Μόλις πρόσφατα το διεθνούς βεληνεκούς περιοδικό Monocle ανέδειξε την Eλλάδα μεταξύ των χωρών που το 2020 ξεχώρισαν.
Η Ελλάδα ήταν ανάμεσα στις χώρες που πέταξαν ψηλά το 2020 σύμφωνα με το διεθνούς φήμης περιοδικό monocle και την ετήσια έρευνά του. Μάλιστα στο εξώφυλλο του περιοδικού, η ελληνική σημαία κυματίζει πρώτη, δίπλα σε αυτές της Νότιας Κορέας, της Ελβετίας, της Ιαπωνίας και της Γερμανίας υπό τον τίτλο: “οι Σούπερ Σταρ της ήπιας ισχύος”.
Το monocle, που κυκλοφορεί σε όλες τις χώρες του κόσμου, διαμορφώνει τάσεις και θεωρείται έντυπο μεγάλης επιρροής, διευθύνεται από τον Τάιλερ Μπρουλέ, πρώην ιδρυτή του Wallpaper και αρθρογράφο των Financial Times.
Ο διευθυντής του Tάιλερ Μπρουλέ βρέθηκε αυτές τις μέρες στην Αθήνα και μίλησε στον ΣΚΑΪ και τον Απόστολο Μαγγηριάδη για το αποτύπωμα που αφήνει αυτή η χρονιά αλλά και για τις ευκαιρίες που γεννά για τη χώρα μας.
Αναλυτικά η συνέντευξη του:
ΕΡ: Τάιλερ, ευχαριστώ που είσαι απόψε μαζί μας στον ΣΚΑΙ. Θέλω να σε ρωτήσω εάν το 2020 ήταν μια ιδιαίτερη χρονιά για τη συντακτική ομάδα του Monocle για να μετρήσετε το αποτύπωμα της ήπιας ισχύος των κρατών ανά τον κόσμο, ειδικά σε μια χρονιά που κάθε κυβέρνηση ήταν απασχολημένη στο να φροντίσει τα του οίκου της.
ΤΑΪΛΕΡ ΜΠΡΟΥΛΕ: Καλησπέρα. Προφανώς ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά για όλους στο χώρο της δημοσιογραφίας. Δεν έχει σημασία αν δουλεύεις στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση ή στα έντυπα. Την ίδια στιγμή ωστόσο, μας επέτρεψε να αλλάξουμε τη μεθοδολογία μας, για το πώς βλέπουμε τα έθνη ανά τον κόσμο. Αλλά περισσότερο από οτιδήποτε, πολλά μας προέκυψαν όταν αλλάξαμε λίγο τον τρόπο σκέψης μας για να δούμε, όχι ακριβώς την αισιόδοξη πτυχή, αλλά κυρίως ποιο είναι το σχέδιο από εδώ και στο εξής; Ποια είναι τα πεδία όπου μια χώρα μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα και να τα πάει καλύτερα;
ΕΡ: Υπό αυτή την έννοια, στο τελευταίο σας τεύχος στο Monocle, είδαμε την Ελλάδα στο εξώφυλλο χάρη στην πρόοδο που έχει καταφέρει. Ποια είναι τα στοιχεία που εσείς είδατε που βοηθούν μια επιστροφή της Ελλάδας στην κορυφή;
ΤΑΪΛΕΡ ΜΠΡΟΥΛΕ : Ένα από τα πράγματα που έχουμε δει κι έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για την προοπτική της χώρας είναι η επιστροφή της διασποράς. Ένας από τα πράγματα που διαπιστώσαμε το καλοκαίρι όταν επισκεφτήκαμε τη χώρα αλλά και το φθινόπωρο ήταν πως υπάρχουν Έλληνες που επιστρέφουν από το Λονδίνο, που έχουν επιστρέψει από τη Μελβούρνη, που επιστρέφουν από το Βερολίνο και κάνουν πολύ ενδιαφέροντα πράγματα στην Ελλάδα. Οπότε αυτό ήταν ένα στοιχείο. Μετά είναι η ίδια η εξέλιξη των πραγμάτων. Και ένα από τα πιο αξιοσημείωτα πράγματα που έχουμε δει στην περίοδο της ανάκαμψης είναι πως, η Ελλάδα που ήταν σε μια πολύ δύσκολη θέση για αρκετό χρονικό διάστημα. Αλλά ένα ζήτημα που οι συντάκτες μας παρατήρησαν όταν ήρθαν στην Ελλάδα είναι πως η χώρα λειτουργεί, εξελίσσεται συνεχώς, τρέχει.
