Ξεκινά στο Μέγαρο Μουσικής η σειρά εκδηλώσεων και μουσικών ιδιωμάτων χωρίς προκαταλήψεις και φράγματα, χωρίς σύνορα ηλικιακά, κοινωνικά, πολιτιστικά, με μόνο στόχο τη δημιουργία ανοιχτών διαύλων με τους μεγάλους πολιτισμούς του κόσμου.
Αυτές είναι οι «Γέφυρες» του Μεγάρου Μουσικής που φέτος συμπληρώνουν 20 χρόνια δημιουργικής πορείας και στοχεύουν σε ένα Μέγαρο ζωντανό, ανοιχτό στις νέες επιταγές των καιρών και στις ανάγκες της κοινωνίας.
Φέτος η σειρά, εγκαινιάζει ξεχωριστούς θεσμούς, εμπλουτίζοντας τον προγραμματισμό της με νέες εκδηλώσεις και αξιοποιώντας ανεκμετάλλευτους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (ΜΜΑ).
Οι «Γέφυρες» ξεκίνησαν το 1997 υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Μαραγκόπουλου, με βασικές αρχές «την ισότιμη παρουσίαση όλων των αυθεντικών ποιοτικών μουσικών ιδιωμάτων και στόχο την επικοινωνία και τον διάλογο της μουσικής με τις άλλες τέχνες».
«Είκοσι χρόνια μετά, οι αρχές αυτές παραμένουν ζωντανές», ανέφερε κατά την παρουσίαση του νέου προγράμματος ο Δημήτρης Μαραγκόπουλος, τονίζοντας πως μία νέα πραγματικότητα, κοινωνική, πολιτιστική, οικονομική, κάνει το Μέγαρο να αφουγκράζεται με περισσότερη προσοχή και ευαισθησία τα μηνύματά των καιρών και να προσπαθεί συνεχώς να ανταποκρίνεται στις διαφοροποιημένες ανάγκες του σημερινού θεατή.
«Αυτός ακριβώς είναι και ο στόχος του ΜΜΑ μέσα από τις Γέφυρες: Να συνεχίσει να καλλιεργεί ένα πολιτιστικό πεδίο γόνιμο, ανοιχτό, φιλόξενο και δημιουργικό, τόσο για τους καλλιτέχνες, όσο και για το κοινό», δήλωσε.
Αυτή η προσπάθεια έχει ήδη αρχίσει από φέτος με δράσεις και προγράμματα που, παρά τον πιλοτικό χαρακτήρα τους, φιλοδοξούν να γίνουν μόνιμοι θεσμοί.
Διαγωνισμοί μουσικής, χορού και animation
Ειδικότερα, διοργανώνονται για πρώτη φορά διεθνείς διαγωνισμοί που συνδέουν τη μουσική με τις άλλες παραστατικές τέχνες, όπως ο Διεθνής Διαγωνισμός Κινηματογραφικής Μουσικής, και μάλιστα μουσικής για animation, σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Animasyros.
Φέτος, οι διαγωνιζόμενοι καλούνται να συνθέσουν πρωτότυπη μουσική για τη βραβευμένη ταινία animation της Ελληνίδας δημιουργού Ειρήνης Βιανέλλη «Το φύλλο της λεύκας».
H συγκεκριμένη ταινία είναι εμπνευσμένη από ένα ποίημα του Σεφέρη και αγγίζει με τρόπο πολύ ουσιαστικό το θέμα των προσφύγων, ιδιαίτερα όλων όσοι πάλεψαν με τα νερά της Μεσογείου.
Ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί στις 19 Απριλίου, ενώ στις 17 Μαΐου θα γίνουν οι τελικές προβολές και βραβεύσεις.
Οι διεθνείς διαγωνισμοί σύνθεσης θα επεκταθούν μελλοντικά και σε άλλους τομείς: Μουσική για χορό, χοροθέατρο, πολύτεχνες παραστάσεις, installations και video games.
Σε εξέλιξη είναι, επίσης, οι «Ανοιχτές Πλατφόρμες», που ξεκίνησαν στις 10 Ιανουαρίου και θα συνεχιστούν έως τις 16 Μαΐου (κάθε Τρίτη στις 16:00).
Πρόκειται για ένα «μπαράζ» ακροάσεων, οι οποίες απευθύνονται στον «άγνωστο μουσικό» που αναζητεί ζωτικό χώρο για να εκφραστεί.
Οι καλύτεροι μουσικοί που θα επιλεγούν από την καλλιτεχνική διεύθυνση του οργανισμού θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους στο ΜΜΑ την επόμενη καλλιτεχνική περίοδο 2017-2018.
Ο τρίτος κύκλος των νέων δράσεων συμπεριλαμβάνει την ανακάλυψη και χρησιμοποίηση εναλλακτικών χώρων μέσα και έξω από το Μέγαρο, πέρα από τις γνωστές αίθουσες, οι οποίοι προσφέρονται για πολύ «φρέσκιες» προσεγγίσεις στην παρουσίαση καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.
Τρισδιάστατες προβολές
Με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας φωτισμού και τρισδιάστατων προβολών θα γίνει επαναπροσέγγιση με καλλιτεχνικό τρόπο του ίδιου του κτιρίου του Μεγάρου, τόσο εσωτερικά, όσο και εξωτερικά.
Αυτή η διαδικασία θα δοκιμαστεί φέτος στο εκκλησιαστικό όργανο αλλά και στις εξωτερικές επιφάνειες του ΜΜΑ, όπου θα γίνουν τρισδιάστατες χαρτογραφικές προβολές (3-D projection mapping) στο πλαίσιο του διήμερου Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Τεχνών (20-21/5), που πραγματοποιείται σε συνεργασία με εργαστήρια και ερευνητικά προγράμματα του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Αυτές οι δράσεις αποσκοπούν στη δημιουργία μίας νέας σχέσης ανάμεσα στον άνθρωπο και σε εμβληματικά κτίρια της πόλης (αίθουσες συναυλιών, εκκλησίες, μουσεία κ.ά.), με τη χρήση φωτισμού νέας τεχνολογίας.
Πρόγραμμα σε 5 άξονες
Σύμφωνα με τον κ. Μαραγκόπουλο, το πρόγραμμα της Σειράς είναι δομημένο σε πέντε άξονες (Γέφυρες Πολιτισμών, Γέφυρες Τεχνών, Γέφυρα με τους Νέους, Ανοιχτές Πλατφόρμες και Ειδικά Αφιερώματα), μέσα στους οποίους βρίσκει θέση ένα διεθνές, αλλά και ένα ισχυρό ελληνικό δυναμικό: Από την εκατονταμελή Συμφωνική Ορχήστρα Όπερας και Χοροδράματος της Κίνας, τους μουσικούς από το Ιράν, τα μεσογειακά συγκροτήματα από Ελλάδα, Ισραήλ, Αίγυπτο, Συρία, Τουρκία, τις ομάδες καλλιτεχνικού τσίρκου και σύγχρονης περφόρμανς από τη Φινλανδία, μέχρι τη ρωσική εικαστική πρωτοπορία ως video-art σε διάλογο με τη ζωντανή μουσική και τους άγνωστους νέους πολυκαλλιτέχνες.
iefimerida.gr