Για το μεγάλο μέρος της παγκόσμιας οικονομίας, το 2023 θα είναι μια δύσκολη χρονιά καθώς οι κύριες κινητήριες δυνάμεις της παγκόσμιας ανάπτυξης -οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και η Κίνα- αντιμετωπίζουν εξασθένηση της δραστηριότητας, δήλωσε σήμερα η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.
Η νέα χρονιά θα είναι «πιο σκληρή από τη χρονιά που αφήνουμε πίσω», είπε η Γκεοργκίεβα στην ειδησεογραφική εκπομπή του αμερικανικού ειδησεογραφικού δικτύου «Face the Nation».
«Γιατί; Επειδή οι τρεις κύριες οικονομίες -οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η Κίνα- επιβραδύνουν όλες ταυτόχρονα», τόνισε.
Τον Οκτώβριο, το ΔΝΤ μείωσε τις προοπτικές του για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το 2023, αντανακλώντας τη συνεχιζόμενη επιβάρυνση από τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς και τις πληθωριστικές πιέσεις και τα υψηλά επιτόκια που σχεδιάζουν κεντρικές τράπεζες όπως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ με στόχο να περιορίσουν αυτές τις πιέσεις στις τιμές.
Η Κίνα κατάργησε την πολιτική της για μηδενική covid και ξεκίνησε μια, μάλλον χαοτική, επαναλειτουργία της οικονομίας της, αν και οι καταναλωτές εκεί παραμένουν επιφυλακτικοί, καθώς τα κρούσματα του κοροναϊού αυξάνονται κατακόρυφα. Στα πρώτα δημόσια σχόλιά του μετά την αλλαγή της πολιτικής, ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κάλεσε το Σάββατο στην πρωτοχρονιάτικη ομιλία του για περισσότερη προσπάθεια και ενότητα καθώς η Κίνα εισέρχεται σε μια νέα φάση.
«Για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια, η ανάπτυξη της Κίνας το 2022 είναι πιθανό να είναι στο επίπεδο ή κάτω από την παγκόσμια ανάπτυξη», δήλωσε η Γκεοργκίεβα.
Επιπλέον, ένα νέο κύμα της πανδημίας εκεί τους επόμενους μήνες είναι πιθανό να πλήξει περαιτέρω την οικονομία της φέτος και να παρασύρει τόσο την περιφερειακή όσο και την παγκόσμια ανάπτυξη, δήλωσε η Γκεοργκίεβα.
«Για τους επόμενους δύο μήνες, θα είναι δύσκολα για την Κίνα και ο αντίκτυπος στην κινεζική ανάπτυξη θα είναι αρνητικός, ο αντίκτυπος στην περιοχή θα είναι αρνητικός, ο αντίκτυπος στην παγκόσμια ανάπτυξη θα είναι αρνητικός», είπε.
Στις προβλέψεις του Οκτωβρίου, το ΔΝΤ προσδιόρισε την ανάπτυξη του κινεζικού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος πέρυσι στο 3,2% -στο ίδιο επίπεδο με τις παγκόσμιες προοπτικές του Ταμείου για το 2022. Τότε, έβλεπε επίσης την ετήσια ανάπτυξη στην Κίνα να επιταχύνεται το 2023 στο 4,4%, ενώ η παγκόσμια δραστηριότητα επιβραδύνεται περαιτέρω.
Τα σχόλιά της, ωστόσο, υποδηλώνουν ότι μια νέα μείωση, τόσο των προοπτικών ανάπτυξης της Κίνας, όσο και των παγκόσμιων προοπτικών μπορεί να κάνει την εμφάνισή της αργότερα αυτό το μήνα, όταν το ΔΝΤ θα παρουσιάσει τις επικαιροποιημένες προβλέψεις κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.
Η οικονομία των ΗΠΑ πιο ανθεκτική
Εν τω μεταξύ, δήλωσε η Γκεοργκίεβα, η αμερικανική οικονομία διατηρεί αποστάσεις ασφαλείας και μπορεί να αποφύγει την απόλυτη συρρίκνωση που είναι πιθανό να πλήξει έως και το ένα τρίτο των παγκόσμιων οικονομιών.
Οι «ΗΠΑ είναι οι πιο ανθεκτικές», είπε, και «μπορεί να αποφύγουν την ύφεση. Βλέπουμε ότι η αγορά εργασίας παραμένει αρκετά ισχυρή».
Αλλά το γεγονός αυτό από μόνο του αποτελεί κίνδυνο, διότι μπορεί να εμποδίσει την πρόοδο που πρέπει να σημειώσει η Fed για να επαναφέρει τον πληθωρισμό των ΗΠΑ στο επίπεδο-στόχο της από τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών που έφτασαν πέρυσι. Ο πληθωρισμός έδειξε σημάδια ότι είχε φτάσει στα υψηλά του καθώς τελείωνε το 2022, αλλά σύμφωνα με το προτεινόμενο όριο της Fed, παραμένει σχεδόν τριπλάσιος από τον στόχο του 2%.
«Αυτό είναι… μια μικτή ευλογία, διότι αν η αγορά εργασίας είναι πολύ ισχυρή, η Fed μπορεί να χρειαστεί να διατηρήσει τα επιτόκια πιο σφιχτά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να μειώσει τον πληθωρισμό», δήλωσε η Georgieva.
Πέρυσι, στην πιο επιθετική σύσφιξη της πολιτικής από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, η Fed αύξησε το επιτόκιο αναφοράς της από σχεδόν μηδενικό τον Μάρτιο στο σημερινό εύρος 4,25% έως 4,50% και οι αξιωματούχοι της Fed τον περασμένο μήνα προέβλεψαν ότι θα ξεπεράσει το όριο του 5% το 2023, ένα επίπεδο που δεν έχει παρατηρηθεί από το 2007.
Πράγματι, η αμερικανική αγορά εργασίας θα αποτελέσει κεντρικό σημείο εστίασης για τους αξιωματούχους της Fed, οι οποίοι θα ήθελαν να δουν τη ζήτηση για εργασία να χαλαρώνει, ώστε να συμβάλει στην υποβάθμιση των πιέσεων στις τιμές. Η πρώτη εβδομάδα του νέου έτους επιφυλάσσει μια σειρά από βασικά στοιχεία στο μέτωπο της απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένης της μηνιαίας έκθεσης της Παρασκευής για τις μη αγροτικές μισθοδοσίες, η οποία αναμένεται να δείξει ότι η αμερικανική οικονομία έκοψε άλλες 200.000 θέσεις εργασίας τον Δεκέμβριο και ότι το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε στο 3,7% -κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του 1960.
moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News