Μόλις 500 άτομα πέρασαν στην άλλη πλευρά
Στον καταυλισμό της Ειδομένης και περιμετρικά στα χωράφια βρίσκονται περίπου 10.000 πρόσφυγες. Παράλληλα, στα κέντρα φιλοξενίας σε Νέα Καβάλα και Χέρσο στο Κιλκίς, βρίσκονται άλλοι 4.000 πρόσφυγες.
Η εικόνα δεν προβλέπεται να αλλάξει τις επόμενες ημέρες, δεδομένου ότι καθημερινά φτάνουν στη χώρα από τα τουρκικά παράλια τουλάχιστον 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες.
Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ειδομένη είναι ασφυκτική. Παιδιά βρίσκονται όλη μέρα μέσα στη λάσπη, πολλά ακόμη και άρρωστα, έγκυες είναι αναγκασμένες να μένουν στης σκηνές μέσα στην υγρασία για πάνω από 10 μέρες και πρόσφυγες ελλείψει σκηνών αναγκάζονται πολλές φορές να κοιμούνται έξω παρά τις χαμηλές θερμοκρασία και τη βροχή.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα που δραστηριοποιούνται στους καταυλισμούς που έχουν στηθεί στα σύνορα με την ΠΓΔΜ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την κίνδυνο εξάπλωσης επιδημιών στην περιοχή.
«Ανησυχούμε πολύ για υγειονομικά θέματα. Επειδή δεν επαρκούν οι τουαλέτες και οι ντουζιέρες, πολύς κόσμος αναγκάζεται να πάει στο χωράφι. Όταν βρέχει όλα αυτά μεταφέρονται. Ειδικά για τα παιδιά που είναι συνέχεια μέσα στο χώμα, αυτό είναι απίστευτα τραγικό. Φοβόμαστε για ξέσπασμα επιδημίας που σχετίζεται με το νερό» είπε στο in.gr η υπεύθυνη Επικοινωνίας της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για τους Πρόσφυγες Β.Μαρκολέφα, που βρίσκεται στην Ειδομένη.
Την ίδια ώρα οι αρχές της ΠΓΔΜ έχουν λάβει έκτακτα μέτρα για να αποτρέψουν το ενδεχόμενο πρόσφυγες και μετανάστες να επιχειρήσουν ξανά να παραβιάσουν τον μεταλλικό φράχτη.
Στο σημείο της ουδέτερης ζώνης, από την πλευρά της ΠΓΔΜ, έχουν ενισχυθεί σημαντικά οι αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις, ανά διαστήματα πετούν ελικόπτερα της αστυνομίας και του στρατού, ενώ στο σημείο εστάλησαν και αύρες εκτόξευσης νερού.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