Home / BUSINESS & FINANCE / ΔΝΤ: «Αντέχει» σε νέα σοκ το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα

ΔΝΤ: «Αντέχει» σε νέα σοκ το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα

Εξαιρετικά ανθεκτικό σε νέα χτυπήματα, ακόμη και σε μεγάλα σοκ όπως αυτό που ενδέχεται να προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία παραμένει το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα, σύμφωνα με σχετική ανάλυση του ΔΝΤ.
Η ανάλυση καταδεικνύει ότι στον απόηχο της κρίσης του 2008 οι τράπεζες σε ανεπτυγμένες και αναδυόμενες οικονομίες ενίσχυσαν σημαντικά τα κεφαλαιακά τους αποθέματα, σε βαθμό που ήταν σε θέση να απορροφήσουν τα πλήγματα της πανδημίας. Τώρα, με τον κίνδυνο του στασιμοπληθωρισμού και άλλες αβεβαιότητες να ελλοχεύουν λόγω του πολέμου, το ΔΝΤ ακόμη και στο πιο απαισιόδοξο σενάριο εκτιμά πως οι τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών, μπορούν να αντεπεξέλθουν σε μεγάλα σοκ.

Η ανάλυση, που βασίζεται σε έκθεση του ΔΝΤ με παγκόσμιο stress test, καλύπτει τις μεγαλύτερες τράπεζες από 24 ανεπτυγμένες οικονομίες, μεταξύ αυτών η Ελλάδα, και 5 αναπτυσσόμενες οικονομίες. Συμπεριλαμβάνονται η Αυστρία, το Βέλγιο, η Δανία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Ισπανία, η Βρετανία και άλλες χώρες από Ευρώπη, Ασία, Αφρική και το δυτικό ημισφαίριο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το βασικό σενάριο που προεξοφλει το ΔΝΤ (σχηματίστηκε όμως πριν την έναρξη του πολέμου) αναμένεται διεθνής ανάκαμψη σε όλες τις περιοχές του πλανήτη, αλλά και κατά μήκος των εισοδηματικών στρωμάτων. Ο ρυθμός ανάπτυξης διαφέρει βέβαια για κάθε περιοχή, ανάλογα με την ταχύτητα διοχέτευσης των εμβολίων, το εύρος των μέτρων στήριξης και δομικούς παράγοντες, όπως η συνεισφορά του τουρισμoύ στο εθνικό ΑΕΠ.

Με βάση αυτό το σενάριο, συνολικά οι τράπεζες παραμένουν ανθεκτικές στα σοκ, με ανοδικές τάσεις στον δείκτη κεφαλαίου κοινωνικών μετοχών (CET1), που θα ανέλθει σε 17,2% το 2024 από 3,2% στο τέλος του 2021. Ουσιαστικά τα επίπεδα των τραπεζικών κεφαλαίων ξεπερνούν κατά πολύ τις ελάχιστες απαιτήσεις βάσει του σεναρίου
Αντιθέτως, στο απαισιόδοξο σενάριο που θέτει το ΔΝΤ, το παγκόσμιο ΑΕΠ είναι περίπου 5 μονάδες βάσεις χαμηλότερα για το 2022 και -2,5 μ.β. για το 2023. Πολύ μεγαλύτερο πλήγμα αναμένεται για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, με εμφανές αποτύπωμα στην αγορά εργασίας, στα χρηματιστήρια, αλλά και τα spreads. Συνολικά, ενδέχεται να υπάρξει ανατίμηση των περιουσιακών στοιχείων, ιδίως αυτών που ενέχουν ρίσκο, προκαλώντας διακυμάσεις και σημαντικές απώλειες σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πέραν των τραπεζών. Με την αύξηση του δανεισμού, οι ευάλωτοι δανειολήπτες εκτίθενται σε μεγαλύτερους κινδύνους.
Στο σενάριο αυτό ο δείκτης CET1 για τις εξεταζόμενες οικονομίες υποχωρεί σε ήπιο βαθμό το πρώτο έτος, -1,4 μ.β. σε σχέση με τα επίπεδα του 2021 και 2,7 μ.β. σε σχέση με το βασικό σενάριο.
Ακόμη όμως και στην περίπτωση σημαντικής κεφαλαιακής συρρίκνωσης και μικρότερης ανθεκτικότητας στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, οι κίνδυνοι παραμένουν υπό έλεγχο. Σύμφωνα με το ΔΝΤ πάντοτε, αυτό οφείλεται στα κεφαλαιακά μαξιλάρια που έχουν χτίσει οι τράπεζες παγκοσμίως μετά την κρίση του 2008, με τα οποία και αντιμετώπισαν την κρίση της πανδημίας.

Παρότι το ΔΝΤ διαβεβαιώνει ότι το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε αρκετά ισχυρή θέση ώστε να αντιμετωπίσει μεγάλα σοκ, προειδοποιεί ιδίως τις αναπτυσσόμενες οικονομίες ότι είναι εκτεθειμένες σε αυξημένους κινδύνους. Συνεπώς, συστήνει έντονα την προετοιμασία εναλλακτικών σχεδίων για την περίπτωση νέων χτυπημάτων, αλλά και καλή εποπτεία από τους αρμόδιους εθνικούς φορείς.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών – Πρόεδροι τραπεζών: Τα «κόκκινα» δάνεια φρενάρουν τις επενδύσεις
Τρ. Πειραιώς: Δάνεια 27 δισ. ευρώ και διπλάσια κέρδη έως το 2025 προβλέπει το business plan
TLTRO III: Τέλος στη χρηματοδότηση τραπεζών με αρνητικά επιτόκια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview