Ο τελικός του πανελλήνιου διαγωνισμού διαστημικής τεχνολογίας «CanSat in Greece 2017» διεξάγεται από σήμερα Τρίτη, 18 Απριλίου, έως την Παρασκευή, 21 Απριλίου 2017, στο ΕΜΠ, στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου.
Διοργανώνεται από φοιτητές της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ, σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), το ΙΕΕΕ Greece Section, το Corallia /Si-Cluster του ερευνητικού κέντρου «Αθηνά» και την Ακαδημία Αθηνών.
Πρόκειται για την προκριματική φάση του ευρωπαϊκού διαγωνισμού «CanSats in Europe», που διοργανώνεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος και απευθύνεται σε μαθητές λυκείου, με στόχο την εξοικείωσή τους με τεχνολογίες, παρόμοιες με αυτές που χρησιμοποιούνται σε έναν δορυφόρο.
Το κάθε σχολείο που συμμετέχει έχει σχηματίσει μία ομάδα τεσσάρων έως έξι μαθητών για να κατασκευάσει ένα εκπαιδευτικό δορυφόρο σε μέγεθος κουτιού αναψυκτικού. Ο δορυφόρος εκτοξεύεται με τη βοήθεια ειδικού πυραύλου σε υψόμετρο ενός χιλιομέτρου και εκτελεί την αποστολή που έχει επιλέξει η κάθε μαθητική ομάδα.
Αύριο, Τετάρτη 19 Απριλίου,θα γίνει στη περιοχή της Κωπαΐδας η εκτόξευση των κατασκευών των ομάδων και την Παρασκευή θα γίνει στο ΕΜΠ η τελική παρουσίαση των ομάδων και των αποτελεσμάτων, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο ευρωπαϊκός διαγωνισμός «CanSats in Europe» διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2010 από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος. Από τότε έχουν λάβει χώρα έξι ευρωπαϊκοί διαγωνισμοί με ισάριθμες ελληνικές συμμετοχές. Οι ελληνικές αποστολές έχουν καταλάβει δύο φορές τη δεύτερη θέση, το 2012 και το 2014.
Η ιδέα για τη διεξαγωγή, για πρώτη φορά, του διαγωνισμού CanSat στην Ελλάδα προέκυψε τον Οκτώβριο του 2015, όταν στο πλαίσιο μίας συζήτησης για καινοτόμες δράσεις, που διοργάνωσε ο φοιτητικός οργανισμός IEEE NTUA SB, οι φοιτητές Ηλίας Ψυρούκης, Ηλίας Θεοδωρίδης και Στρατής Τσιρτσής πρότειναν τη διοργάνωση του διαγωνισμού με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Αυτοί οι τρεις φοιτητές είχαν συμμετάσχει στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό CanSat το 2012 ως μαθητές του 3ου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης με την ομάδα Icarommenipus 3D, κερδίζοντας τη δεύτερη θέση.
Συνεχίζοντας την πορεία τους ως φοιτητές, πλέον, στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και ως μέλη του ΙΕΕΕ NTUA Student Branch, αποφάσισαν να διοργανώσουν τον διαγωνισμό στην Ελλάδα.