Τα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου καλούνται να αντισταθούν στις εξωτερικές πιέσεις και να απορρίψουν τυχόν νομοθετικές αλλαγές που θα επιδεινώσουν περαιτέρω την κατάσταση των ανθρώπων που αναζητούν ασφάλεια και μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη, δήλωσαν σήμερα σε κοινή επιστολή τους προς τους Έλληνες βουλευτές 13 ΜΚΟ.
Καθώς το Ελληνικό Κοινοβούλιο αναμένεται, μέσα στις προσεχείς ημέρες, να ψηφίσει νομοθετικές αλλαγές στη βάση του Κοινού Σχεδίου Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΚΔΣ[1]), οι οργανώσεις ζητούν από τα Μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου να μην στηρίξουν τυχόν τροπολογίες, οι οποίες θα αφαιρέσουν τις υπάρχουσες δικλείδες ασφαλείας του Νόμου 4375/2016. Εν προκειμένω, οι Έλληνες βουλευτές καλούνται να υπερασπιστούν την προστασία που παρέχεται μέσω της ισχύουσας ελληνικής νομοθεσίας περί ασύλου και να διασφαλίσουν πως οι ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες και οι εν δυνάμει δικαιούχοι οικογενειακής επανένωσης, βάσει του Κανονισμού του Δουβλίνου, εξαιρούνται από τις διαδικασίες εξέτασης του παραδεκτού, που αφορούν στην επιστροφή των ανθρώπων στην Τουρκία.
Η αφαίρεση της συγκεκριμένης δικλείδας ασφαλείας για τις ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες και για τους δικαιούχους οικογενειακής επανένωσης σε κράτη-μέλη της ΕΕ, θα σημάνει την παραμονή περισσότερων ανθρώπων σε συνωστισμό στα νησιά, τη δημιουργία περισσότερων κέντρων κράτησης, τη fast- track διεκπεραίωση των διαδικασιών ασύλου και τον περιορισμό των προσφυγών, κινήσεις που έχουν ως συνολικό στόχο τη διευκόλυνση των απελάσεων, και πιθανά θέτουν ανθρώπους σε κίνδυνο.
Οι 13 υπογράφουσες οργανώσεις καλούν τα Μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου να δώσουν στην Ελλάδα την ευκαιρία να αποτελέσει υπόδειγμα κράτους που υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και προστατεύει τους ανθρώπους που αναζητούν ασφάλεια και αξιοπρέπεια στην Ευρώπη και να μην επιτρέψουν να χρησιμοποιείται η χώρα ως ένα εργαστήριο δοκιμών για τις πολιτικές μετανάστευσης, εις βάρος των πιο ευάλωτων.
«Οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους έχουν καταφέρει να επιβιώσουν πραγματοποιώντας επικίνδυνα ταξίδια προς την Ελλάδα και προσπαθούν να επανενωθούν με τις οικογένειές τους, τα παιδιά, τους γονείς τους. Το ανθρώπινο δηλαδή δικαίωμά τους. Η προστασία που παρέχεται μέσω της ισχύουσας ελληνικής νομοθεσίας περί ασύλου (Ν. 4375/2016) είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της προστασίας των δικαιωμάτων των ατόμων που εισέρχονται στην Ελλάδα και δεν πρέπει να αλλάξει», Γεράσιμος Κουβαράς, Γενικός Διευθυντής ActionAid Hellas.
«Τα Μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου έχουν την ευθύνη να διασφαλίσουν ότι τα δικαιώματα όλων των ατόμων στην Ελλάδα προστατεύονται, συμπεριλαμβανομένων των ευάλωτων αιτούντων άσυλο», δήλωσε η Eva Cosse, ερευνήτρια στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Αυτό συνεπάγεται την απόρριψη σχεδίων που θα επιδεινώσουν περαιτέρω την κατάσταση των ανθρώπων που αναζητούν άσυλο στην Ευρώπη».
Οι οργανώσεις που υπογράφουν την κοινή επιστολή είναι οι:
- ActionAid
- Care
- Danish Refugee Council
- Greek Council for Refugees – Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες
- Greek Forum of Refugees – Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων
- Greek Helsinki Monitor – Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι
- Human Rights Watch
- Integration Center for Migrant Workers – Ecumenical Refugee Program – Κέντρο Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων και Μεταναστών – Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων
- International Rescue Committee
- Jesuit Refugee Services
- Norwegian Refugee Council
- Oxfam
- Save the Children