Η Γερμανία και άλλες πέντε χώρες δημοσιοποίησαν την Παρασκευή τις ανησυχίες τους αναφορικά με τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να καταβάλουν οι μεγάλες τεχνολογικές επιχειρήσεις μέρος του κόστους του ευρωπαϊκού τηλεπικοινωνιακού δικτύου.
Η Deutsche Telekom, η Orange, η Telefonica, η Telecom Italia κάνουν λόγο για συνεισφορά δίκαιου μεριδίου, ιδίως καθώς οι έξι μεγαλύτεροι πάροχοι περιεχομένου αντιπροσωπεύουν λίγο περισσότερο από το ήμισυ της διαδικτυακής κίνησης δεδομένων.
Η Google της Alphabet Inc, η Netflix Inc, η Meta, η Amazon.com Inc και άλλοι τεχνολογικοί κολοσσοί, το χαρακτήρισαν ως φόρο κίνησης στο διαδίκτυο και ως προσπάθεια να οικειοποιηθούν χρήματα από έναν κλάδο για να στηρίξουν την παλιά φρουρά.
Ο επικεφαλής της βιομηχανίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τιερί Μπρετόν δήλωσε ότι θα ξεκινήσει διαβούλευση στις αρχές του 2023 προτού προτείνει νομοθεσία.
«Εμείς ως κράτη μέλη θεωρούσαμε πάντοτε ότι μια ανοικτή και διαφανής συζήτηση επί της ουσίας για το θέμα του “δίκαιου μεριδίου” έχει μεγάλη σημασία», έγραψαν η Αυστρία, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Ιρλανδία, οι Κάτω Χώρες και η Γερμανία, η κορυφαία οικονομία της Ευρώπης, σε κοινή επιστολή προς την Επιτροπή.
«Ωστόσο, παροτρύνουμε την Επιτροπή να δημιουργήσει περαιτέρω διαφάνεια σχετικά με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, τις αναλύσεις και τα βήματά της για το θέμα αυτό», ανέφεραν.
Οι χώρες δήλωσαν επίσης ότι το θέμα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί χωριστά και να μην συγχέεται με ένα άλλο κομμάτι της νομοθεσίας που είναι γνωστό ως Οδηγία για τη μείωση του κόστους της ευρυζωνικότητας (BCRD), η οποία, όπως είπαν, ασχολείται με διαφορετικά ζητήματα. Η BCRD αποσκοπεί στον καθορισμό μέτρων για τη μείωση του κόστους ανάπτυξης δικτύων υψηλών ταχυτήτων.
Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News