Home / Ειδήσεις / Δύο ημέρες με ποδόσφαιρο, μουσική και αλληλεγγύη από τη «Σχεδία»

Δύο ημέρες με ποδόσφαιρο, μουσική και αλληλεγγύη από τη «Σχεδία»

Σε Σύνταγμα και Τεχνόπολη

Αθήνα
Τουρνουά ποδοσφαίρου διοργανώνει σήμερα, Σάββατο, το περιοδικό δρόμου «Σχεδία» στην πλατεία Συντάγματος και τη Δευτέρα ετοιμάζει συναυλία στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, στο Γκάζι.

Τουρνουά ποδοσφαίρου

Στο τουρνουά, όπου οικοδέσποινα είναι η Εθνική Αστέγων, θα πάρουν μέρος παιδιά που συμμετέχουν στις προπονήσεις της Εθνικής Αστέγων, ομάδες προσφύγων από τον Ελαιώνα, ομάδες από άλλες δομές αλληλεγγύης της χώρας, επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, δημοσιογράφοι και ποδοσφαιρικά σχήματα που θα συσταθούν επί τόπου από τον κόσμο που θα παρευρεθεί, εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Χρήστος Αλεφάντης από τη «Σχεδία».

Αφορμή για την ποδοσφαιρική γιορτή αποτελεί η συμμετοχή της Εθνικής Αστέγων στο 14ο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων, που θα φιλοξενηθεί, από τις 9 έως τις 16 Ιουλίου, με τη συμμετοχή 64 ομάδων από 52 χώρες, στη Γλασκώβη.

Πέρυσι, στο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων του Άμστερνταμ, η ελληνική ομάδα απέσπασε δύο διακρίσεις, όπως αναφέρει ο κ. Αλεφάντης. Την πρώτη θέση στην κατηγορία περιοδικών δρόμου και το Κύπελλο «Fair Play» («Ευ αγωνίζεσθαι»), και έγινε η μόνη ομάδα-χώρα στην ιστορία του θεσμού που έχει κατακτήσει δύο φορές το Κύπελλο, το 2007 και το 2015.

Έως τώρα οι ομάδες ήταν ανδρικές-μεικτές, ενώ φέτος, για πρώτη φορά, θα διεξαχθεί γυναικείο και ανδρικό Κύπελλο. Η ελληνική ομάδα, μαζί με την ουκρανική, ήταν οι μόνες στο Άμστερνταμ, στις οποίες έπαιζαν και γυναίκες.

Επιπλέον, η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομάδα Αστέγων χαρακτηρίστηκε ως «Σύμβολο Ελπίδας» («Symbol of Hope») σε ντοκιμαντέρ που της αφιέρωσε η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (FIFA), ενώ, το 2014, η FIFA, μέσω του διαγωνισμού «The Power of Football», τη συμπεριέλαβε στις τρεις κορυφαίες κοινωνικές πρωτοβουλίες που πλανήτη, για τους τρόπους με τους οποίους αξιοποιεί το ποδόσφαιρο ως κοινωνικό εργαλείο.

«Το ποδόσφαιρο, ως ομαδικό άθλημα, έχει τα στοιχεία της συνεργασίας, της υποστήριξης, των ισότιμων μελών. Το τουρνουά, εκτός από ευκαιρία για παιχνίδι στο “γήπεδο του Συντάγματος” αποτελεί και μία κοινωνική διαδικασία, όπου όλοι οι άνθρωποι, άστεγοι ή μη, πρόσφυγες και ντόπιοι, επαγγελματίες και ερασιτέχνες, περαστικοί και υποστηρικτές έρχονται κοντά και “τα τείχη πέφτουν”», περιγράφει ο κ. Αλεφάντης.

Συναυλία στο Γκάζι

Batala, Joey, Encardia, Σπύρος Γραμμένος, Πάνος Μουζουράκης, Μαριέττα Φαφούτη, Υπόγεια Ρεύματα και Κώστας Παρίσης, Gadjo Dilo, Χειμερινοί Κολυμβητές, είναι το «λάιν απ» των καλλιτεχνών που θα συμμετάσχουν στη συναυλία της «Σχεδίας», στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο από το 2013, όταν εκδόθηκε το πρώτο τεύχος του περιοδικού στην Ελλάδα.

«Καλλιτέχνες και κοινό την έχουν “αγκαλιάσει” όλα αυτά τα χρόνια. Οι μουσικοί παίρνουν μέρος αφιλοκερδώς, κάποιοι για δεύτερη, τρίτη ή τέταρτη χρονιά, ενώ η συναυλία πάντα έχει πολύ κόσμο», σημειώνει ο κ. Αλεφάντης.

Η τιμή του εισιτηρίου είναι έξι ευρώ και όποια έσοδα προκύψουν θα αξιοποιηθούν για την ενίσχυση της «Σχεδίας», όπως να καλυφθεί η δαπάνη εκτύπωσης του διπλού καλοκαιρινού τεύχους (Ιούλιος-Αύγουστος 2016).

Οι πόρτες της Τεχνόπολης θα ανοίξουν στις 18:00 και η συναυλία θα ξεκινήσει στις 19:00

Όπως και με το τουρνουά ποδοσφαίρου, «η συναυλία έχει ως στόχο να έρθει ο κόσμος πιο κοντά, βάζοντας ένα λιθαράκι ενάντια στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό» εξηγεί ο κ. Αλεφάντης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το περιοδικό δρόμου «Σχεδία», που έχει ποιοτική και πολυθεματική ύλη, πωλείται από 200 ανθρώπους, οι οποίοι, είτε μένουν σε ξενώνες αστέγων, είτε στον δρόμο, είτε φιλοξενούνται σε συγγενείς και φίλους, έχουν απλήρωτο νοίκι και ζουν με τον τρόμο της έξωσης ή μένουν σε δικό τους σπίτι αλλά δεν έχουν τίποτα άλλο, για παράδειγμα έχει κοπεί το ρεύμα και είναι μακροχρόνια άνεργοι.

Είναι από 20 έως 80 ετών, εκ των οποίων 30% γυναίκες. Από τα τρία ευρώ της τιμής του περιοδικού, το 1,5 πηγαίνει στον πωλητή, και έτσι σιγά-σιγά οι άνθρωποι καλύπτουν κάποιες βασικές τους ανάγκες. «Εξίσου σημαντικό, όμως, είναι το γεγονός, πως τα άτομα αυτά, βγαίνουν από την αφάνεια, δίνουν το “παρών”, μιλούν με κόσμο, μπαίνουν στη διαδικασία της κοινωνικής ένταξης.

Και κερδίζουν τα προς το ζειν όχι με φιλανθρωπία, αλλά με τη δουλειά τους κάθε μέρα σε σταθμούς μετρό και σε κεντρικά σημεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Είκοσι πέντε με τριάντα χιλιάδες τεύχη υπολογίζονται ότι πωλούνται το μήνα. Ήδη μέσα από τη “Σχεδία” και το μικρό εισόδημα που τους δίνει, ως τώρα 30 άτομα ξαναξεκίνησαν τη ζωή τους με καλύτερους όρους» καταλήγει ο κ. Αλεφάντης.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

About Kostas Athanasoulis