Σπριντ εν όψει τη Μ.Πέμπτης
Εβδομάδα των παθών για την ελληνική οικονομία άρχισε από τη Μεγάλη Δευτέρα με τον υπουργό οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να επιχειρεί να επιτύχει έναν συμβιβασμό με τα στελέχη του κουαρτέτου, τόσο για για το περιεχόμενο όσο και για τη νομική μορφή των μέτρων «υπό αίρεση» ύψους 3,6 δισ. ευρώ, τα οποίο απαίτησε το Eurogroup της Παρασκευής, στοιχιζόμενο πίσω από τη Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς νομισματικού ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στελέχη του ΔΝΤ εμμένουν στη «γραμμή Λαγκάρντ» που προβλέπει νομοθέτηση λεπτομερούς λίστας 4-5 βασικών μέτρων, στα οποία θα περιλαμβάνονται μειώσεις μισθών στο Δημόσιο και μειώσεις κύριων συντάξεων.
Στόχος των δύο πλευρών είναι να τα βρούν ως το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης ώστε να πραγματοποιηθεί κανονικά το προαναγγελθέν έκτακτο Eurogroup της Μεγάλης Πέμπτης, που θα μπορούσε να κινητοποιήσει τις διαδικασίες για την αναπροσαρμογή (reprofiling) του χρέους.
Παρά τις φήμες για το ενδεχόμενο ψήφισης του «μηχανισμού» των υπό αίρεση μέτρων (contingency measures) κυβερνητικές πηγές διευκρινίζουν ότι κανένα νομοσχέδιο δεν πρόκειται να τεθεί προς ψήφιση από τη Βουλή μέσα στην Μ. Εβδομάδα.
Το Μαξίμου εμφανίζεται αισιόδοξο ότι η συμφωνία θα κλείσει στο πλαίσιο που η κυβέρνηση πρότεινε για τα μέτρα 5,4 δισ. ευρώ.
Όσον αφορά στα προληπτικά μέτρα το Μαξίμου διευκρινίζει ότι η απόφαση του Eurogroup δεν αφορά τη νομοθέτηση μέτρων, αλλά έναν μηχανισμό εξισορρόπησης τυχών αποκλίσεων που θα θεσμοθετηθεί εκ των προτέρων, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας δημοσιεύματα και εκτιμήσεις σχετικά με το αποτέλεσμα του Eurogroup.
Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν μάλιστα πως ο κ. Ντάισελμπλουμ τηρεί ισορροπία ανάμεσα στο ενδεχόμενο να νομοθετηθούν άμεσα τα ενδεχόμενα μέτρα (όπως απαιτεί η Κριστίν Λαγκάρντ) και στο να υπάρξει αυτόματος μηχανισμός εξισορρόπησης αποκλίσεων.
Ενθαρρυντικές δε θεωρούνται οι διευκρινίσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι τα προληπτικά μέτρα δεν συνιστούν 4ο μνημόνιο.
«Κοιτώντας τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, οι Έλληνες βρίσκονται σε καλό δρόμο, είναι πολύ αποφασισμένοι. Θεωρώ ότι η δέσμη [μέτρων] που έχουμε κατά 95% δείχνει πολύ καλή. Πρόκειται, λοιπόν, για έναν τύπο επιπλέον πακέτου εξασφάλισης, και θεωρώ ότι πρέπει απλώς να εργαστούμε στο πώς αυτός ο μηχανισμός θα μοιάζει. Ασφαλώς, υπάρχουν νομικοί περιορισμοί. Δεν μπορούμε, δεν πρόκειται – και ούτε καν επιθυμούμε – να υπερβούμε νομικούς περιορισμούς που υπάρχουν στην Ελλάδα. Θα το σχεδιάσουμε κατά τρόπο ο οποίος προσφέρει αξιοπιστία, αυτοματισμό και αντικειμενικότητα, και χρειάζεται να είναι νομικά δυνατός, φυσικά» σημείωσε ο πρόεδρος του Eurogroup.
Newsroom ΔΟΛ