ΕΡ: Και σε ποια στοιχεία θεωρείς πως η Ελλάδα μπορεί να χτίσει για να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη δυναμική;
ΤΑΪΛΕΡ ΜΠΡΟΥΛΕ: Κοιτάξτε, ένα από τα πράγματα που πρέπει να κοιτάξει κανείς σε μια χώρα που τα πηγαίνει καλά, είναι αυτό το “Made in” στοιχείο της, που δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι σχεδιασμένο ή εάν κατασκευάζεται στην Ελλάδα. Υπάρχουν τόσα άλλα που “γίνονται” στην Ελλάδα. Για παράδειγμα ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας σας είναι μεγάλο θέμα συζήτησης σε πολλά μέρη του κόσμου. Αλλά νομίζω και σε άλλα στοιχεία της “ήπιας ισχύος”, όταν αγοράσω κάτι από τα ράφια ενός μανάβικου, ή από το ράφι ενός καταστήματος κρασιών που παράγεται στην Ελλάδα. Ένα παντελόνι ή ένα μπλουζάκι που τυλίγω στους ώμους μου, ή μια πετσέτα. Όλα αυτά είναι στοιχεία σημαντικά για εμάς στο Monocle για να αξιολογήσουμε το αποτύπωμα μιας χώρας στη λίστα της “ήπιας ισχύος” και το “Made in” παίζει έναν αποφασιστικό ρόλο.
ΕΡ: Ποια είναι η άποψή σας για το 2021; Είσαι ένας άνθρωπος που ταξιδεύεις πολύ, προφανώς ταξίδευες πριν την πανδημία. Έρχεσαι σε επαφή με ανθρώπους. Ποια είναι η αισθησή σου για την “επιστροφή στην κανονικότητα”; Με τι θα μοιάζει η νέα κανονικότητα στα ταξίδια, στην εργασία από το σπίτι, στην κοινωνικότητά μας;
ΤΑΪΛΕΡ ΜΠΡΟΥΛΕ: Κοιτάξτε, είχαμε ένα “παράθυρο” το καλοκαίρι για να δούμε μια επιστροφή στην κανονικότητα. Ήταν μια καλή περίοδος αυτό που ζήσαμε τους μήνες στα τέλη Ιουνίου, τον Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Και η κανονικότητα έμοιαζε πραγματικά κανονικότητα, τα μπαρ, τα κλαμπ και τα εστιατόρια ξανάνοιξαν, οι άνθρωποι επέστρεψαν στους χώρους εργασίας. Αυτό λοιπόν μας δίνει μια πρόγευση. Προφανώς αρκετοί μιλάνε για τα ωφέλη του να δουλεύεις από το σπίτι, όλα αυτά τα δεδομένα. Αλλά βλέπουμε πως αυτή η τάση αποδυναμώνεται. Το ξέρουμε ήδη, διακρίνω πίσω από εσάς μια αίθουσα σύνταξης και είναι σαφές ότι οι άνθρωποι θέλουν να βρεθούν ξανά μαζί. Είτε αν είναι σε ένα χώρο συναλλαγών, είτε σε ένα δικηγορικό γραφείο. Οπότε θεωρώ πως η “νέα κανονικότητα” θα είναι απλά η επιστροφή μας στην κανονικότητα.
Πηγή: skai.gr