Της Ναντίν Χαρδαλιά
Με ευρύτατη πλειοψηφία 284 «ΝΑΙ» από τη ΝΔ και σύσσωμη σχεδόν την αντιπολίτευση, πλην των 16 «παρών» από την Κ.Ο. του ΚΚΕ και τον Κώστα Ζουράρι που διαφοροποιήθηκε από την επίσημη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, εγκρίθηκε επί της αρχής από τη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, εκπέμποντας μήνυμα εθνικής ομοψυχίας απέναντι σε οποιονδήποτε επιβουλεύεται κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Για επέκταση που μεγαλώνει για πρώτη φορά από το 1947 την Ελλάδα σε έκταση (κατά 10%) και ταυτόχρονα «σε πίστη, ανάστημα και σιγουριά για το μέλλον», έκανε λόγο ο Πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων προς δυσμάς αποτελεί και καθαρό μήνυμα απέναντι στις «απειλές και τους λεονταρισμούς» του ανατολικού γείτονα της Τουρκίας εναντίον της χώρας μας ότι «η βία δεν παράγει δίκαιο, αλλά δίκαιο παράγει η ειρήνη».
Χαιρετίζοντας, δε, τη διακομματική συναίνεση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισήμανε πως: «Σήμερα δεν διευρύνουμε μόνο τη θαλάσσια κυριαρχία μας. Διευρύνουμε και την εθνική ομοψυχία μας», διαμηνύοντας ότι η κυβέρνηση θα ασκήσει το αναφαίρετο δικαίωμά της για επέκταση των χωρικών υδάτων και στην Κρήτη και οπουδήποτε στην επικράτεια σε χρόνο και με τρόπο που θα κρίνει εθνικά επωφελές.
Παρά την κριτική της αντιπολίτευσης για την ασκούμενη εξωτερική πολιτική και το αιχμηρό λεκτικό πινγκ-πονγκ του Πρωθυπουργού με τον Αλέξη Τσίπρα στις δευτερολογίες τους, στη συνεδρίαση αποτυπώθηκε ξεκάθαρα κλίμα συστράτευσης και αρραγούς εθνικής ενότητας στα εθνικά ζητήματα και ιδίως απέναντι στις παράνομες διεκδικήσεις της Τουρκίας, ισχυροποιώντας τη θέση και το «οπλοστάσιο» της χώρας μας στο τραπέζι των επικείμενων διερευνητικών επαφών.
Την ετοιμότητα συμβολής του ΣΥΡΙΖΑ στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, μακριά από «έξαλλη» αντιπολιτευτική στάση, δήλωσε ξεκάθαρα ο αρχηγός της αξιωματική αντιπολίτευσης. «Η προκλητική τακτική του Ερντογάν, απαιτεί από το πολιτικό σύστημα και το κυβερνών κυρίως κόμμα προσπάθεια για συνεννόηση και συναινέσεις. Προσπάθεια που δηλώνω και από αυτό το βήμα ότι – σε αντίθεση με ότι κάνατε εσείς ως αντιπολίτευση – τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και εγώ προσωπικά είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την κυβέρνηση στα θέματα εξωτερικής πολιτικής όταν είναι για το καλό της πατρίδας όπου χρειαστεί. Δεν έχω κανένα δισταγμό να επαναλάβω εδώ, ότι παραμένουμε έτοιμοι να συμβάλουμε στην αναγκαία συναίνεση», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας.
Την ενότητα και την εθνική συνεννόηση έναντι των τουρκικών προκλήσεων προέκρινε και η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, αν και δεν έλειψαν οι βολές της για έλλειμμα συνολικής κυβερνητικής στρατηγικής. «Μόνο όταν υπάρχει αρραγές εθνικό μέτωπο μπορεί η Ελλάδα να εκπέμπει αποφασιστικότητα και πυγμή, σιγουριά κι αυτοπεποίθηση», τόνισε η ίδια.
Ακόμα και ο Γενικός Γραμματέας και οι βουλευτές του ΚΚΕ πάντως που επέλεξαν την οδό του «παρών» στο νομοσχέδιο, υπό την επίκληση της ένταξης αυτού στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην Ανατολική Μεσόγειο, υπογράμμιζαν ότι το δικαίωμα της χώρας μας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα είναι αυτονόητο και αναφαίρετο βάση του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας, συντασσόμενοι απόλυτα με το εθνικό μέτωπο έναντι των προκλήσεων της Τουρκίας.
Το αρραγές εθνικό μέτωπο που διαμορφώθηκε για το νομοσχέδιο, χαιρέτισε εκ νέου κατά το κλείσιμο της διήμερης συζήτησης ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, συμφωνώντας με τον Πρωθυπουργό περί διεύρυνσης του πλαισίου της εθνικής ομοψυχίας. «Αυτό πρέπει να κρατήσουμε. Τη δυνατότητα των κομμάτων να συμπαρατάσσονται υπέρ του εθνικού συμφέροντος», υπογράμμισε, δηλώνοντας για άλλη μία φορά πως ήταν τιμή του η εισήγηση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.
Πηγή: skai.gr