Η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει να κινείται σε θετικό έδαφος στη διάρκεια του τρέχοντος έτους παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία, όμως κάποιες χώρες με ήδη εξασθενημένες οικονομίες ενδεχομένως να διολισθήσουν σε ύφεση, προειδοποίησε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.
Μιλώντας σε forum του περιοδικού Foreign Policy, η Γκεοργκίεβα είπε ότι το Ταμείο θα αναθεωρήσει επί τα χείρω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία όταν θα δημοσιεύσει τις νέες εκτιμήσεις τον Απρίλιο. Το ΔΝΤ προέβλεψε τον Ιανουάριο ρυθμό ανάπτυξης 4,4% για φέτος, χαμηλότερα κατά μισή ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με τις προβλέψεις του περυσινού Οκτωβρίου, εξαιτίας των συνεχιζόμενων προβλημάτων στην αλυσίδα τροφοδοσίας.
Ωστόσο, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι η κρίση από τις υψηλότερες τιμές ενέργειας και τροφίμων μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι συνεπακόλουθες κυρώσεις κατά της Μόσχας θα πλήξει σκληρά πολλές αναπτυσσόμενες χώρες. Σε αυτό θα οδηγήσουν και οι πιο αυστηρές χρηματοοικονομικές συνθήκες, καθώς οι ανεπτυγμένες χώρες προχωρούν σε επιτοκιακές αυξήσεις.
«Αυτό που επιδιώκαμε είναι να ανεβάσουμε τους ρυθμούς της ανάπτυξης και να περιορίσουμε τον πληθωρισμό. Αντ΄αυτού, έχουμε ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα. Η ανάπτυξη επιβραδύνεται και ο πληθωρισμός αυξάνεται», υπογράμμισε.
Το ΔΝΤ αναμένεται να αναθεωρήσει τις προβλέψεις του στη διάρκεια της εαρινής συνόδου στις 18 έως 24 Απριλίου μαζί με την Παγκόσμια Τράπεζα.
Τόσο η Γκεοργκίεβα όσο και η πρώτη αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Γκίτα Γκόπιναθ, ανέφεραν ότι η διακοπή των εξαγωγών σιτηρών από Ουκρανία και Ρωσία σημαίνει υψηλότερο πληθωρισμό στα τρόφιμα και πείνα, ειδικά στην Αφρική. Αυτό μπορεί να οδηγήσει, σύμφωνα με την Γκόπιναθ, σε νέες κοινωνικές εντάσεις σε Αφρική, Μέση Ανατολή και περιοχές της Ασίας.
«Όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος, τόσο περισσότερο μεγαλώνει το πρόβλημα», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι το ΔΝΤ παραμένει σε ετοιμότητα να βοηθήσει τις χώρες στις εισαγωγές προμηθειών σε τρόφιμα.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
Διαβάστε επίσης:
Χοακίν Αλμούνια: Δημοσιονομική χαλάρωση και μετά το 2023
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News