Home / Ειδήσεις / Δύσκολη η απόφαση Τσίπρα για το μέλλον του Γ.Μουζάλα

Δύσκολη η απόφαση Τσίπρα για το μέλλον του Γ.Μουζάλα

Κίνημα στήριξης στον ΣΥΡΙΖΑ

Αθήνα

Μεταξύ σφύρας και άκμονος βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εν όψει της απόφασης που προανήγγειλε ότι θα ανακοινώσει μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής αναφορικά με το μέλλον του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα.

Ενώ ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος ήταν κατηγορηματικός στην απαίτησή του να απομακρυνθεί ο κ. Μουζάλας, κίνημα υπέρ του αναπληρωτή υπουργού έχει «φουντώσει» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, που ζητά την παραμονή του στην κυβέρνηση εκτιμώντας ότι δεν συντρέχουν λόγοι για την απομάκρυνσή του.

Η δυσκολία στη λήψη απόφασης επιτείνεται από τις πληροφορίες που θέλουν τον Πάνο Καμμένο να θέτει τελεσίγραφο στον πρωθυπουργό για αποπομπή του κ. Μουζάλα το πρωί της Πέμπτης, ειδάλλως απειλεί ότι θα αποχωρήσει ο ίδιος.

Από την άλλη, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Βουλής, τη Δευτέρα ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής θα είναι παρών στην Ολομέλεια, για να απαντήσει στην ερώτηση 12 βουλευτών της ΝΔ με θέμα «Υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Δράσης για τη Μετανάστευση και έκθεση προόδου για την Ελλάδα».

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες που έγιναν γνωστές αργά το βράδυ της Πέμπτης, Τσίπρας και Καμμένος είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, κατά την οποία συμφώνησαν να συζητήσουν το θέμα Μουζάλα μετά την επιστροφή και των δύο από το εξωτερικό.

Το βράδυ της Τετάρτης, η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοίνωσή της, δηλώνει ότι αντίθετη σε κάθε προσπάθεια ή σκέψη για την απομάκρυνση του Γιάννη Μουζάλα.

Οι δηλώσεις υπέρ Μουζάλα

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, παρείχε στήριξη στον κ. Μουζάλα, λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις του προέδρου των ΑΝΕΛ και υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου έξω από το Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρόεδρος της Βουλής προέβλεψε μάλιστα ότι ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής θα παραμείνει στη θέση του.

«Κανείς δεν είναι υπό προθεσμία. Είτε υπουργός, είτε συνεργαζόμενος» ανέφερε ο κ. Βούτσης, κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ο Πάνος Καμμένος ζήτησε την απομάκρυνσή του κ. Μουζάλα. Προέβλεψε, μάλιστα, ότι ο κ. Μουζάλας δεν θα αποπεμφθεί αλλά θα δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις και θα λυθεί το ζήτημα. «Δεν θα έχουμε άλλου τύπου εξελίξεις», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι για τον ίδιο είναι επαρκείς οι εξηγήσεις που έχει ήδη δώσει ο κ. Μουζάλας περί γλωσσικής παραδρομής. «Κατ’ εμέ οι εξηγήσεις που δόθηκαν ήταν επαρκείς, αλλά ο καθένας που θέτει ένα θέμα ίσως να θέλει και περισσότερες», είπε ο κ. Βούτσης.

Ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης μιλώντας στην ΕΡΤ υπογράμμισε πως «για τον κύριο Μουζάλα υπάρχει μια γενική εκτίμηση και αναγνώριση για το έργο του και εντός και εκτός Ελλάδας. Είναι από τους πυλώνες προκειμένου η χώρα μας να ανταποκριθεί με όρους ανθρωπιστικούς και αποτελεσματικά στο μεγάλο πρόβλημα των προσφύγων. Από εκεί και πέρα ο ίδιος ανέφερε ότι είπε μια ατυχή λέξη, πράγματι, που ξεφεύγει από την επίσημη θέση της χώρας» απάντησε ο κ. Φίλης ερωτηθείς για το θέμα με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής. «Πιστεύω ότι το μείζον θέμα, και μάλιστα την παραμονή της Συνόδου Κορυφής, είναι η συνοχή -που είναι δεδομένη- του κυβερνητικού σχήματος να εκφράζεται και στα πρόσωπα και στην πολιτική», σημείωσε ο υπουργός Παιδείας.

Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου μιλώντας στο ραδιοσταθμό Βήμα FM είπε ότι όλοι πρέπει να σκεφτούν λίγο παραπάνω και υπογράμμισε τον ρόλο του κ. Μουζάλα στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. «Όλοι πρέπει να σκεφτούν λίγο παραπάνω… Κατανοώ εντελώς τον κ. Μουζάλα, ο οποίος βρίσκεται σε διεθνή fora από το πρωί μέχρι το βράδυ, όπου εκεί, όπως ξέρετε, η λέξη που ακούγεται για το κράτος αυτό είναι αυτή, και εκείνος απαντάει κανονικά με την ελληνική ορολογία… Μου φαίνεται πολύ ανθρώπινο να μπορεί ο κ. Μουζάλας να κάνει αυτό το λάθος, να του ξέφυγε, όχι γιατί το πίστευε, αλλά γιατί μέσα στη ρύμη του λόγου του -και έτσι όπως μιλάει ο καθείς- και προσπαθώντας να εστιάσει στα πολύ σημαντικά που συμβαίνουν, να μπορεί να κάνει και αυτό το λάθος», ανέφερε η κ. Φωτίου και εκτίμησε: «Από εκεί και ύστερα, πόσο να το τραβήξουμε αυτό το θέμα; Νομίζω ότι θα δοθούν όσες εξηγήσεις οφείλουν να δοθούν και θα τελειώσει το θέμα ανάμεσα σε ανθρώπους που συνεργάζονται και μάλιστα οι οποίοι, αυτήν τη στιγμή, τραβάνε ένα έργο τρομακτικό και οι δύο, ο ένας ως αρχηγός του στρατού, ο άλλος ως υπεύθυνος μεταναστευτικής πολιτικής. Φαντάζομαι ότι αυτά τα προβλήματα λύνονται».

Υπέρ του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής τάχθηκε η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, σε ανάρτηση στον λογαριασμό της στο twitter: «Το αίτημα για παραίτηση, παρά τη ‘συγγνώμη’, προκρίνει το κομματικό ακροατήριο, υπονομεύοντας τη χώρα ολόκληρη ενόψει της κρίσιμης συνόδου» σχολίασε η κ. Δούρου.

Με ανάρτησή του στο twitter και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος σχολίασε για τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής: «Κανείς δεν έχει κάνει περισσότερα από το Γιάννη Μουζάλα για την προστασία των προσφύγων, τα εθνικά συμφέροντα και την τιμή της Ευρώπης».

Για ψηφοθηρία, αντιπολιτευτική σκοπιμότητα και πατριδοκαπηλία έκανε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης σε συνέντευξή του στον Real Fm. «Ο κ. Μουζάλας δεν χρειάζεται να υποβάλλει την παραίτησή του. Είναι ένας από τους καλύτερους υπουργούς της κυβέρνησης σε ένα κρίσιμο πόστο, το προσφυγικό-μεταναστευτικό, και αυτήν την ώρα που κορυφώνεται μια μάχη για το προσφυγικό απαιτείται η μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση και συνοχή, όχι μόνο της κυβέρνησης, αλλά και ολόκληρης της χώρας, με βάση το κοινό ανακοινωθέν των πολιτικών αρχηγών. Είμαστε παραμονές της Συνόδου Κορυφής», ανέφερε ο κ. Παπαδημούλης και χαρακτήρισε υπερβολικό τον θόρυβο που προκλήθηκε για το θέμα, όταν μάλιστα ο κ. Μουζάλας ευθύτατα απολογήθηκε και ζήτησε συγγνώμη για το λεκτικό του ολίσθημα. «Η υπερβολή γύρω από αυτό το θέμα ‘μυρίζει’ ψηφοθηρία, αντιπολιτευτική σκοπιμότητα και για ορισμένους πατριδοκαπηλία. Ο κ. Μουζάλας είναι πολύ περισσότερο πατριώτης από αρκετούς από αυτούς και το αποδεικνύει καθημερινά», είπε ο κ. Παπαδημούλης.

Ήταν μια ατυχής στιγμή και τίποτα περισσότερο» δήλωσε στο «Πρακτορείο 104,9 FM», ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος, Τάσος Κουράκης, αναφερόμενος στον χαρακτηρισμό της ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία» από τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα. Ο κ. Κουράκης, αφού τόνισε ότι το ζήτημα με την ονομασία της ΠΓΔΜ δεν είναι ασήμαντο, εκτίμησε ότι δεν θα δοθεί περαιτέρω έκταση, καθώς -όπως είπε- αυτή τη στιγμή απασχολούν τη χώρα τόσα άλλα ανοιχτά θέματα.

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ

Με ανακοίνωσή της απόψε η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι «είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε προσπάθεια ή σκέψη για απομάκρυνση του συντρόφου Μουζάλα». «Η προσφορά του και η δράση του στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης υπήρξε όχι μόνο υποδειγματική αλλά πολύ περισσότερο βαθιά ανθρωπιστική τη στιγμή που η Ευρώπη υψώνει τείχη και βυθίζεται στο σκοτάδι. Ο Γιάννης Μουζάλας, πρέπει να συνεχίσει από τη θέση του υπουργού να δίνει τη μάχη για το αυτονόητο. Κανένας άνθρωπος εγκλωβισμένος στη δίνη του πολέμου. Ανοιχτά σύνορα – ασφαλής διάδρομος για όλους», αναφέρει η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιμέλεια: Νένα Σώκου

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

About Kostas Athanasoulis