουμε δε αυτόν που κατήγγειλε ως ποινικό αδίκημα την ευλάβεια των αγνών πιστών, που κανέναν δεν ενόχλησαν, να καταβάλει, αν όχι όλο έστω κάποιο ποσό στον λογαριασμό της Μητροπόλεως για τους φτωχούς, μήπως και του συγχωρέσει ο Θεός καμιά αμαρτία!»