Στη μάχη κατά της παραπληροφόρησης γύρω από το θέμα του εμβολίου κατά του κοροναϊού έχει ριχτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που εργάζεται άοκνα για να εξασφαλίσει δόσεις πιθανών εμβολίων.

Στο πλαίσιο αυτό, στην ιστοσελίδα της έχει αναρτήσει όλα όσα θα θέλαμε να γνωρίζουμε για τα εμβόλια, και στα ελληνικά.

Εξασφάλιση δύο δισ. δόσεων εμβολίων

Όπως αναφέρεται, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεργάζεται στενά με φαρμακευτικές εταιρείες και με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για να έχει διαθέσιμο ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο το συντομότερο δυνατό. Όπως και με κάθε εμβόλιο, έτσι και στη συγκεκριμένη περίπτωση τα εμβόλια θα υποβληθούν σε αυστηρή επιστημονική αξιολόγηση προτού κυκλοφορήσουν στην αγορά.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει μέχρι στιγμής εξασφαλίσει συμφωνίες με 6 εταιρείες ανάπτυξης ελπιδοφόρων εμβολίων, και ενδέχεται να συναφθούν και άλλες.

Πότε θα εγκριθούν

Η ΕΕ, διαβεβαιώνει ότι τα εμβόλια θα κυκλοφορήσουν στην αγορά μόνο μετά από ενδελεχή και αυστηρή αξιολόγηση που θα αποδεικνύει ότι είναι ασφαλή για όλους.

Μόλις εγκριθούν, τα εμβόλια θα διατεθούν στις χώρες της ΕΕ την ίδια στιγμή και με τους ίδιους όρους. Για να είναι αποτελεσματικά, είναι πιθανό τα περισσότερα εμβόλια να χρειάζονται δύο δόσεις ανά άτομο, σημειώνει η ΕΕ τονίζοντας ότι ο εμβολιασμός θα είναι εθελοντικός.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να χορηγήσει άδεια κυκλοφορίας σε εμβόλια κατά της COVID-19 ήδη από το τρέχον έτος, εάν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εκδώσει επιστημονική γνώμη
σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους.

Για να επιταχυνθεί η διαδικασία, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει ήδη αρχίσει να ελέγχει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα τριών εμβολίων: της AstraZeneca, των BioNTech και Pfizer, και της Moderna, αναφέρει η ΕΕ, προσθέτοντας ότι οι πρώτοι Ευρωπαίοι πολίτες ενδέχεται να εμβολιαστούν ήδη πριν από το τέλος Δεκεμβρίου.

Πώς λειτουργούν τα εμβόλια κατά του κοροναϊού

Η λειτουργία των εμβολίων βασίζεται στην κατάλληλη προετοιμασία του ανοσοποιητικού συστήματος του ατόμου (της φυσικής άμυνας του οργανισμού) ώστε να αναγνωρίζει συγκεκριμένη νόσο και να προστατεύεται από αυτήν.

Το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας σχετικά με τα εμβόλια κατά της COVID-19 αφορά την πρόκληση απόκρισης ενάντια σε μια πρωτεΐνη (είτε ολόκληρη είτε τμήμα αυτής) η οποία βρίσκεται μόνο στον ιό που προκαλεί την COVID-19. Όταν ένα άτομο εμβολιάζεται δημιουργείται ανοσοαπόκριση. Για τα περισσότερα εμβόλια κατά της COVID-19 χρειάζονται δύο δόσεις προκειμένου να δημιουργηθεί ανοσία.

Εάν το άτομο προσβληθεί αργότερα από τον ιό, το ανοσοποιητικό σύστημα είναι σε θέση να τον αναγνωρίσει. Έπειτα, είναι ήδη προετοιμασμένο να του επιτεθεί.

Εμβόλια που αγοράζει η ΕΕ

Τα εμβόλια που αγοράζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες.

Εμβόλια νουκλεϊκού οξέος (mRNA)

Ο εν λόγω τύπος εμβολίου περιέχει μέρος των «οδηγιών» από τον ιό που προκαλεί την COVID-19. Αυτό επιτρέπει στα ίδια τα κύτταρα του οργανισμού να παράγουν μια πρωτεΐνη που βρίσκεται μόνο στον συγκεκριμένο ιό.

Το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου αναγνωρίζει ότι η εν λόγω πρωτεΐνη δεν θα έπρεπε να βρίσκεται στον οργανισμό και ανταποκρίνεται με τη δημιουργία φυσικής άμυνας κατά της λοίμωξης από την COVID-19.

Εμβόλια βασισμένα σε πρωτεΐνη

Αυτός ο τύπος εμβολίου περιέχει τμήματα μιας πρωτεΐνης που βρίσκεται μόνο στον συγκεκριμένο ιό.

Τα τμήματα αυτά αρκούν ώστε το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου να αναγνωρίσει ότι η εν λόγω πρωτεΐνη δεν θα έπρεπε να βρίσκεται στον οργανισμό και να αντισταθεί με τη δημιουργία φυσικής άμυνας κατά της λοίμωξης από την COVID-19.

Εμβόλια ιικού φορέα

Ο εν λόγω τύπος εμβολίου χρησιμοποιεί έναν άλλον, αβλαβή ιό για τη μεταφορά «οδηγιών» από τον ιό που προκαλεί την COVID-19.

Αυτό επιτρέπει στα ίδια τα κύτταρα του οργανισμού να παράγουν την πρωτεΐνη που βρίσκεται μόνο στον ιό της COVID-19.

Το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου αναγνωρίζει ότι η εν λόγω πρωτεΐνη δεν θα έπρεπε να βρίσκεται στον οργανισμό και ανταποκρίνεται με τη δημιουργία φυσικής άμυνας κατά της λοίμωξης από την COVID-19.

Προσοχή στην  παραπληροφόρηση

Η ΕΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την παραπληροφόρηση που κυριαρχεί όσον αφορά τον κοροναϊό.

Τονίζει ότι είναι σημαντικό να λαμβάνονται επικαιροποιημένες πληροφορίες μόνο από έγκυρες πηγές.

Προτείνει να ακολουθούμε τις συμβουλές των υγειονομικών αρχών της χώρας μας, καθώς και τους σχετικούς ιστότοπους της ΕΕ και των διεθνών οργανισμών: ECDC και ΠΟΥ.

Η ΕΕ συνεργάζεται στενά με διαδικτυακές πλατφόρμες για να τις παροτρύνει να προωθούν έγκυρες πηγές, να υποβαθμίζουν κάθε περιεχόμενο που αποδεικνύεται ψευδές ή παραπλανητικό και να αποσύρουν παράνομο περιεχόμενο ή περιεχόμενο που θα μπορούσε να προκαλέσει σωματική βλάβη.

Η καταπολέμηση της εσφαλμένης πληροφόρησης και της παραπληροφόρησης για τον κοροναϊό σώζει ζωές, τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο