Πολλά και δυσεπίλυτα είναι τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η σφοδρή κακοκαιρία που πλήττει για δεύτερο 24ωρο την Αττική, με ολόκληρους δήμους να έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό και νερό για πολλές ώρες. Παράλληλα, σοβαρά προβλήματα καταγράφονται σε αρκετές περιοχές της χώρας. Τρεις άνθρωποι έχασαν χθες τη ζωή τους εξαιτίας της κακοκαιρίας, δύο στην Εύβοια και ένας στην Κρήτη. Ενας 80χρονος βρέθηκε νεκρός στο σπίτι σε απομακρυσμένο χωριό της Εύβοιας από συνεργεία τα οποία δυσκολεύτηκαν πολύ να φτάσουν στο σημείο. Λίγες ώρες αργότερα, ένας ακόμα ηλικιωμένος, ο οποίος χρειαζόταν μηχανική υποστήριξη, πέθανε όταν έγινε διακοπή ρεύματος. Επίσης, ένας κτηνοτρόφος στο οροπέδιο Λασιθίου έχασε τη ζωή του όταν εγκλωβίστηκε στο ποιμνιοστάσιό του λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης.
Σε ολόκληρη την Αττική, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, έχουν συμβεί πάνω από 600 περιστατικά πτώσης δέντρων και κλαδιών εξαιτίας της μεγάλης ποσότητας χιονιού. Νωρίς χθες το πρωί, η Πυροσβεστική ήδη είχε δεχτεί περισσότερες από 300 κλήσεις για παροχή βοήθειας και απεγκλωβισμούς. Παράλληλα, τα τηλέφωνα στους δήμους «έχουν σπάσει» από πολίτες που ζητούν βοήθεια, ωστόσο, όπως τονίζουν οι αιρετοί, «κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, δεδομένου ότι η κατάσταση είναι ακραία και επίσης πολλοί από τους εργαζομένους δεν ήρθαν για δουλειά λόγω κακοκαιρίας».
Εξαιτίας των πτώσεων δέντρων χθες όλη την ημέρα διακοπτόταν η κυκλοφορία σε πολλούς δρόμους, ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες το μεσημέρι ένα μεγάλο δέντρο κατέρρευσε στη λεωφόρο Βασ. Σοφίας, με αποτέλεσμα να παραμείνει κλειστή για αρκετό χρονικό διάστημα. Παράλληλα, οι πτώσεις πάνω σε καλώδια της ΔΕΗ ευθύνονται σε πολλές περιπτώσεις για τις διακοπές ρεύματος που διήρκεσαν πολλές ώρες. Από την πλευρά της Περιφέρειας Αττικής αναφερόταν χθες ότι «γίνεται πολύ μεγάλη προσπάθεια να παραμείνουν οι κεντρικοί οδικοί άξονες στην πόλη ανοιχτοί, ωστόσο οι πάροδοι που οδηγούν στις κεντρικές οδούς εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των δήμων». Περισσότερες καθυστερήσεις στους καθαρισμούς προκάλεσε το γεγονός ότι όταν κλαδιά ή δέντρα ακουμπούν σε κολόνες παροχής ρεύματος, πρέπει η μετακίνηση να πραγματοποιηθεί από συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ και όχι από υπαλλήλους των δήμων ή εθελοντές, σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή υπ. Εσωτερικών Στ. Πέτσα.
Ο Δήμος Διονύσου, ο οποίος δεν είχε ούτε ηλεκτρικό αλλά ούτε και νερό από προχθές, αναμενόταν χθες να κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Περισσότερο από το 1/3 του Δήμου Αγίας Παρασκευής βρέθηκε χθες από το πρωί μέχρι τουλάχιστον το απόγευμα χωρίς ηλεκτρικό. «Ο δήμος μας έχει 260 χιλιόμετρα πεζοδρόμια και πλατείες και τρεις αρμόδιους υπαλλήλους εκ των οποίων οι δύο σήμερα δεν μπορούσαν να έρθουν», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Β. Ζορμπάς. «Eχουν πέσει πολλά δέντρα, για πολλά από τα οποία η ευθύνη ανήκει στους ιδιώτες και όχι στον δήμο γιατί είναι μέσα σε οικόπεδα», προσθέτει. Παράλληλα, και το νερό έχει κοπεί σε περιοχές του δήμου, όπου μάλιστα βρίσκονται γηροκομεία στα οποία μεταφέρθηκαν μπουκάλια. Οι υπηρεσίες του Δήμου Αμαρουσίου κάνουν μεγάλη προσπάθεια να μείνουν ανοιχτές οι οδικές αρτηρίες, δεδομένου ότι στην περιοχή υπάρχουν πολλά νοσοκομεία. «Τουλάχιστον 25 δέντρα χρειάστηκε να μετακινήσουμε έως το μεσημέρι», αναφέρει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Θ. Αμπατζόγλου. Ο αντιδήμαρχος καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων, Ν. Αβραμίδης, ανέφερε ότι τη νύχτα θα γινόταν προσπάθεια να καθαριστούν από το χιόνι δρόμοι σε γειτονιές της πόλης με μικρά οχήματα που αναμένονταν από περιφερειακούς δήμους, όπως η Λαμία.
Κακοκαιρία
Μήδεια
Αττική