Έχει κατήφορο ακόμη
Σε έκθεσή της που έδωσε στη δημοσιότητα την Τρίτη, η υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ λειτουργούσα ΔΥΕ σημειώνει ότι η πετρελαϊκή προσφορά συγκριτικά με τη ζήτηση στις αρχές του 2016 καταγράφεται μεγαλύτερη από την αναμενόμενη.
Ως εκ τούτου η Υπηρεσία εκτιμά ότι τα πετρελαϊκά αποθέματα θα αυξάνονται κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως το πρώτο τρίμηνο του έτους και κατά 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως το επόμενο τρίμηνο.
Ταυτόχρονα, η αύξηση της ζήτησης θα μειωθεί στα 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως κατά μέσον όρο το τρέχον έτος, από 1,6 εκατ. βαρέλια που ήταν το 2015, εκτιμά η ΔΥΕ. Κι αυτό «εξαιτίας της σημαντικής επιβράδυνσης των ρυθμών ανάπτυξης που αναμένονται στην Ευρώπη, στην Κίνα και στις ΗΠΑ», όπως υπογραμμίζεται στην έκθεση.
Τον Ιανουάριο η τιμή του Brent είχε υποχωρήσει στα 27,67 δολάρια το βαρέλι, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 χρόνων. Στη συνέχεια, ωστόσο, ανέκαμψε στα 33,23 δολάρια το βαρέλι.
Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι η εδρεύουσα στο Παρίσι ΔΥΕ αμφισβητεί ότι ο OPEC βρίσκεται πράγματι σε διαπραγματεύσεις με πετρελαιοπαραγωγούς χώρες μη μέλη του Οργανισμού για συντονισμένη δράση με στόχο τη μείωση της πετρελαϊκής προσφοράς.
Επίσης απορρίπτει τις φημολογίες ότι οι χώρες του OPEC πρόκειται να συμφωνήσουν για να περιορίσουν την παραγωγή τους εντός του τρέχοντος έτους. Υπενθυμίζει, μάλιστα, η Υπηρεσία ότι τον Ιανουάριο το Ιράκ αύξησε την παραγωγή του σε νέα επίπεδα-ρεκόρ.
Η ΔΥΕ σημειώνει, τέλος, την επιστροφή του Ιράν στην διεθνή πετρελαϊκή αγορά. «Τα ανεπίσημα στοιχεία δείχνουν ότι το Ιράν έχει ήδη αυξήσει την παραγωγή και τις εξαγωγές του», υπογραμμίζεται στην έκθεση.
Ανάλογη έκθεση για τις εξελίξεις στην παγκόσμια πετρελαϊκή αγορά αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα αύριο, Τετάρτη, ο OPEC.
Αλέξανδρος Καψύλης
Newsroom ΔΟΛ