Η προστασία των αρχαιοτήτων που υφίστανται ή ενδεχομένως να αποκαλυφθούν, στην περιοχή του Ελληνικού, διασφαλίζεται με Μνημόνιο Συνεργασίας, το οποίο παρέδωσε σήμερα η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Lamda Development, Οδυσσέα Αθανασίου. Αντικείμενο του Μνημονίου είναι η παρακολούθηση των εργασιών και η συστηματοποίηση, διευκόλυνση και επιτάχυνση της διεξαγωγής των αρχαιολογικών ερευνών και εργασιών προστασίας των μνημείων, κατά τη φάση εφαρμογής του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά.
Όπως δήλωσε η Υπουργός, «η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Lamda Development, αποδεικνύει τη στενή συνεργασία, η οποία υπήρξε από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι σήμερα με την εταιρεία και τις Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, προκειμένου να διασφαλιστεί απολύτως το πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής του Ελληνικού, αλλά και η απρόσκοπτη εκτέλεση του μεγάλου επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας. Έχω πει από την πρώτη στιγμή, ότι η πολιτιστική κληρονομιά προσδίδει προστιθέμενη αξία σε όποια περιοχή και σε όποιο μεγάλο επενδυτικό σχέδιο έχει την τύχη να συνδυάζεται μαζί της. Η πολιτιστική κληρονομιά, σε καμία περίπτωση, δεν αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την εκτέλεση του οποιουδήποτε μεγάλου και σημαντικού δημοσίου ή ιδιωτικού έργου. Από την άλλη πλευρά, η πολιτιστική κληρονομιά δεν είναι δυνατόν να εργαλειοποιείται, προκειμένου να εξυπηρετεί συγκεκριμένες σκοπιμότητες. Το Ελληνικό είναι μία εμβληματική επένδυση, η οποία απασχόλησε και απασχολεί συστηματικά την παρούσα κυβέρνηση. Η συνεργασία των Υπηρεσιών του Υπουργείου με την εταιρεία είναι σε εξαιρετικό επίπεδο, εξασφαλίζοντας και την ποιότητα των αρχαιολογικών ερευνών και εργασιών, όπου χρειαστούν, αλλά και την ποιότητα του πολιτιστικού περιβάλλοντος, εντός του οποίου αναπτύσσεται η επένδυση. Για άλλη μια φορά, θα ήθελα να ευχαριστήσω τις Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, του Κεντρικού Συμβουλίου Νεότερων Μνημείων και τον Γ.Γ. Πολιτισμού Γιώργο Διδασκάλου, καθώς η μέριμνα για την προώθηση του έργου ήταν από τα πρώτα πράγματα που απασχόλησαν το ΚΑΣ και το ΚΣΝΜ αμέσως μετά τις εκλογές του 2019».
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου δήλωσε: «Θα ήθελα να απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Υπουργό κ. Λίνα Μενδώνη, στον Γενικό Γραμματέα κ. Γιώργο Διδασκάλου και στα στελέχη του υπουργείου για τη συντονισμένη δουλειά και την εξαιρετική συνεργασία. Η υπογραφή του σημερινού Μνημονίου είναι κομβικής σημασίας και δεν αποτυπώνει απλά ένα πλαίσιο συνεργασίας για θέματα σχετιζόμενα με το Υπουργείο, αλλά πιστοποιεί την προσπάθεια που συντελείται όλον αυτόν τον καιρό για την προστασία και ανάδειξη των πολιτιστικών στοιχείων του Ελληνικού. Η ανάδειξη του μεγαλείου και της σπουδαιότητας της πολιτισμικής μας κληρονομιάς είναι αναπόσπαστο μέρος του οράματος μας για το Ελληνικό και αποτελεί στόχο μας, πέρα από τα οποιαδήποτε άλλα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη που αυτό το μοναδικό έργο θα δημιουργήσει».
Μέσω του Μνημονίου, διασφαλίζεται η επίσπευση των διαδικασιών, χωρίς καθυστερήσεις στην εξέλιξη του έργου, λαμβάνοντας υπόψη την προστασία των αρχαιοτήτων. Επίσης, λαμβάνεται πρόνοια για την ανάδειξη χώρων και μνημείων που βρίσκονται εντός του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά.
Με Απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού συγκροτείται «Επιτροπή Παρακολούθησης του Έργου», αποτελούμενη από τρεις εκπροσώπους του ΥΠΠΟΑ και δύο εκπροσώπους της Lamda Development ή της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε., κατά τον αντίστοιχο χρόνο ευθύνης της καθεμίας, η οποία θα παρακολουθεί την πορεία των αρχαιολογικών εργασιών και την τήρηση των προβλεπόμενων προθεσμιών. Σημειώνεται επίσης ότι η δαπάνη του αρχαιολογικού έργου και των έργων προστασίας, συντήρησης και ανάδειξης των μνημείων του περιβάλλοντος χώρου τους, καθώς και η δαπάνη για την λήψη προληπτικών μέτρων προστασίας τους, βαρύνει τον επενδυτή.
Το αρχαιολογικό ανασκαφικό έργο, καθώς και τα έργα προστασίας, συντήρησης και ανάδειξης, ανήκουν στην αρμοδιότητα και διαχείριση των Υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ, χωρίς καμία ανάμιξη του επενδυτή στα επιστημονικά-αρχαιολογικά στοιχεία ή στην αξιοποίηση του ανασκαφικού υλικού.
Πηγή: skai.gr